2-й провулок Гетьмана Сагайдачного (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-й провулок Гетьмана Сагайдачного
Мелітополь
вихід на вул. Гетьмана Сагайдачного
вихід на вул. Гетьмана Сагайдачного
вихід на вул. Гетьмана Сагайдачного
Місцевість Кізіяр
Назва на честь Петра Конашевича-Сагайдачного
Колишні назви
2-й пров. Фрунзе (до 2016)
Загальні відомості
Протяжність 0,16 км
Транспорт
Рух двосторонній
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: 2-й провулок Гетьмана Сагайдачного у Вікісховищі

2-й провулок Гетьмана Сагайдачного — провулок у Мелітополі. Починається від вулиці Чайковського і закінчується перехрестям з вулицею Гетьмана Сагайдачного. Знаходиться приблизно за 500 м від привокзальної площі. Складається з приватного сектора[1]. Покриття ґрунтове. В'їзд з боку вулиці Гетьмана Сагайдачного перекрито огороджувальними стовпчиками.

Назва[ред. | ред. код]

Провулок названо на честь Петра Конашевича-Сагайдачного (1577—1622) — гетьмана Війська Запорізького, мецената православних шкіл, організатора успішних походів козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Російського царства. Раніше називався на честь Михайла Фрунзе.

У Мелітополі також є вулиця Гетьмана Сагайдачного та 1-й провулок Гетьмана Сагайдачного. У різний час існували 1-ша та 2-га вулиці Фрунзе та однойменна вулиця Фрунзе на Піщаному.

Історія[ред. | ред. код]

У документах 2-й провулок Фрунзе вперше згадується 20 грудня 1946 року в протоколах засідань міськвиконкому. Примітно, що 1-м провулком Фрунзе на той момент була ділянка сучасної вулиці Покровської, при цьому іноді вона вказувалася без номера. 1965 року 1-й номер офіційно зайняла ділянка вулиці Комінтерну (нині Бориса Михайлова), виділена в окремий провулок[2]. 2016 року провулок перейменували на честь Петра Сагайдачного.

Галерея[ред. | ред. код]

початок від вул. Чайковського початок від вул. Гетьмана Сагайдачного табличка з попередньою назвою провулку

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008(укр.).
  2. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)