Гросс-Вальцерталь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 47°14′29″ пн. ш. 9°56′22″ сх. д. / 47.24139° пн. ш. 9.93944° сх. д. / 47.24139; 9.93944

Долина Гросс-Вальцерталь

Долина Гросс-Вальцерталь (нім. Großes Walsertal, Großwalsertal) — долина в Австрії, розташована на території Форарльберга.

Назва[ред. | ред. код]

Долина Гросс-Вальцерталь

Назва долини Großes Walsertal (укр. Велика Вальцерська Долина) походить від імені емігрантів з району сучасного швейцарського кантону Вале в долині річки Рони, які оселилися на території сучасної долини Форарльберга в XIV столітті та називалися вальцерами (нім. Walser).[1]

Мешканці вальцерських історичних поселень на альпійських висотах, де була колись жива або лишається живою мова, культура, економіка та історична свідомість, називаються Вальцерами.

— Johannes Fuehre, [2].

Поселення вальцерів у Форарльберзі займали чверть всієї території земельного округу: вальцери оселилися не тільки в Долині Гросс-Вальцерталь, а й в Латернсерталь — східній частині Рейнської Долини, Дамюльсі, Долині Бранднерталь, Долині Зільберталь та Долині Кляйн-Вальцерталь (укр. Мала Вальцерська Долина).

Географія[ред. | ред. код]

Струмок Марульбах

За розташуванням Долина Гросс-Вальцерталь належить до Північних Вапнякових Альп. Найвищі гори-двотисячники Гросс-Вальцерталь: Роте-Ванд, Браченкопф, Містхауфен, Цітерклапфен і Гамсфрайхайт. Тип долини — V-образна. Довжина — 25 км.

Населення[ред. | ред. код]

На території Гросс-Вальцерталь, площа якої складає близько 200 км, розташовані поселення 6 сільських громад (муніципалітетів): Тюрінегерберг, Сент-Герольд, Блонс, Зоннтаг, Фонтанелла та Раггаль.[3].

Біосферний заповідник Гросс-Вальцерталь[ред. | ред. код]

Гросс-Вальцерталь визнаний ЮНЕСКО як біосферний заповідник. За програмою ЮНЕСКО «Людина і біосфера» він є біосферним резерватом на муніципальній основі. Співробітники заповіднику щороку проводять цикл освітніх та екологічних заходів «Wilden Walser Wege» (укр. Дикі шляхи Вальцеру) в контексті літньої програми біосферного заповіднику Гросс-Вальцерталь.[4].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. [1] [Архівовано 12 квітня 2018 у Wayback Machine.] The Editors of Encyclopaedia Britannica. Vorarlberg state, Austria. // Encyclopaedia Britannica (англ.). Encyclopædia Britannica, Inc. Архів оригіналу за 12 квітня 2018. Процитовано 12 квітня 2018.
  2. [2][недоступне посилання з квітня 2019] The Walser and their history (англ.). Walservereinigung representation Vorarlberg.
  3. [3][недоступне посилання з квітня 2019] Homepage der Region Biosphärenpark Großes Walsertal. Großes Walsertal, Vorarlberg (нім.). Verein Großes Walsertal Tourismus. Архів оригіналу за 19 квітня 2018. Процитовано 19 квітня 2018.
  4. [4][недоступне посилання з квітня 2019] Homepage der Region Biosphärenpark Großes Walsertal. Biosphärenpark : Bildung (нім.). Biosphärenpark Management. Архів оригіналу за 3 квітня 2018. Процитовано 19 квітня 2018.