Prometheoarchaeum syntrophicum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Prometheoarchaeum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Prometheoarchaeum syntrophicum

Біологічна класифікація
Домен: Археї (Archaea)
Царство: Proteoarchaeota
Надтип: Asgardarchaeota
Тип: Lokiarchaeota
Рід: Prometheoarchaeum
Imachi et al. 2020
Вид: P. syntrophicum
Prometheoarchaeum syntrophicum
Imachi et al. 2020
Посилання
NCBI: 2594042

Prometheoarchaeum syntrophicum — вид архей типу Lokiarchaeota. Описаний у 2020 році. Перший описаний та культивований вид асгардархей (Asgardarchaeota).

Поширення[ред. | ред. код]

Зразки виду зібрані у покладах гідрату метану на глибині 2533 м на дні океанічного жолоба Нанкай на заході Тихого океану біля півострова Кії в Японії.

Опис[ред. | ред. код]

Prometheoarchaeum — це маленькі кулясті клітини (коки) діаметром 300—750 нм з унікальними щупальцеподібними, мембранними, інколи розгалуженими відростками різної довжини, через які відбувається симбіоз з Halodesulfovibrio.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Архея живе на морському дні у покладах гідрату метану при температурі води 10 °C, тиску 250 атм та безкисневому середовищі. Це синтроф, що співіснує з бактерією Halodesulfovibrio та метаногенною евріархеотою Methanogenium. Prometheoarchaeum розщеплює амінокислоти і виділяє водень, який тут же підхоплюють метаногени, що виробляють на його основі метан. Prometheoarchaeum syntrophicum зростає дуже повільно — подвоєння популяції, за оцінками вчених, відбувається раз в 14-25 днів (для порівняння: бактерії діляться приблизно раз на годину).[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Imachi, Hiroyuki; Nobu, Masaru K.; Nakahara, Nozomi; Morono, Yuki; Ogawara, Miyuki; Takaki, Yoshihiro; Takano, Yoshinori; Uematsu, Katsuyuki; Ikuta, Tetsuro; Ito, Motoo; Matsui, Yohei; Miyazaki, Masayuki; Murata, Kazuyoshi; Saito, Yumi; Sakai, Sanae; Song, Chihong; Tasumi, Eiji; Yamanaka, Yuko; Yamaguchi, Takashi; Kamagata, Yoichi; Tamaki, Hideyuki; Takai, Ken (2020). Isolation of an archaeon at the prokaryote–eukaryote interface. Nature. 577 (7791): 519—525. doi:10.1038/s41586-019-1916-6. ISSN 0028-0836.(англ.)