High-Z Supernova Search Team

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


High-Z Supernova Search Team (англ. "команда з пошуку наднових з високим червоним зсувом") - міжнародна космологічна команда, яка використовувала наднові типу Ia для вимірювання розширення Всесвіту.

Історія[ред. | ред. код]

Команда була сформована в 1994 році Брайаном П. Шмідтом, на той час постдоком Гарвардського університету, і Ніколасом Сунцеффом, штатним астрономом Обсерваторії Серро-Тололо у Чилі. Команда вперше запропонувала дослідження 29 вересня 1994 року в проєкті під назвою «Пілотний проєкт пошуку віддаленої наднової типу Ia» до Обсерваторії Серро-Тололо. Першим складом команди, включеним до списку авторів першої спостереженої заявки, були: Ніколас Сунцефф (головний дослідник), Браян Шмідт (співдослідник), Р. Кріс Сміт, Роберт Шоммер, Марк М. Філліпс, Маріо Хамуй, Роберто Авілес, Хосе Маза, Адам Рісс, Роберт Кіршнер, Джейсон Спіроміліо та Бруно Лейбундгут. Оригінальний проект отримав чотири ночі телескопічного часу на телескопі Віктора Бланко в ночі 25 лютого, 6, 24, і 29 березня 1995 року. Пілотний проєкт призвів до відкриття наднової SN1995Y. У 1995 році команда High-Z обрала керівником Брайана Шмідта з обсерваторії Маунт-Стромло.

Команда розширилася приблизно до 20 астрономів зі Сполучених Штатів, Європи, Австралії та Чилі. Вони використовували телескоп Віктора Бланко, щоб виявити наднові типу Ia з червоним зсувом до z = 0,9. Відкриття були підтверджені спектрами, отриманими переважно з телескопів обсерваторії Кека та Європейської південної обсерваторії.

У дослідженні 1998 року під керівництвом Адама Рісса команда High-Z стала першою, хто опублікував докази того, що розширення Всесвіту прискорюється (Riess et al. 1998, AJ, 116, 1009, подано 13 березня 1998, прийнято у травні 1998). Пізніше команда створила проєкт ESSENCE під керівництвом Крістофера Стаббса з Гарвардського університету та команду Higher-Z під керівництвом Адама Рісса з Університету Джона Гопкінса та Наукового інституту космічного телескопа.

У 2011 році Рісс і Шмідт разом із Саулом Перлмуттером з Supernova Cosmology Project отримали Нобелівську премію з фізики за цю роботу[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

Оригінальна заявка на час на телескопі в 1994 році для Обсерваторії Серро-Тололо, яка поклала початок групі High-Z.

Члени[ред. | ред. код]

Нинішні учасники[ред. | ред. код]

Колишні учасники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nobel physics prize honours accelerating Universe find. BBC News. 4 жовтня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]