Hemiclepsis quadrata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hemiclepsis quadrata
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Пласкі п'явки (Glossiphoniidae)
Рід: Hemiclepsis
Вид: Hemiclepsis quadrata
(Moore, 1939)
Посилання
Віківиди: Hemiclepsis quadrata

Hemiclepsis quadrata (П'явка квадратна) — вид п'явок роду Hemiclepsis родини Пласкі п'явки. Синонім — Batracobdella quadrata.

Загальна довжина сягає 12—15 мм. Є 3 пари очей: 1 пара — маленька, розташовані близько один до одного, 2 і 3 пара — широкі очі, розташовані на значні відстані між собою, утворюючи своєрідний квадрат. Звідси походить назва цієї п'явки. Слинні залози розташовано з боків голови. Тіло струнке, має позаду конічну форму. Передня присоска округла, чітка відділена від тіла. Задня присоска більша за ширину тіла наполовину. Поверхня тіла гладенька. Сенсорні сосочки відносно великі у діаметрі. Гонопори розділено 2 кільцями (у самця біля 11 або 12 сегменту, у самиці, біля 12). Має 10 пар сегментарних міжечків (дивертикул) воло, репродуктивні апарати у самця і самиці маленькі.

Спина яскраво-зелена з коричневим відтінком. Черево є світло-зеленим з коричневим і жовтим кольором з боків. Хроматофори на голові темно-зелені.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Воліє до стоячих водойм та річок з повільною течією. Є ектопаразитом, що живиться кров'ю земноводних. Часто відпочиває після споживання їжі на водяних рослинах.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Поширена в Африці: від Ефіопії до ПАР.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • J. H. Oosthuizen. Redescription of Hemiclepsis quadrata (Moore, 1939) n. comb. (Hirudinea: Glossiphoniidae). Systematic Parasitology. 1987, Volume 10, pp 73–78