Яблуко в річці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яблуко в річці
рос. Ābols upē
Жанр драма
Режисер Айварс Фрейманіс
Сценарист Айварс Фрейманіс
У головних
ролях
Івар Калниньш
Аквеліна Лівмане
Оператор Давіс Сіманіс
Композитор Петеріс Плакідіс
Кінокомпанія Ризька кіностудія
Тривалість 76 хв.
Мова російська і латиська мова[1]
Країна СРСР СРСР
Рік 1974
IMDb ID 2395129

«Яблуко в річці» (латис. Ābols upē) — радянський художній фільм режисера Айварса Фрейманіса, знятий за власним сценарієм на Ризькій кіностудії у 1974 році. Всесоюзна прем'єра відбулася 16 серпня 1976 року.

Фільм виконаний у квазідокументальній манері на основі сценарію не знятого документального фільму «Річка», задуманого режисером, як спроба простежити за змінним в сучасних умовах патріархальним побутом жителів одного з ризьких островів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Молодий докер, який живе на ризькому острові Закюсала, знайомиться на місці археологічних розкопок в районі будівництва греблі Ризької ГЕС зі студенткою Анітою, яка приїхала в Ригу з невеликого рибальського селища. Дівчина приймає запрошення симпатичного їй молодого чоловіка провести вечір в клубі, де він грає в самодіяльному вокально-інструментальному ансамблі. Після танців вони їдуть до Яніса, але наступного дня Аніта несподівано повертається додому. Всі спроби Яніса знайти її на квартирі у ризьких родичів закінчуються невдачею. Деякий час по тому вона сама знаходить Яніса і говорить про свою вагітність. Той, пропонує переїхати до нього, в недавно отриману квартиру. Аніта відмовляє, вважаючи, що його пропозиція викликана жалістю.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]