NumPy

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Numpy)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
NumPy
Тип бібліотека Pythond і математичне ПЗd
Автор Travis E. Oliphantd
Розробники Community project
Стабільний випуск 1.17.2 (7 вересня, 2019; 4 роки тому (2019-09-07)[1])
Операційна система Cross-platform
Мова програмування Python, C
Ліцензія Ліцензія BSD
Репозиторій github.com/numpy/numpy
Вебсайт numpy.org

Numpy — розширення мови Python, що додає підтримку великих багатовимірних масивів і матриць, разом з великою бібліотекою високорівневих математичних функцій для операцій з цими масивами. Попередник Numpy, Numeric, був спочатку створений Jim Hugunin. Numpy — відкрите програмне забезпечення і має багато розробників.

Мотивація[ред. | ред. код]

Оскільки Python — інтерпретована мова, математичні алгоритми, часто працюють в ньому набагато повільніше ніж у компільованих мовах, таких як C або навіть Java. NumPy намагається вирішити цю проблему для великої кількості обчислювальних алгоритмів забезпечуючи підтримку багатовимірних масивів і безліч функцій і операторів для роботи з ними. Таким чином будь-який алгоритм, який може бути виражений в основному як послідовність операцій над масивами і матрицями, працює так само швидко, як еквівалентний код, написаний на C.

NumPy можна розглядати як гарну вільну альтернативу MATLAB, оскільки мова програмування MATLAB зовні нагадує NumPy: обидві вони інтерпретовані, і обидві дозволяють користувачам писати швидкі програми поки більшість операцій проводяться над масивами або матрицями, а не над скалярами. Перевага MATLAB у великій кількості доступних додаткових тулбоксів, включаючи такі як пакет Simulink. Основні пакети, що доповнюють NumPy, це: SciPy — бібліотека, що додає більше MATLAB-подібної функціональності; Matplotlib — пакет для створення графіки в стилі MATLAB. Внутрішньо як MATLAB, так і NumPy базується на бібліотеці LAPACK, призначеної для вирішення основних задач лінійної алгебри.

Numpy 1.6.0[2][ред. | ред. код]

  • Підтримка Python 2.4 — 2.7, Python 3.1 — 3.2
  • Додано підтримку 16-бітного формату чисел з рухомою комою (IEEE 754—2008)
  • Додано поліноми Legendre, Laguerre, Hermite
  • Додано ряд нових функцій та заміна старих.
  • Доповнення у C API

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційний сайт

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Releases · numpy/numpy. Архів оригіналу за 15 вересня 2016. Процитовано 28 січня 2019 — через GitHub.
  2. http://sourceforge.net/projects/numpy/files//NumPy/1.6.0/README.txt