QIP 2005

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
QIP 2005
Тип безкоштовна
Автор Ільхам Зюлькорнєєв
Стабільний випуск Build 8098 (29 січня 2014; 10 років тому (2014-01-29))
Платформа Delphi
Операційна система Microsoft Windows
Доступні мови російська
Українська мова відсутня
Стан розробки працює
Ліцензія відкрита
Вебсайт welcome.qip.ru/im/2005

Quiet Internet Pager (QIP) — безплатна програма миттєвого обміну повідомленнями по протоколу OSCAR, багато в чому аналогічна програмі ICQ. QIP має закритий вихідний код, і призначений для роботи під операційними системами сімейства Microsoft Windows.

Додаткові можливості[ред. | ред. код]

  • Захист від спаму і флуду з боку тих, хто не входить в список контактів (контакт-лист) користувача. Захист здійснюється у вигляді завдання питання та порівняння відповіді з заданим. Завдяки цьому стає можливим з великою часткою ймовірності визначити, є співрозмовник рекламним роботом або живою людиною. Якщо відповідь вірний, то повідомлення від цього номера (UIN) приймаються.
  • Більше можливостей у налаштуваннях в порівнянні з офіційним клієнтом[1].
  • «Всевидяче око» — ця функція дозволяє дізнатися, хто додав вас в свій список контактів, хто читав ваші статус-повідомлення, і всі інші сервісні пакети від тих користувачів, яких немає у вашому списку контактів (раніше, можливо, «око» відображало номери тих, хто переглядав ваші анкетні дані).
  • Перегляд IP-адреси співрозмовника (залежить від налаштувань клієнта співрозмовника), захист свого IP від перегляду (за замовчуванням відключена функція прийому/передачі файлів — при зверненні до цих можливостей співрозмовникам IP-адреса стає відома, про що користувач попереджається повідомленням).
  • Можливість прикріпити вікно месенджера до екрана на «кнопку», щоб вона не рухалася і не ховалося за інші вікна.
  • Портативне використання QIP можна зберігати і запускати з флеш-носія на інших комп'ютерах.
  • «Гарячі клавіші», які можна перепризначувати і необхідно активувати окремо, зокрема:
    • Функція «анти-бос», що дозволяє прибирати з екрана вікна QIP, а також його значок на панелі.
    • Транслітерація виділеної частини повідомлення, а також виправлення тексту, набраного в неправильній розкладці (коли замість «привіт» виходить «ghbdtn»).

Недоліки програми[ред. | ред. код]

У 2008—2009 роках корпорація AOL періодично вносила до протоколу OSCAR, яким користується ICQ, зміни, що призводили до неможливості роботи альтернативних клієнтів, у тому числі і QIP. Автори QIP реагували на такі зміни публікацією нових версій. Зокрема, 21 січня 2009 року були внесені чергові зміни в протокол, і буквально наступного дня з'явилася нова версія QIP 2005 з номером білду 8081, а у відповідь на зміну протоколу, що відбулося 3 лютого, вийшла версія 8082[2].

27 липня 2009 року вийшов білд 8094, який встановлював стартовою сторінкою браузера сайт qip.ru і робив це знову, якщо користувач намагався змінити. До того ж білд виявився заражений вірусом Win32.Induc.a[3]. Вірус поширюється через встановлений Delphi, змінюючи модуль SysConst. Після цього всі зібрані зараженим компілятором програми будуть заражені[4][5]. Оновлення вийшло лише 13 серпня, при цьому про вірус не було ні слова, був описаний лише один з симптомів — «в деяких випадках виникала помилка при запуску».

Переваги програми[ред. | ред. код]

  • Історія листування зберігається в зручному для користувача відкритому вигляді і може бути прочитана навіть через Блокнот (проте, деякі користувачі відносять це до недоліків — оскільки така можливість відкриває доступ до особистих листувань користувачів без введення пароля).
  • Немає обмеження на кількість повідомлень у файлі історії.

Кросплатформеність[ред. | ред. код]

Оскільки QIP написаний з використанням Delphi, орієнтованому на розробку програм WinAPI, його нелегко перенести під інші операційні системи, однак його, як і більшість інших програм під Windows, можливо спробувати запустити в ОС сімейства UNIX і Mac OS X за допомогою Wine.

Історія[ред. | ред. код]

Історія програми QIP розпочалася восени 2004 року, спочатку як інтернет-пейджера для особистого користування. Основним завданням програми ставилося забезпечення передачі та отримання повідомлень. Яка-небудь графіка чи звуки не планувалися, що і було відображено в назві — Quiet Internet Pager («тихий Інтернет-пейджер»).

Першою версією став QIP 2005 під операційні системи сімейства Microsoft Windows. Число 2005 означає рік випуску. Наприкінці 2006 року у світ вийшла версія QIP PDA[ru] для портативних пристроїв, керованих операційними системами сімейства Microsoft Windows Mobile. У квітні 2007 року вийшла версія QIP PDA для пристроїв на базі операційних системи Symbian.

З моменту появи програми продукт так і не вийшов зі стадії альфа-тестування. За задумом, бета-версія повинна була вийти в 2006 році, але пізніше автор вирішив створити новий проєкт — QIP Infium[6], який був опублікований 22 червня 2007 року.

Передбачалося, що використання комерційної бібліотеки TRichView для Delphi при створенні QIP не передбачає можливості ліцензування за GPL, однак, попри заяви деяких осіб[7], це не так. Відкриття ж вихідного коду не сталося ні під якими ліцензіями за бажанням розробника.

Офіційних розробок QIP (саме під такою назвою, а не QIP Infium) не ведеться. У 2010 році для його заміни вийшов QIP 2010 (трохи спрощений QIP Infium зі скіном від QIP 2005).

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Як мелодія запуску використаний уривок з треку «Autumn Interlude» музиканта Amethystium, фрагмент фортепіанного програшу (0:44-0:45).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Feeder. QIP (Quiet Internet Pager)(рос.) (23 декабря 2006). Перевірено 14 августа 2009. Архівовано з першоджерела 9 лютого 2012.
  2. QIP 2005 Build 8082 и QIP Infium RC 4 Build 9024 — новые версии интернет-пейджеров. Overclockers.ru (03 февраля 2009). Перевірено 14 августа 2009. Архівовано з першоджерела 9 лютого 2012.
  3. «Лаборатория Касперского» обнаружила вирус, заражающий Delphi-приложения на этапе разработки. Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 2 липня 2016.
  4. QIP модифицирует установку Delphi?. Архів оригіналу за 26 серпня 2016. Процитовано 2 липня 2016.
  5. Ответ на вопрос № 70912. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 2 липня 2016.
  6. INF. QIP INFIUM(рос.). QIP Forum (02 мая 2007). — Описание QIP Infium на форуме разработчика. Перевірено 14 августа 2009. Архівовано з першоджерела 9 лютого 2012.
  7. Ткаченко Сергей Владимирович. ДОГОВОР О ПЕРЕДАЧЕ АВТОРСКИХ ПРАВ НА ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПРОГРАММНЫХ КОМПОНЕНТОВ RICHVIEW (ЛИЦЕНЗИОННЫЙ ДОГОВОР) (10 мая 2007). — Лицензия на TRichView. Перевірено 14 августа 2009. Архівовано з першоджерела 9 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]