BIMx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Graphisoft BIMx
Файл:BIMx-iPad.png
Тип САПР
Розробник Graphisoft
Операційна система Windows, Mac OS X, iOS, Android
Українська мова ні
Ліцензія Пропрієтарне програмне забезпечення
Вебсайт bimx.com

BIMx або Graphisoft BIMx (англ. Building Information Model Explorer) — це набір настільних та мобільних програмних засобів від компанії Graphisoft, призначених для інтерактивного представлення 3D-моделі та 2D-документації будівельних інформаційних моделей в BIM процесах. Операційні системи Apple iOS, Android, Mac OS X і Microsoft Windows, тривимірні моделі з двомірними аркушами з безпосередніми кресленнями, що експортуються до BIMx. BIMx представляє тривимірні моделі будівництва в інтерактивному режимі, подібно до шутерних відеоігор від першої особи.

Клієнти, консультанти та будівельники можуть практично інтерактивно проходити модель та зчитувати дані чи здійснювати вимірювання в 3D-моделі без необхідності встановлення основної програми ArchiCAD. Функція розрізів та перерізів в реальному часі може допомогти виявити деталі запроєктованої моделі будівлі. Документацію для 2D-планів, розрізів та конструкцій можна отримати безпосередньо з переглядів BIMx Hyper-models в 3D режимі, що надає більш детальну інформацію про будівлю.

BIMx-програми та програми перегляду[ред. | ред. код]

Програмний пакет Graphisoft BIMx доступний у трьох різних додатках: програмне забезпечення для настільного персонального комп'ютера, програми перегляду для настільних комп'ютерів та мобільних пристроїв і програми для вебпереглядача:

  • ArchiCAD (OS X / Windows): інструмент розробки BIM, комерційний додаток, який може публікувати гіпермоделі BIMx.
  • BIMx App (iOS / Android): безкоштовна програма, яку можна завантажити з магазину iTunes App Store для відображення 3D-моделей на iPad, iPhone або інших смартфонах або планшетах на базі Android. Купівля In-App також доступна у безкоштовній програмі BIMx iOS для придбання ліцензії PRO для перегляду гіпермоделей або ліцензії на обмін моделлю для спільного використання конкретної моделі з будь-якою зацікавленою стороною.
  • BIMx PRO App (iOS): комерційний додаток, придбаний в магазині iTunes App Store для всіх BIMx Hyper-models: не тільки для 3D-моделі будівлі, але і для її двовимірної архітектурної документації, накреслену та деталізовану за допомогою ArchiCAD. Придбання програми призначено для ліцензії на спільне використання моделі.
  • BIMx Desktop Viewer (OS X / Windows): настільний додаток, який можна завантажити на BIMx. (Тільки для відображення 3D-моделей, оскільки програма для перегляду на робочому столі не може відобразити аркуші 2D-креслень.)
  • BIMx Web Viewer: безкоштовний вебсервіс для доступу до BIMx Hyper-models у браузері без будь-якої інсталяції. Це є інтегрована частина послуги GRAPHISOFT BIMx Model Transfer[1].

Історія[ред. | ред. код]

Основний двигун BIMx спочатку був розроблений шведським розробником: Zermatt Virtual Reality Software для ArchiCAD 9. Graphisoft придбав Zermatt у 2010 році[2] і випустив свій власний продукт під назвою Virtual Building Explorer для ArchiCAD 13 та ArchiCAD 14. Пізніше, для ArchiCAD 15 і всіх подальших версій, Virtual Building Explorer був перейменований в BIMx або BIM Explorer.

BIMx Hyper-models[ред. | ред. код]

Концепція BIMx Hyper-models забезпечує легкий доступ до креслень безпосередньо з віртуального середовища, створеного моделями 3D-будівництва. Листи креслення 2D BIMx Hyper-models можна придбати лише за допомогою програми BIMx PRO або за допомогою покупки в основній програмі програмі ArchiCAD, як включений в цей програмний продукт окремий модуль. Існує також можливість придбання для використання Hyper-models з необмеженою кількістю залучених до проєкту сторін.[джерело?]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BIMx Model Transfer service. Архів оригіналу за 4 серпня 2019. Процитовано 8 липня 2019.
  2. Graphisoft Acquires Zermatt Virtual Reality Solution. Graphisoft Press Release. Graphisoft. 15 червня 2010. Архів оригіналу за 27 June 2010.