Heliotropium pannifolium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Heliotropium pannifolium
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Шорстколистоцвіті (Boraginales)
Родина: Шорстколисті (Boraginaceae)
Рід: Геліотроп (Heliotropium)
Вид:
H. pannifolium
Біноміальна назва
Heliotropium pannifolium

Heliotropium pannifolium (геліотроп Святої Єлени[1]), який нині вимер, але раніше був невеликим кущем з волохатим листям до 1 метра у висоту. Вплив людини на острів Святої Єлени був серйозним, і Heliotropium pannifolium є однією з кількох вимерлих рослин на цьому острові.

Поширення

[ред. | ред. код]

Раніше геліотроп Святої Єлени був відомий у прибережних низовинах острова Святої Єлени (південна частина Атлантичного океану). Вид відомий лише з однієї колекції, зробленої в Брод-Гут у 1810 році В. Дж. Берчеллом. Відтоді його ніхто не бачив[2].

Вимирання

[ред. | ред. код]

Ймовірно, геліотроп Святої Єлени був знищений в основному в результаті випасу кіз (Capra hircus). Кози були завезені на острів Св. Єлени португальськими мореплавцями на початку 16-го століття, і вони процвітали у великій кількості в низинах, завдаючи великої шкоди первісній місцевій рослинності[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б Lambdon, P. W.; Ellick, S. (2016). Heliotropium pannifolium. The IUCN Red List of Threatened Species. Процитовано 22.04.2023. (англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]