JPEG

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
JPEG (Joint Photographic Experts Group)
Розширення файлу: ..jpeg, .jpg, .jpe
.jfif, .jfi, .jif
MIME-тип: image/jpeg
Type code: JPEG
Узагальнений ідентифікатор типу: public.jpeg
Розробник: Joint Photographic Experts Group
Тип формату: Графічний формат

JPEG (від Joint Photographic Experts Group) — поширений формат цифрових зображень, що використовує стиснення з втратою якості. Був створений 1992 року комітетом Joint Photographic Experts Group. Основною перевагою є те, що він потребує менше місця на диску для зберігання[1]. Вплинув на розповсюдження зображень в інтернеті, а з часом — у соціальних мережах[2]. На сьогодні формат підтримується практично всіма графічними редакторами та браузерами.

Опис[ред. | ред. код]

Фото лісового дикого кота, що показує зменшення ступеня стиснення, а отже кращу якість зображення, зліва направо.

Втрати і спотворення інформації через ступінь стиснення можуть проявлятися вже в призначених для користувача програмах. Допустимий рівень стиснення залежить від характеру зображення та перебуває, як правило, в межах 1:10. Формат JPEG часто використовується як формат даних в цифрових камерах. У Інтернеті формат JPEG застосовується для відображення напівтонових ілюстрацій та графічної інформації з плавним переходом тонів. Формат JPEG, на відміну від GIF і PNG, не підтримує ні анімацію, ні прозорість.

Найбільша роздільна здатність, яку підтримує формат JPEG/JFIF, — 65535×65535.

Алгоритм стиснення[ред. | ред. код]

Використовується алгоритм стиснення з втратами, основу якого складають дискретне косинусне перетворення[3], таблиці квантування[4] та кодування Гаффмана. Стандарт також передбачає варіант з арифметичним кодуванням.

Слід зазначити, що кожне зображення містить власну таблицю квантування. Завдяки цьому формат підтримує різні ступені стиснення.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Image File Formats Guide. What Is: JPG, GIF, BMP, EPS, PCX, XPS?. Master Bundles (амер.). 5 жовтня 2021. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30 листопада 2021. 
  2. What Is a JPEG? The Invisible Object You See Every Day. The Atlantic. 30 листопада 2021. Архів оригіналу за 9 жовтня 2019. Процитовано 30 листопада 2021. 
  3. T.81 – DIGITAL COMPRESSION AND CODING OF CONTINUOUS-TONE STILL IMAGES – REQUIREMENTS AND GUIDELINES. CCITT. September 1992. Архів оригіналу за 30 грудня 2019. Процитовано 30 листопада 2021. 
  4. Методи стиску зображень. pzs.dstu.dp.ua. Процитовано 24 грудня 2023.