Джон Лоренс Ле Конт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з LeConte)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Л. Ле Конт
Джон Л. ЛеКонт
Джон Л. ЛеКонт
Джон Л. ЛеКонт
Народився13 травня 1825(1825-05-13)
Нью Йорк, США
Помер15 листопада 1883(1883-11-15) (58 років)
Філадельфія, США
ПохованняВест Лорель Гіллd[1]
Країна США
Діяльністьвійськовий лікар, ентомолог, зоолог, натураліст
Alma materКоледж лікарів та хірургів (англ. College of Physicians and Surgeons)
ГалузьЕнтомологія
ЗакладАмериканське філософське товариство
ЧленствоНаціональна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Американське філософське товариство
AAAS
Баварська академія наук
Відомий завдяки:Каталог жуків Сполучених Штатів Америки
БатькоДжон Іттон ле Конте
Нагороди

Член Американської академії мистецтв і наук[d]

Автограф
Засновник Американського Ентомологічного Товариства; Член Національної Академії Наук США

Джо́н Ло́ренс Ле́ Ко́нт (англ. John Lawrence LeConte; * 13 травня 1825 — † 15 листопада 1883) — американський натураліст і ентомолог, основоположник американської колеоптерології (наука про жуків). Зробив наукові першоописи, майже, половини відомих у США видів комах, з них понад 5 тис. видів жуків.

Молоді роки

[ред. | ред. код]

Народився Джон Ле Конт у сім'ї американського натураліста Джона Етона Ле Конта. Його мати померла невдовзі після пологів і Джона Лоренса виховував батько, який і прищіпив сину любов до науки та природи. У 1842 він закінчує Коледж Гори Святої Марії, а у 1846 році — Коледж Лікарів та Хірургів.

Філадельфійський період життя

[ред. | ред. код]

У 1852 році Ле Конт переїжджає до Філадельфії, де працює у державному казначействі США. З початком Громадянської війни у США (1861–1865) іде добровольцем у війська, де був прикомандирований до військового шпиталю у Каліфорнії. На фронті одержує звання лейтенанта-полковника (український еквівалент — підполковник). Після війни повертається до Філадельфії на казначейську роботу. У 1878 році обіймає посаду заступника директора Державного казначейства США у Філадельфії, яку займає до смерті у 1883 році.
Засновник Американського Ентомологічного Товариства. Дійсний член Національної Академії Наук США. У 1873 році стає президентом Американської Асоціації Передових Наук (англ. American Association for the Advancement of Science), у 1880 році стає віце-президентом Американського Філософського Товариства (англ. American Philosophical Society).

Експедиції

[ред. | ред. код]

Першу свою експедицію здійснює у 1844 році в район Великих Озер разом зі своїм двоюрідним братом Джосефом Ле Контом, під час навчання у коледжі. Їхній маршрут пролягав через Ніагарський водоспад, Детройт, Чикаго, Мічиган, Вісконсин, Айову, річку Огайо та Піцбург, аж до повернення в Нью-Йорк. За результатами експедиції, у тому ж році, він публікує свої перші три статті про жуків.
У 1849 вирушає в експедицію з Каліфорнії до Панами, де проводить збори комах. Подорожує Європою, Єгиптом й Алжиром. Два роки проводить дослідження у басейні річки Колорадо. Їде в Гондурас на будівництво інтерокеанської залізниці, пізніше в Колорадо та Нью Мексико на будівництво Канзаської тихоокеанської залізниці.

Найважливіші наукові публікації

[ред. | ред. код]
  • Каталог жуків США (1853) (англ. Catalogue of the Coleoptera of the United States);
  • Систематика жуків Північної Америки (1861, 1873) (англ. Classification of the Coleoptera of North America);
  • Нові види північноамериканських жуків (1866, 1873) (англ. New Species of North American Coleoptera);
  • Систематика жуків Північної Америки. Частина ІІ (1883) (англ. Classification of the Coleoptera of North America. Part II).
  1. Find a Grave — 1996.