CREDO

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклади реєстрації подій у додатку CREDO Detector

CREDO (англ. Cosmic-Ray Extremely Distributed Observatory, Обсерваторія надзвичайно розподілених космічних променів) — науковий проєкт з вимірювання космічних променів, започаткований у серпні 2016 року польськими вченими з Інституту ядерної фізики Польської академії наук[pl] у Кракові. Проєкт передбачає залучення якомога більшої кількості людей до побудови глобальної системи детекторів космічних променів за допомогою смартфонів і планшетів.

Концепція[ред. | ред. код]

Метою дослідження є виявлення та аналіз космічних променів і ефектів, які вони викликають, досягаючи атмосфери Землі. Коли частинка космічних променів з екстремально високою енергією входить в земну атмосферу, вона ініціює в атмосфері каскад вторинних частинок, який називається широкою атмосферною зливою. Кількість вторинних частинок може сягати мільярдів, включаючи мюони, електрони, гамма-кванти. Каскад, викликаний окремою частинкою, досягнувши поверхні Землі, може охопити територію діаметром до кількох кілометрів. Такі вторинні частинки може виявити навіть звичайний смартфон, зробивши фото з повністю закритим об'єктивом. Коли частинка (вторинне космічне випромінювання або, можливо, частинка локального випромінювання) проходить через детектор камери, вона може збудити деякі з її пікселів. Від кількох до кількох десятків найяскравіших пікселів потім з'являється на рівномірно чорному тлі. Протягом доби може бути від одного до кількох сотень виявлень[1][2].

Методологія[ред. | ред. код]

Для участі в такому детекторі учаснику проєкту необхідно встановити на свій пристрій безкоштовну програму CREDO Detector, яка доступна для Android версії пізнішої за 4.0. Підтримкою та розробкою цієї програми керує Краківський технологічний університет, а Академічний комп'ютерний центр Цифронет Гірничо-металургійної академії у Кракові відповідає за збір та обробку даних, що надходять з усього світу[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. About the CREDO Project.
  2. Co twój smartfon może robić w nocy? Podglądać... promieniowanie kosmiczne.
  3. CREDO: twój smartfon może stać się częścią globalnego detektora cząstek.

Посилання[ред. | ред. код]