Procapra

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Procapra
Procapra gutturosa
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Підряд: Жуйні (Ruminantia)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Antilopinae
Рід: Procapra
(Hodgson, 1846)
Посилання
Вікісховище: Procapra
Віківиди: Procapra
EOL: 44412
ITIS: 624976
NCBI: 59539
Fossilworks: 42838

Procapra — рід антилопоподібних ссавців з родини бикових.

Систематика[ред. | ред. код]

підрід Prodorcas (Pocock, 1918)

підрід Procapra (Hodgson, 1846)

Морфологічні особливості[ред. | ред. код]

Голова й тіло довжиною 950—1480 мм, хвіст довжиною 20—120 мм, висота в плечах 540—840 мм, вага 20—40 кг. У P. gutturosa, найбільшого виду, забарвлення оранжево-буре зверху, з рожево-корицевими боками, блідішими взимку. Інші види, як правило, коричнево-сірого кольору влітку, а взимку блідішого. Обидва мають білу пляму на крупі, але P. picticaudata безперервну, а в P. przewalskii вона ділиться серединною лінією більш темного кольору. Всі види мають білий низ. Роги, які є тільки у самців, близько 200-250 мм. Прогин рогів назад не так кидається в очі у P. gutturosa як і в інших видів.

Звички[ред. | ред. код]

Procapra можна знайти на сухих луках на висотах до 5750 метрів. P. picticaudata є обережним і швидкою твариною, яка переміщається з місця ночівлі на землі і харчується в районах з мізерною рослинністю. Його шлюбний сезон починається в грудні і триває близько одного місяця; єдине дитинча народжуються в травні наступного року.

P. gutturosa зазвичай мешкає на рівнині або злегка горбистих степах і напівпустелях. Він може бігти зі швидкістю 60-65 км/год і покрити 12-15 км на таких швидкостях. Активність в зимовий період в основному денна, а влітку вона зосереджена в кілька годин після сходу сонця і до заходу сонця. Щоденний рух обширний, і сезонний діапазон годування стада може охоплювати кілька сотень квадратних кілометрів. Міграції зазвичай відбуваються восени і навесні, що охоплюють сотні кілометрів, але ступінь і напрямок міняється залежно від погоди і наявності продовольства. Взимку стада може продовжувати рухатися, рідко залишаючись на одному місці більше, ніж день або два. Раціон складається головним чином з ковили та інших степових рослин. Особини P. gutturosa зазвичай знаходяться в стадах, що налічують 20-30 влітку і близько 100 особин взимку. Тим не менш, скупчення тисячі або навіть десятки тисяч особин можуть утворюватися під час міграцій і на вигідних місцях в зимовий період. Материнські групи з кількох десятків окремих самиць утворюються влітку, але вони і їх діти потім збираються в змішані стада. Шлюбний сезон P. gutturosa пізньої осені або взимку. Період вагітності становить 186 днів. Зазвичай народжується одне дитинча, іноді два, кожен вагою близько 3 кг. За кілька днів молодь може йти в ногу з матір'ю. P. gutturosa у полоні може жити 7 років.

Джерела[ред. | ред. код]