Колібрі-лісовичок сапфіровогрудий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chrysuronia lilliae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-лісовичок сапфіровогрудий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Золотохвостий колібрі-сапфір (Chrysuronia)
Вид: Колібрі-лісовичок сапфіровогрудий
Chrysuronia lilliae
(Stone, 1917)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Lepidopyga lilliae
Amazilia lilliae
Посилання
Вікісховище: Chrysuronia lilliae
Віківиди: Chrysuronia lilliae
ITIS: 555130
МСОП: 22687417

Колі́брі-лісовичо́к сапфіровогрудий[2] (Chrysuronia lilliae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Колумбії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 8,9-9,4 см, самці важать 4,3 г. У самців верхня частина тіла зелена, блискуча, хвіст роздвоєний, синювато-чорний. На горлі райдужна фіолетова пляма, решта нижньої частини тіла синя, блискуча. Дзьоб короткий, прямий, зверху чорний, знизу рожевий з чорним кінчиком. У самиць верхня частина тіла зелена, блискуча, хвіст зеленувато-чорний. Груди і боки сині, блискучі, решта нижньої частина тіла сіра[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сапфіровогруді колібрі-лісовички мешкають на карибському узбережжі Колумбії між естуаріями річок Магдалена і Ранчерія[en], в департаментах Атлантико, Маґдалена і Гуахіра. Більшість спостережень цього виду були зроблені на острові Саламанка[es] і на болоті Сьєнага-Гранде-де-Санта-Марте[en]. Сапфіровогруді колібрі-лісовички живуть в мангрових лісах і прибережних вологих лісах, іноді в сухих чагарникових заростях, на висоті до 100 м над рівнем моря. Вони живляться нектаром квітучих рослин, зокрема мангрових дерев Pelliciera rhizophorae та Erythrina fusca, а також комахами.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція сапфіровогрудих колібрі-лісовичків становить від 285 до 440 дорослих птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chrysuronia lilliae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 січня 2023.
  4. Fogden, Michael; Taylor, Marianne; Williamson, Sheri L. (2014). Hummingbirds: A Life-size Guide to Every Species. New York: HarperCollins. ISBN 978-0-06-228064-0.