Шкартані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
хутір Шкартані
Країна Польська Республіка
Область {{{область}}}
Район/міськрада
Основні дані
Географічні дані
Географічні координати

Шкартані — колишній хутір у сучасних межах Володимира та села Острівок Володимирського району.

Урочище Шкартани розташовувалось на півострові, що входив з півночі в болото-озеро, витоку річки Смоча. На південно-західному краю, за даними Олександра Цинкаловського проходив оборонний вал міста Володимира. Його залишки ще були помітні у 1890-х рр.[1]

Наприкінці ХІХ століття мав 4 будинки та 20 мешканців[2].

Належав до Вербської волості Володимир-Волинського повіту Волинської губернії (пізніше — воєводства). Дата включення до складу міста невідома, але не пізніше міжвоєнного двадцятиліття.

У 1932 році за адресою вулиця Шкартані, 2 відкрився продуктовий магазин Мар'яна Байдовського.

У 1937 році на Шкартанях було збудовано будівлю Ремісничо-промислової школи (зараз — корпус № 3 агротехнічного коледжу). Дещо раніше тут з'явилась міська електростанція.

Також тут містився сиротинець ксьондза Носалевича, а також мав будинок селекціонер Станіслав Липинський. При будівництві у 1932 році будинку Липинського було виявлено сліди землянок, кістки, кераміку та людський кістяк гальштатської доби[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Цинкаловський О. Матеріяли до археології Володимирського повіту // Записки Наукового товариства імени Шевченка. Праці історичнофілософічної секції. — Львів, 1937. — Т. CLIV. — С. 183—240.
  2. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. Tom XV cz.2. S.643.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Цинкаловський О. Стара Волинь і Волинське Полісся (Краєзнавчий словник — від найдавніших часів до 1914 року) — Т. 2. — Вінніпег, 1986. С.542.
  • Цинкаловський О. Матеріяли до археології Володимирського повіту // Записки Наукового товариства імени Шевченка. Праці історичнофілософічної секції. — Львів, 1937. — Т. CLIV. — С. 183—240.