Шомаж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шомаж — страхування фінансових збитків, пов'язаних з припиненням виробництва або комерційної діяльності з причин, пов'язаних зі стихійними лихами та іншими страховим випадком; страхування на випадок безробіття.

Походження терміну[ред. | ред. код]

Шомаж (фр. chômage — бездіяльність)[1]. Поняття «шомаж» відповідає англійському «business interruption» та німецькому «betrieb — sunterbrechung» — «перерва у веденні бізнесу, виробництва». За смисловим значенням у страховій термінології трактується як відсутність роботи (перерва у роботі) або як відшкодування збитків, пов'язаних з перервою у виробництві і комерційної діяльності.

Застосування[ред. | ред. код]

Поняття «шомаж» застосовується, як правило, до страхування збитків від зупинення виробництва та комерційної діяльності у зв'язку з пошкодження та знищення будинків (приміщень) і майна яке знаходиться у ньому в результаті пожежі та інших небезпек, тобто пов'язані зі страхуванням майна від вогню та іншої небезпеки. Такі види збитків, пов'язані з перервою у виробництві і комерційної діяльності, як збитки у зв'язку із затримкою у доставці вантажу, цим страховим терміном у практиці страхового ринку, як правило, не позначають. У зарубіжній практиці страхування майна від вогню та інших небезпек і страхування шомаж, пов'язані з вогневими ризиками, зазвичай оформляють видачею одного страхового полісу. У практиці страхового ринку Франції (звідки і відбувається поняття «шомаж»), цей термін застосовується при страхування вогню і супутніх ризиків надзвичайно рідко. однак останнім часом помічено розширене поняття шомаж на страхування вантажів, коли ідеться порушення термінів поставки матеріалів та обладнання, є частиною основного виробництва, тобто коли постачальники не забезпечують роботу підприємства «з коліс» (за методом «Just-in-time» — «Термін-в-термін»).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фінансово — кредитний енциклопедичний словник;— http://ukrefs.com.ua/page,4,2782-Riski-brokersko-dilerskoiy-deyatel-nosti.html(рос.) [Архівовано 27 вересня 2013 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]

  • [1] [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.] Страхование финансовых убытков Страхователя
  • [2] СТРАХОВАНИЕ ФИНАНСОВЫХ РИСКОВ

Джерела[ред. | ред. код]

  1. / Современный экономический словарь/Райзберг Б. А., Лозовский Л. Ш., Стародубцева Е. Б.
  2. / Экономика и право: словарь-справочник/Л. Кураков.
  3. / Финансово-кредитный энциклопедический словарь. / Колл. авторов под общ. ред. А. Г. Грязновой. — Наука, 2004 р.