Akysis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Akysis

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Надродина: Sisoroidea
Родина: Akysidae
Рід: Akysis
Bleeker, 1858
Посилання
Віківиди: Akysis
EOL: 24294
ITIS: 164107
NCBI: 205335

Akysis — рід сомоподібних риб з родини Akysidae. Має 25 видів. Часто тримаються в акваріумах.

Опис[ред. | ред. код]

Це рід дрібних сомів, розміри яких коливаються від 3 до 7 см. Зовні всі види дуже схожі один на одного. За статтю відрізняються розмірами плавців та вусів. Очі маленькі, зір поганий. Ніздрі невеличкі, розташовані далеко один від одного. Рот відносно широкий. Відсутні піднебінні зуби, канал, що несе зуби, розширено. Тулуб середнього розміру, звужується до хвоста. Шкіра шорстка з декількома поздовжніми рядками горбиків з боків. Передній край грудного відділу хребта має видимий паз на його спинний стороні. Мають 2 спинних плавця з численними проміннями. Анальний плавець невеличкий. Хвостовий плавець розділено.

У більшості видів коричневе забарвлення, по якому проходять жовті плямочки або цятки різного розміру.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Кожен з видів населяє різні біотопи. Зустрічаються в прозорих річках з кам'янисто-гальковим дном (Akysis prashadi), мешкають біля крутих, піщаних берегів, де гілки берегових кущів звисають в воду (Akysis longifilis), воліють брудні, каламутні канали (Akysis maculipinnis). Великі скупчення сомів спостерігається біля містків, з яких жителі найближчих сіл скидають у воду харчові відходи.

Соми ведуть потайливий, нічний спосіб життя. Днем зариваються в ґрунт, в навіть твердий. Вночі соми вилазять на поверхню і починають досліджувати дно в пошуках їстівного. Живляться виключно тваринною їжею, насамперед водними безхребетними.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у Південно-Східній Азії: між річками Іраваді (на заході) та Баріто (на сході), верхньої частини Меконг (на півночі) й річки Чітарум (на півдні). Зустрічається на островах Ява, Суматра, Калімантан (Індонезія), у М'янмі, Тенассерімі, Таїланді, а також інколи в деяких річках східної Індії.

Акваріум[ред. | ред. код]

Для цих сомиків акваріум заввишки 25-30 см, від 100 літрів. На дно насипають суміш дрібного і середнього піску темного кольору. Із декорацій обирають невеликі корчі та каміння. Рослини не обов'язкові. Звиклі до неволі рибки, прямо вискакують з піску, як тільки корм потрапляє в акваріум.

Живляться живими кормами і замінниками. сумирні. Утримувати краще групою від 5 особин, хоча, сомики прекрасно живуть також на самоті. З інших риб в сусіди підійдуть невеликі в'юни, расбори і даніо. З технічних засобів знадобиться потужний внутрішній фільтр для створення сильної течії, компресор. Температура утримання 20-25 С.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Vishwanath, W.; Linthoingambi, I.; Juliana, L. Fishes of the Genus Akysis Bleeker from India (Teleostei: Akysidae). Zoos' Print Journal 22 (5): 2675—2678.
  • Nelson, J.S. 2006: Fishes of the world. Quarta edició. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, Nova Jersey, Estats Units. 601 p. ISBN 0-471-25031-7.