Кит південний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eubalaena australis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кит південний

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Китоподібні (Cetacea)
Підряд: Китовиді (Mystacaceti)
Родина: Китові (Balaenidae)
Рід: Eubalaena
Вид: Кит південний
Eubalaena australis
(Desmoulins, 1822)
Ареал
Ареал
Посилання
Вікісховище: Eubalaena australis
Віківиди: Eubalaena australis
EOL: 46559422
ITIS: 552771
МСОП: 8153
NCBI: 160595
Fossilworks: 67679

Кит південний[1][2][3], кит південний австралійський[4] (Eubalaena australis) — вид ссавців з родини Китові (Balaenidae) ряду китоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина: до 18 м, вага до 80000 кг; довжина дитинчат: 5,50 м, вага дитинчат: 1000—1500 кг.

Має рівномірно темний колір з білими мозолями (наростами важкої шкіри) на і навколо голови, які навіть можуть бути використані для розрізнення особин. Тіло товсте і голова дуже велика, складаючи одну третину від загальної довжини. Незвично для вусатих китів, південний кит не має спинного плавника й рифленого горла. Ласти короткі й широкі, дихальний отвір V-подібний.

Поширення[ред. | ред. код]

Південний кит зустрічається тільки в південній півкулі в усіх водах від 30º до 60º південної широти (спаровування відбувається на широтах 20–30°). Південний кит знаходиться у відкритому океані найпівденнішої частини регіону свого ареалу протягом літніх місяців, але мігрує до прибережних районів більш північних частин свого ареалу протягом зими і навесні.

Поведінка[ред. | ред. код]

Ці величезні тварини споживають планктон, включаючи личинкової ракоподібними і рачків, фільтруючи воду через довгі й численні пластини китового вуса. Типово годування триває в 10–20 м товщі води. Південні кити видають короткі, низькочастотні звуки. У полоні живе в середньому 70 років.

Відтворення[ред. | ред. код]

До восьми самців може сполучатися з однієї самицею в період з липня по серпень, і що незвично для ссавців, агресія між самцями мінімальна. Самиці вагітніють один раз кожні три роки в період між червнем і серпнем; період вагітності становить від 11 до 12 місяців. Вагітні самиці живуть протягом чотирьох зимових місяців без їжі й народжують одне велике біле дитинча вагою до 1500 кг. Діти ростуть зі швидкістю 3 см в день. Самиці виховують і годують своїх дітей на мілині, де вони добре захищені від нападів косаток і великих білих акул. Дитинчата живляться молоком близько року та за цей час набувають чорного кольору[5]. Досягають статевої зрілості у віці від дев'яти до десяти років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Після серйозної надмірної експлуатації з 1600-х років до 1930 року, чисельність населення південного кита стала небезпечно низького рівня. Міжнародний захист у 1935 році призвів до повільного збільшення населення, але незаконний китобійний промисел тривав до 1960-х років. З тих пір населення зростає швидше. Пошкодження від судів, берегової виробничої діяльності, заплутаності в знаряддях лову та забруднення навколишнього середовища є проблемами нині.

Міжнародний захист Міжнародної китобійної комісії і програми окремих країн справили значні результати. Заходи щодо збереження в даний час включають моніторинг населення і поведінки з використанням посвідчення особи з фотографією особини, оцінка наслідків порушення, а також освітні програми.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станіславівський Натураліст — КИТИ. Архів оригіналу за 12 Листопада 2013. Процитовано 21 Серпня 2016.
  2. Андрій Ковальчук. Заповідна справа. — Ужгород : Ліра, 2002. — С. 201. — ISBN 66-7400-21-7.
  3. Журнал «Паросток» За книгою Ігоря Акімушкіна «Світ Тварин» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 Жовтня 2016. Процитовано 21 Серпня 2016.
  4. КОНВЕНЦІЯ про збереження мігруючих видів диких тварин. Архів оригіналу за 28 Серпня 2016. Процитовано 21 Серпня 2016.
  5. Дослідники зняли з дрона рухи білого китеняти. [Архівовано 9 Вересня 2016 у Wayback Machine.] BBC Україна. 6 вересня, 2016 рік.

Джерела[ред. | ред. код]