Oradectes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Oradectes
Період існування: рання перм
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Ряд: Diadectomorpha
Родина: Diadectidae
Рід: Oradectes
Kissel, 2010
Види
  • O. sanmiguelensis (Lewis and Vaughn, 1965 [спочатку Diadectes sanmiguelensis])

Oradectes — вимерлий рід рептіліоморфних діадектидів. Його відомо з одного часткового скелета, зібраного з ранньопермської формації Катлер у Колорадо в Сполучених Штатах. Типовий вид, O. sanmiguelensis, спочатку був названий як вид Diadectes у 1965 році. У 2010 році він отримав власний рід.

Опис[ред. | ред. код]

Єдиним матеріалом, що належить Орадекту, є частковий скелет, відомий як MCZ 2989. Цей скелет включає повний череп, шийні хребці, частковий грудний пояс, праву передню кінцівку та деякі ребра. Череп міцний з лопатоподібними зубами, що вистилають щелепи. Передні зуби нижньої щелепи виступають назовні[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Oradectes sanmiguelensis був описаний Lewis і Vaughn (1965) як вид Diadectes, D. sanmiguelensis. Під час філогенетичного дослідження діадектидів у 2005 році було виявлено, що D. sanmiguelensis був одним із найбільш базальних діадектидів і був розміщений далеко від клади, що містить більшість інших видів діадектів[2]. Аналіз 2010 року дав ті ж результати та відніс D. sanmiguelensis до нового роду Oradectes. Нижче наведено кладограму з дослідження 2010 року, яка показує філогенетичне положення Oradectes[1]:

Diadectomorpha 

Limnoscelidae

Tseajaiidae

 Diadectidae 

Ambedus pusillus

Oradectes sanmiguelensis

Orobates pabsti

Desmatodon hesperis

Silvadectes absitus

Diadectes tenuitectes

Diadectes sideropelicus

Diasparactus zenos


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kissel, R. (2010). Morphology, Phylogeny, and Evolution of Diadectidae (Cotylosauria: Diadectomorpha). Toronto: University of Toronto Press. с. 185.
  2. Kissel, R.; Reisz, R.; Berman, D. (2005). Revisiting the taxonomy of Diadectidae (Cotylosauria: Diadectomorpha): a phylogenetic approach. Journal of Vertebrate Paleontology. 25 (Supplement 3): 78A. doi:10.1080/02724634.2005.10009942.