Pleurodontagama

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pleurodontagama
Період існування: пізня крейда
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Рід: Pleurodontagama
Borsuk-Białynicka and Moody, 1984
Типовий вид
Pleurodontagama aenigmatodes
Borsuk-Białynicka and Moody, 1984

Pleurodontagama — вимерлий рід ігуанської ящірки з пізньої крейди Монголії. Типовий вид, Pleurodontagama aenigmatodes, був названий у 1984 році на основі майже повного черепа та окремої нижньої щелепи з викопного місцезнаходження під назвою Khermeen Tsav. Він має широкий череп з плоскою мордою, великими очними западинами та невеликими горбками на поверхні кісток[1]. Плевродонтагама спочатку була класифікована в родині Priscagamidae, яку зазвичай об’єднують у велику кладу ігуанів під назвою Acrodonta, члени якої характеризуються «акродонтовим» зубним рядом, у якому зуби ростуть із країв щелеп. Однак плевродонтагама незвичайна тим, що має субплевродонтний ряд, тобто деякі його зуби ростуть із внутрішньої поверхні щелепи. Є також докази того, що його зуби, можливо, постійно змінювалися протягом життя, на відміну від постійних зубів Acrodonta. Плевродонтагама, можливо, була перехідною формою між похідним типом акродонта та типом плевродонта, який вважається предками Acrodonta[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Borsuk-Białynicka, M.; Moody, S.M. (1984). Priscagaminae, a new subfamily of the Agamidae (Sauria) from the Late Cretaceous of the Gobi Desert. Acta Palaeontologica Polonica. 29 (1-2): 51—81.
  2. Borsuk-Białynicka, M. (1996). The Late Cretaceous lizard Pleurodontagama and the origin of tooth permanency in Lepidosauria. Acta Palaeontologica Polonica. 41 (3): 231—252.