Baryancistrus beggini

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Baryancistrus beggini
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Baryancistrus
Вид: Baryancistrus beggini
(Luján, Arce & Armbruster, 2009)
Посилання
Вікісховище: Baryancistrus beggini
Віківиди: Baryancistrus beggini

Baryancistrus beggini (Барианциструс синій) — вид риб з роду Baryancistrus родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Названо на честь Кріса Беггіна, що фінансував дослідженнях сомів цього роду.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 8,1 см. Голова дуже широка з великими одонтодами (шкіряними зубчики). Очі середнього розміру, розташовано у верхній частині голови. Рот являє собою присоску. Має 8-36 передщелепних зубів. Тулуб подовжений, вкритий кістковими пластинами. Черево повність позбавлено кісткових пластин. Спинний плавець складається з 2 жорстких і 7 м'яких променів. Жировий плавець маленький, поєднано зі спинним за допомогою низької мембрани. Грудні плавці великі, витягнуті, з одонтодами. Черевні плавці великі, майже дорівнюють грудним. Анальний плавець складається з 1 жорстких та 3-4 м'яких променів. Хвостовий плавець широкий, зрізаний навкіс догори.

Забарвлення з переливом від суцільно-чорного і коричневого кольору з переходом до бірюзово-синього, що світяться. Одонтоди — інтенсивно-синього кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є пелагічною рибою. Воліє до прісної та чистої води. Зустрічається у річках зі швидкою течією та кам'янистим дном. Вдень ховається у порожнинах гранітних порід та серед валунів. Живляться перифітоном та пов'язаною з ним мікрофауною.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річки Оріноко — Венесуели і Колумбії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lujan, N.K., M. Arce and J.W. Armbruster, 2009. A new black Baryancistrus with blue sheen from the Upper Orinoco (Siluriformes: Loricariidae). Copeia 2009(1):50-56.