Шуліка австралійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Elanus axillaris)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шуліка австралійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Яструбоподібні (Accipitriformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)
Рід: Сірий шуліка (Elanus)
Вид: Шуліка австралійський
Elanus axillaris
(Latham, 1801)
Ареал
Ареал
Посилання
Вікісховище: Elanus axillaris
Віківиди: Elanus axillaris
EOL: 1048008
ITIS: 559864
МСОП: 22695033
NCBI: 387829

Шуліка австралійський[2] (Elanus axillaris) — хижий птах родини яструбових (Accipitridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Австралії. Поширений майже по всій Австралії. Найчисельніший у відносно родючих південно-східних і південно-західних частинах материка, а також у південно-східному Квінсленді. Рідкісний у спекотних пустелях і посушливих районах, таких як західний Кейп-Йорк або Північна територія. Випадкові птахи трапляються на півночі Тасманії, острові Кінг та островах Торресової протоки.

Мешкає на відкритих луках або долинах, де є розкидані ділянки дерев,з рослинним покривом заввишки 30–150 см, включаючи савани, прибережні дюни (особливо в південній і західній частинах ареалу), лісисті водотоки, поля, пустища, сади та міські парки. Зустрічається до 1500 м над рівнем моря. Гніздиться на деревах.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Раціон складається в основному з дрібних гризунів (особливо мишей) та іноді дрібних птахів, ящірок і великих комах (особливо коників). Вони чекають потенційну здобич на деревах або в повітрі. Помітивши свою здобич, він піднімає голову на вітер, а потім пірнає до землі з високо піднятими над спиною крилами. Здобич з'їдається в польоті або на гілці. Полює вдень і іноді вночі (особливо в місячні ночі).

Період сезону розмноження мінливий, більшу частину року з піковим періодом восени та навесні (переважно червень-жовтень у східній частині ареалу та листопад-січень у західній частині). Може бути два виводки на рік, якщо місцевість багата здобиччю. Гніздиться парами або вільними колоніями, коли їжі багато. Гніздо має ширину 27–45 см і глибину 10–15 см, вистелене зеленим листям. Розташовується на 4–35 м над землею в кроні живого дерева, рідше на штучній споруді. Самиця відкладає 2-5 яєць (зазвичай 3-4). Інкубація триває приблизно 29–34 дні. У цей час про їжу самиці в основному піклується самець. Після вилуплення пташенята залишаються в гнізді 33–38 днів (у виняткових випадках 42 і більше). Вони досягають статевої зрілості приблизно на першому році життя. Вік найстаршого з окільцьованих птахів становив 3,5 року. З усіх яєць вилуплюється 73% молодняку, а виживає близько 54%.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Elanus axillaris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 17 червня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Xeno-canto: sound recordings of the black-shouldered kite
  • Marchant, Stephen; Higgins, Peter Jeffrey, ред. (1993). Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds. Т. 2: Raptors to Lapwings. Melbourne, Victoria: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-553069-8.