Alpiscaptulus medogensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Alpiscaptulus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Alpiscaptulus medogensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Комахоїдні (Eulipotyphla)
Родина: Кротові (Talpidae)
Підродина: Scalopinae
Триба: Scalopini
Рід: Alpiscaptulus
Chen et al., 2021
Вид:
A. medogensis
Біноміальна назва
Alpiscaptulus medogensis
Chen et al., 2021
Ареал

Alpiscaptulus medogensisвид ссавців родини кротових; єдиний вид у свому роді. Ендеміком Тибету, де живе лише в околицях Намче-Барва в окрузі Медог[1].

Еволюція[ред. | ред. код]

Філогенетичні та викопні дані вказують на те, що кроти Scalopini еволюціонували в Євразії та мігрували до Північної Америки протягом неогену; проте кроти Alpiscaptulus medogensis і Scapanulus oweni не є реліктовими євразійськими кротами-скалопінами, а є нащадками північноамериканських кротів, які мігрували назад до Євразії[2].

Філогенетичні дані підтверджують, що кроти Ганьсу і Медог були найближчими живими родичами один одного і розходилися в середньому пізньому міоцені, приблизно 11.59 мільйонів років тому. Вважається, що швидке підняття Тибетського нагір’я і подальша зміна клімату призвели до розбіжності двох родів. Їх середовище проживання могло служити притулком під час періодів зледеніння, дозволяючи їм зберігатися, поки більшість інших євразійських скалопінів вимерли[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Цей вид відомий лише зі схилів Намча Барва, найвищої вершини східних Гімалаїв і 27-ї найвищої гори на Землі, де два екземпляри були зібрані з нір на висоті 2400 метрів (у чагарнику Quercus з рясним трав'яним покривом) і 3700 метрів над рівнем моря (у вересовому лісі зі змішаними бамбуковими лісами)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Explore the Database. www.mammaldiversity.org. Процитовано 3 листопада 2021.
  2. а б в Chen, Zhong-Zheng; He, Shui-Wang; Hu, Wen-Hao; Song, Wen-Yu; Onditi, Kenneth O; Li, Xue-You; Jiang, Xue-Long (8 січня 2021). Morphology and phylogeny of scalopine moles (Eulipotyphla: Talpidae: Scalopini) from the eastern Himalayas, with descriptions of a new genus and species. Zoological Journal of the Linnean Society. 193 (2): 432—444. doi:10.1093/zoolinnean/zlaa172. ISSN 0024-4082.