Я знаю, що ви скоїли минулого літа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Я знаю, що ви скоїли минулого літа.
I Know What You Did Last Summer
Жанр Фільм жаху, слешер
Режисер Jim Gillespied[1][2][…]
Продюсер Ніл Моріцd і Stokely Chaffind
Сценарист Кевін Вільямсон
На основі роману Лоїс Дункан
У головних
ролях
Дженніфер Лав Г'юїтт
Сара Мішель Геллар
Раян Філліпп
Фредді Принц-молодший
Бріджит Вілсон
Енн Гейч
Оператор Denis Crossand
Композитор Джон Дебні
Кінокомпанія Mandalay Entertainment
Дистриб'ютор Columbia Pictures
Тривалість 101 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1997
Дата виходу 17 жовтня 1997
Кошторис $17 млн
Касові збори $125 586 134
IMDb ID 0119345
Наступний Я досі знаю, що ви скоїли минулого літа

«Я знаю, що ви скоїли минулого літа» (англ. I Know What You Did Last Summer) — американський фільм жаху, молодіжний слешер 1997 р., знятий на основі роману «Я знаю, що ви зробили минулого літа» 1973 р. Лоїс Дункан. У фільмі знімалися: Дженніфер Лав Г'юїтт, Сара Мішель Геллар, Раян Філліпп, Фредді Принц-молодший з Енн Гейч і Бріджит Вілсон в ролі другого плану. Сюжет розгортається навколо чотирьох друзів, до яких підкрадається вбивця через рік після приховування наслідків автомобільної аварії, в якій вони брали участь. Режисером фільму став Джим Гіллеспі, сценаристом — Кевін Вільямсон, автор «Крику».

Фільм отримав змішані відгуки критиків, проте був успішним фінансово, касові збори склали понад 125 мільйонів доларів у прокаті. Він також номінувався та завоював кілька нагород. Фільм став частою пародією та згадкою у популярній культурі.

Існує два продовження: Я досі знаю, що ви скоїли минулого літа (1998) і Я завжди знатиму, що ви зробили минулого літа (2006), який відразу вийшов у DVD релізі. Друга частина сюжетно продовжує лінію першого фільму, остання ж встановлює нову сюжетну лінію, в ній не беруть участь актори з перших двох.

Сюжет[ред. | ред. код]

Четверо друзів — Гелен Шиверс (Сара Мішель Геллар), Джулі Джеймс (Дженніфер Лав Г'юїтт), Баррі Кокс (Раян Філліпп) і Рей Бронсон (Фредді Принц-молодший) виїхали з міста, щоб відсвяткувати перемогу Гелен. По дорозі додому вони потрапили у ДТП і вбили людину. Пізніше скинули труп в океан та погодилися ніколи не обговорювати те, що сталося.

Через рік Джулі повертається додому з коледжу. Вона ні з ким з друзів з моменту аварії не розмовляла. Вдома Джулі знаходить лист з написом «Я знаю, що ви скоїли минулого літа!». У паніці Джулі йде до Гелен в універмаг її сім'ї, показує їй листа, вони вирішують відвідати Баррі.

На заводі Макса вбиває жорстоко анонімна фігура в плащі. Вбивця атакує наступного Баррі, але останній виживає.

Джулі приходить до лікарні, щоб побачити Баррі та знаходить Гелен і Рея там. Джулія вважає, що людина, яку вони збили, Девід Іган, тому що газетна стаття кілька тижнів після аварії згадує про тіло, змите на берег. Гелен і Джулі йдуть, щоб відвідати сім'ю Іганів.

Гелен лягає спати в ту ніч, до неї в кімнату входить незнайомець з парою ножиць. Наступного ранку Гелен прокидається з короною на голові, її волосся коротко пострижене, на дзеркалі є слово «скоро».

З чотирьох друзів виживають двоє. Убивцю змиває в океан, поліцейський питає постраждалих, чому Бен хотів їх убити. Джулі і Рей обидва кажуть, що вони не знають. Тіло Бена не знайдене.

Через рік Джулі знаходиться на другому році навчання в коледжі та планує поїздку в Нью-Йорк з Реєм. Джулія отримує дзвінок зі стільникового телефону від Рея, коли вона знаходиться у ванній, включивши душ. Вона виходить прийняти виклик, і бачить лист, що нагадує про зустріч Pool Party. Джулія повертається у ванну, яка тепер наповнилася паром. На двері душа напис «Я все ще знаю». Бен стрибає через двері, і Джулі кричить.

Ролі[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Церемонія Категорія Результат
1997 ASCAP Award Найкращий касовий фільм, Джон Дебні Перемога
1998 Сатурн Найкращий фільм жаху Номінація
1998 Blockbuster Entertainment Award Найкращий жіночий дебют, Найкраща актриса, Дженніфер Лав Г'юїтт Перемога
1998 Найкраща актриса другого плану — фільм жаху, Сара Мішель Геллар Перемога
1998 Найкращий актор жаху, Фредді Принц-молодший Номінація
1998 Найкраща актриса жаху, Дженніфер Лав Г'юїтт Номінація
1998 Найкращий актор другого плану, Раян Філліпп Номінація
1998 IHG Award Найкращий фільм Номінація
1998 MTV Movie Awards Найкращий прорив, Сара Мішель Геллар Номінація
1998 Молодий актор Найкраще виконання в художньому фільмі — провідна молода актриса, Дженніфер Лав Г'юїтт Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]