Gab

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gab
Головна сторінка сайту
Посилання gab.com
Гасло (девіз) Free Speech for Everyone
Комерційний так
Тип соціальна мережа, мережа мікроблоґів
Реєстрація необхідна для участі
Мови англійська
Власник Ендрю Торба
Засновник Andrew Torbad
Автор Ендрю Торба
Започатковано 15 серпня 2016 (7 років)
Стан працює
Рейтинг Alexa 1,954[1]
Адреса офісу Остін
Ліцензія контенту GNU Affero General Public License, version 3.0d
CMNS: Gab у Вікісховищі

Gab — англомовний сервіс мікроблогів і соціальна мережа, який дозволяє користувачам читати і писати мультимедійні повідомлення довжиною до 3000 символів, які в українському інтерфейсі сайту називаються «дмухи» (англ. «gabs»). Користувачів мережі називають "габерами" (англ. «gabbers»). Логотипом соцмережі Gab була обрана жабка, що схожа на мем альт-правих - жабку Пепе. Станом на березень 2021 року в соцмережі налічувалося щонайменше 4 млн акаунтів.[2]

Свою роботу соцмережа Gab почала в 2016 році як альтернатива соціальної мережі Twitter. У різних інтерв'ю засновник соцмережі Ендрю Торба пояснював, що задумався над створенням Gab під час президентських виборів 2016 року. Його тоді вразили повідомлення, що великі соціальні мережі, такі як Facebook, можуть ставитися до користувачів несправедливо - в залежності від їх політичної позиції[3].

Компанія Gab, заснована в 2016 році, позиціонує себе як «соціальна мережа свободи слова» з місією «захищати, відстоювати та зберігати свободу слова в Інтернеті для всіх людей», згідно з описом на її вебсайті. Gab також описують як соціальну мережу, що терпима до різних поглядів і як безпечну зону для спільнот, які були обмежені або заблоковані в інших соціальних мережах.[4]

Gab практично не модерує контент, що публікується користувачами.

У лютому 2019 року Gab запустив Dissenter — розширення для браузера і вебсайт, який дозволяє користувачам Gab коментувати контент, розміщений на будь-якому вебсайті. Він був розроблений, щоб дозволити своїм користувачам уникати практики модерування вебсайтів, яка іноді включає видалення окремих коментарів або видалення або відключення розділів коментарів в цілому.

В описі Gab на її сайті вказується [5], що Gab є "новим поглядом на один з найпопулярніших додатків Інтернету: соціальні мережі". Спочатку розроблена з проекту Mastodon, база кодів Gab є безкоштовною та з відкритим кодом, ліцензована згідно з Загальною публічною ліцензією GNU Affero версії 3 (AGPL3).

Зазначається також, що в результаті користувач отримує вибір при використанні Gab Social: він може або мати обліковий запис на Gab.com, або, якщо йому не подобається те, що робить команда Gab.com, чи він просто хоче мати власний проект і керувати ним, користувач може розкрутити свій власний соціальний сервер на платформі Gab, що надасть можливість спілкуватися з мільйонами інших користувачів на їх власних серверах в усьому світі, включаючи користувачів у Gab[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alexa Rank 31 серпня 2021. Архів оригіналу за 1 серпня 2019. Процитовано 30 серпня 2021.
  2. Lee, Micah (March 15, 2021). "Inside Gab, the Online Safe Space for Far-Right Extremists". The Intercept. Retrieved March 15, 2021. Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 30 серпня 2021.
  3. Кто и зачем создал “свободу слова” на платформе Gab. Архів оригіналу за 9 вересня 2021. Процитовано 9 вересня 2021.
  4. Wilson, Jason. Gab: alt-right's social media alternative attracts users banned from Twitter. Архів оригіналу за 4 грудня 2016. Процитовано 31 липня 2021.
  5. а б About Gab.com. Архів оригіналу за 9 вересня 2021. Процитовано 9 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]