Pseudacanthicus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pseudacanthicus
Pseudacanthicus leopardus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві
Підродина: Hypostominae
Рід: Pseudacanthicus
Bleeker, 1862
Посилання
Вікісховище: Pseudacanthicus
Віківиди: Pseudacanthicus
EOL: 26147
ITIS: 679424

Pseudacanthicus — рід риб з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібних. Має 6 видів. Інша назва «сом-кактус». Наукова назва походить від грецьких слів pseudes, тобто «несправжній», та akantha —— «шип».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 15 до 90 см. Усі тіло вкрито кістковими пластинками, на череві їх менше ніж на спині та з боків. Спостерігається статевий диморфізм: самці дещо більші за самиць. Голова широка, сплощена зверху. Очі доволі великі. Є 2 пари коротеньких вусиків. Щелепи короткі, утворюють гострий кут при їх об'єднанні. Зуби товсті та нечисленні. Тулуб видовжений, його вкрито великою кількістю гострих шипиків. Звідси походить інша назва цих сомів. Спинний плавець доволі великий, широкий та довгий. Грудні плавці широкі з шипами, які довші у самців. Черевні плавці видовжені. Анальний плавець має меншу основу, ніж у черевних. Жировий плавець крихітний. Хвостовий плавець видовжений, роздвоєний, з гострими кінчиками.

Забарвлення коливається від оливко-бежевого до коричневого. По основному фону спини розкидані плями чорного, шоколадного, бузкового кольору. У дорослих плями дрібніше, ніж у молодняка. Черево сіро-жовтого кольору. Плавці часто мають світлу облямівку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Воліють до прісних водойм з середньою течією. Вдень ховаються у річних укриттях (серед каміння, під корчами). Активні вночі та у присмерку. Живляться водними безхребетними, дрібною рибою (зазвичай падлом), зрідка — водорості.

Відкладають ікру у підготовлені місцях у схованках. Молодь росте повільно.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у річках Амазонки, Ріо-Негро, Рупунуні, Ориноко (в межах Бразилії, Венесуели, Еквадор, Гаяна, Суринаму, Французька Гвіана).

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Günther Sterba: Süsswasserfische der Welt. Urania-Verlag, 1990, ISBN 3-332-00109-4
  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil