Hemiclepsis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hemiclepsis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Пласкі п'явки (Glossiphoniidae)
Рід: Hemiclepsis
Vejdovský, 1884
Посилання
Вікісховище: Hemiclepsis
Віківиди: Hemiclepsis
NCBI: 888295

Hemiclepsis — рід п'явок з підродини Glossiphoniinae родини Пласкі п'явки ряду Хоботні п'явки (Rhynchobdellida). Має 7 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 10 до 30 мм, ширина становить 5-10 мм. Зовнішністю доволі схожі на представників родів Batracobdella і Placobdella. тому тривалий час дослідники переміжували декілька видів з одного до іншого роду. Відмінністю Hemiclepsis є наявність 3 (рідше 2) пари очей, центральної хоботкової пори, 10-11 пар сегментарних міжечків (дивертикул) воло, атріум (репродуктивний апарат самця) маленький, репродуктивний апарат самиці короткий. Тіло складається з 18-21 сомітів, вкрите дрібними пухирцями. Кожен з сомітів має 3 кільця. Рот широкий. Переднія присоска менша за задню. Задня присоска чітко відділена від тіла, має дископодібну або округлу форму.

Забарвлення світло-коричневе, оливкове, світло-зелене. Пухирці на тілі зазвичай значно світліше.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліють до стоячих вод або річках з повільною течією. Разом з тим здатні занурюватися на значну глибину — до 13 м. Активні. Є ектопаразитами, що живляться кров'ю риб (насамперед коропових та тріскоподібних), черепах й земноводних. Використовують потужну задню присоску для утримання на здобичі для її захоплення.

Парування відбувається 1 раз у житті. Ці п'явки відкладають декілька кладок з помірно великими яйцями (відносно до інших представників своєї родини) — до 10 шт.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені Європою (переважно у східній та північній частині) та Азією (до Далекого Сходу).

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Soós, A. (1967) On the genus Hemiclepsis Vejdovsky, 1884, with a key and catalogue of the species (Hirudinoidea: Glossiphoniidae). Opuscula Zoologica, Budapest, 7, (1), 233–240.
  • J. H. Oosthuizen. Redescription of Hemiclepsis quadrata (Moore, 1939) n. comb. (Hirudinea: Glossiphoniidae). Systematic Parasitology. 1987, Volume 10, pp 73–78
  • Fish diseases [Архівовано 24 травня 2018 у Wayback Machine.]