Pistacia saportae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pistacia saportae
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Фісташкові (Anacardiaceae)
Рід: Фісташка (Pistacia)
Вид:
P. saportae
Біноміальна назва
Pistacia saportae
Burnat
Синоніми

Pistacia lentiscus × terebinthus

Pistacia saportae — вид дерев з родини Anacardiaceae. [1] [2]

Опис[ред. | ред. код]

Pistacia x saportae — високий чагарник, гібрид між мастикою (Pistacia lentiscus) і корнікаброю (Pistacia terebinthus). Морфологічно він має проміжні характеристики між двома батьками, хоча розмір, якого він досягає, ближче до розміру корнікабри. Мастика має вічнозелене листя, складені перисті з крилатими рахіс і парною кількістю листочків, в той час, як рогівка має листяні листя[що?], з некрилатим рахісом і непарною кількістю листочків, тобто з кінцевим листочком. Бо листя Pistacia x saportae напівлистопадні, з рахісом злегка крилатим і з невирішальним числом листочків; Більшість листя закінчуються більш дрібним листочком, ніж бічні, вузькими та неправильно сформованими. Взимку листя Pistacia x saportae червоніють без опадання, або опадають лише частково. Пофарбована в темно-червоний колір в холодні місяці, Pistacia x saportae має свій найелегантніший вигляд.

Як і її батьки, Pistacia x saporta — дводомний чагарник. Жіночі особини приносять суцвіття в пазушних волоті до листя, де утворюються численні плоди в округлій кістянці, близько 5 мм і червоного кольору (фото 2ª). Але в межах цих плодів родюче насіння не розвивається, тому Pistacia x saporta не стає самостійною і не колонізує райони, віддалені від того, де знаходяться два її батька.

Pistacia x saportae зазвичай демонструє велику життєздатність і швидке зростання, ілюструючи горезвісну енергійність гібридів. Мешкає в основному в макії, де витримує сухі або дуже сонячні умови. Мало знайдеться екземплярів, які виділяються в ландшафті, розкиданих по ділянках, де збігаються батьки. У багатьох місцях регіону Багес ми спостерігали Pistacia x saportae: Els Comtals (Manresa), Els Corrons (Manresa), mas Llussà (Santpedor), долина Soldevila (Sallent).[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Pistacia saportae Burnat - Encyclopedia of Life. eol.org. Процитовано 4 лютого 2022.
  2. Mifsud, Stephen (23 серпня 2002). Pistacia × saportae (Hybrid Mastic Tree) : MaltaWildPlants.com - the online Flora of the Maltese Islands. www.maltawildplants.com (en-us) . Процитовано 7 березня 2022.
  3. Pistacia x saportae – El medi natural del Bages i del Moianès (es-ES) . Процитовано 13 липня 2023.