Юйцзюлюй Уті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юйцзюлюй Уті
Помер 444
Країна Жужанський каганат
Посада Khagan of the Rourand
Батько Юйцзюлюй Датань
Брати, сестри Zhaoyi, of the Yujiulü cland, Q24834860? і Q24834846?
Діти Юйцзюлюй Тухечжень

Юйцзюлюй Уті (кит. 郁久閭吳提; д/н — 444) — 5-й історичний жужанський каган у 429444 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старший син кагана Датаня. 429 року спадкував владу, прийнявши ім'я Чілянь (Цілянь)-каган (Божественний каган). На той час держава опинилася в складній ситуації, оскільки значна частина вождів жужанів підкорилося імперії Вей. Втім кагану вдалося відновити владу над усім каганатом, скориставшись війнами вейсців з державами Ся і Рання Сун.

431 року уклав мирний договір з вейським імператором Тай У-ді. У 432 році вейський генерал захопив 20 жужанів, що напали на прикордонні землі, але імператор їх відпустив до кагана.

У 435 році жужанський каган одружився з Сіхай (стриєчною або рідною сестрою Тай У-ді), а свою сестру віддав у наложниці вейському імператору з посагом у 2 тис. коней. Того ж року почав війну проти усунь. Втім наприкінці 436 року каган несподівано порушив мир, атакувавши прикордонні землі. У відповідь імператор зібрав 3 армії: східну на чолі із лепьхін-ваном Пьхі і хедун-гуном Хедоло, західну під орудою Гяня і Мушею, а сам очолив центральну. Цей похід не досяг успіху, оскільки Уті намагався уникнути битви. В результаті харчі скінчилися, й Тай У-ді повернувся до своїх земель. В 437 році остаточно підкорив усунь, лише незначні рештки мігрували на захід.

У 439 вейська армія поновила війну, атакувавши союзника Жужанського каганату — Північну Лян. В свою чергу Уті вирішив напасти на ворожу столицю Пінчен, але не зміг її швидко захопити. В цей час вейська армія здолала Північну Лян, змусивши її правителя Цзюйцюй Муцзяня атакувати жужанські землі. Каган втратив 10 тис. вояків, відступивши у степ. Вейський губернатор столиці Чансунь Даошен біля гори Тутуйшань знищив передовий загін жужанів на чолі із князем Цілецзюєм (братом кагана), що потрапив у полон.

443 року вейська армія знову виступила проти жужанів 4 шляхами. Лише непевні дії імператора врятували кагана від повної поразки й полону. 444 року війна продовжилася. У вирішальній битві в долині Лухунь каган зазнав нищівної поразки. Каган відступив до річки Егень, де зазнав нової поразки. Продовжив відступ на захід. Помер того ж року. Йому спадкував син Юйцзюлюй Тухечжень.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kradin, Nikolay N. (2005). «From Tribal Confederation to Empire: The Evolution of the Rouran Society». Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae. 58 (2): 149—169.