Akysis clinatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Akysis clinatus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Akysidae 
Рід: Akysis
Вид: Akysis clinatus
(Ng & Rainboth, 2005)
Посилання
Вікісховище: Akysis clinatus
Віківиди: Akysis clinatus
EOL: 204419
МСОП: 193893

Akysis clinatus — вид риб з роду Akysis родини Akysidae ряду сомоподібні. Назва походить від латинського слова clinatus, тобто «кривий».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 3,3 см. Зверху голова і корпус складають наче одне ціле і мають майже одну ширину, голова трохи ширше. Тулуб короткий, зокрема й хвостове стебло, високий в спині. Скелет складається з 32–34 хребців. Хвостове стебло сильно стисле з боків. У спинному плавці 2 колючих і 5 м'яких променів, в анальному 10–11 м'яких променів. Грудні плавці широкі з 1 жорстким шипом завдовжки 16.1–17.4 % загальної довжини тіла. На останньому є таком зубчики. У самців коротші черевні плавники і опуклий статевий сосочок. Жировий плавець короткий. Анальний плавець помірно великий. Хвостовий плавець подовжений з виїмкою.

Передня частина тулуба і голова коричневі. Далі вздовж тулубу і хвостового стебла проходить смуга, яка переходить в основі хвостового плавця є пляма неправильної форми. На хвостовому плавці присутні 2–3 смуги, інші плавці — з великими цятками. Вусики теж смугасті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальна риба. Воліє до прісної та чистої води. Трапляється в річках зі швидкою течією на піщаних ґрунтах. Тримається біля берега, де течія менша і де можна сховатися під затонулими листям. Може миттєво зариватися до ґрунту. Активна вночі. Живиться дрібними донними безхребетними.

Нерест груповий: 1 самиця і декілька самців.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у водоймищах Камбоджі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ng, H.H. and W.J. Rainboth, 2005. Four new species of Akysis (Teleostei: Siluriformes: Akysidae) from mainland Southeast Asia, with comments on A. similis. Raffles Bull. Zool. Supplement (13):33–42.