Папуга-червоногуз сивоголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pionus tumultuosus seniloides)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга-червоногуз сивоголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Папуга-червоногуз (Pionus)
Вид: Папуга-червоногуз сивоголовий
Pionus seniloides
(Massena & Souancé, 1854)
Синоніми
Psittacus selinoides
Pionus tumultuosus seniloides
Посилання
Вікісховище: Pionus seniloides
Віківиди: Pionus seniloides
ITIS: 177779
МСОП: 22731587
NCBI: 458108

Папу́га-червоногу́з сивоголовий[2] (Pionus seniloides) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae)[3]. Мешкає в Андах. Раніше вважався конспецифічним з пурпурововолим папугою-червоногузом.

Опис[ред. | ред. код]

Сивоголові папуги-червоногузи

Довжина птаха становить 30 см. Забарвлення переважно зелене, нижня частина тіла блідіша. Пера на лобі і передній частині тім'я сірувато-білі з оранжево-червоними кінчиками. Пера на тімені, потилиці і шиї з боків сірувато-сині з чорно-фіолетовими краями, біля основи білі. Пера на задній частині шимї рожевувато-білі. Пера на скронях темно-сірі з рожевим центром. Обличчя і щоки білі, пера на них мають сірі краї, окремі пера на щоках оранжево-червоні. Горло рожеве, груди рожевувато-лілові, живіт коричневий. Нижні покривні пера хвоста червоні. Стернові пера зелені, крайні стернові пера мають тьмяно-фіолетово-сині кінчики, біля основи вони червоні. Нижня сторона крил тьмяно-зелена. Очі карі, навколо очей сірі кільця, дзьоб блідо-оливково-жовтий, лапи зеленувато-сірі.

Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів пера на голові зелені, біля основи білі, пера на тімені мають тьмяно-зелені краї, пера на горлі зелені з тьмяним рожево-ліловим центром.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сивоголові папуги-червоногузи мешкають в Андах на території західної Венесуели (Кордильєра-де-Мерида), Колумбії, Еквадору і північного Перу. Вони живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісах, на висоті від 1900 до 3000 м над рівнем моря, іноді на висоті 1250 м над рівнем моря. Зустрічаються зграйками від 10 до 20 птахів в кронах дерев. Живляться плодами, ягодами, насінням і квітами. Гніздяться в дуплах дерев.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pionus seniloides: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 16 січня 2023
  2. Pionus seniloides у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]