S-Video

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піктограма з'єднання S-Video

S-Video (англ. Separate Video), роздільний відеосигнал — компонентний аналоговий відео-інтерфейс, який передбачає роздільну передачу складових відеосигналу: яскравості Y включно з синхросигналом, і колірності С (разом із колірною синхронізацією), які передаються двома окремими лініями зв'язку, з хвильовим опором 75 Ом. Роздільна передача яскравості і колірноості забезпечує більш високу якість зображення, ніж композитні стандарти, тому що при цьому перехресні перешкоди сигналів виключаються. Інтерфейс S-Video використовується тільки для передачі сигналу телебачення стандартної чіткості і непридатний для HDTV. Для передачі сигналу звукового супроводу необхідний окремий кабель.

Частотна характеристика сигналів S-Video на стандартному каналі шириною 6 МГц

[1]

Історія[ред. | ред. код]

Інтерфейс розроблений фірмою JVC в кінці 1980-х років для використання в відеомагнітофонах і відеокамерах компонентного напівпрофесійного формату S-VHS[2] для передачі компонентного відеосигналу з мінімальними втратами. Оригінальний роз'єм S-Video був чотириконтактним. Надалі цей тип роз'єму набув широкого поширення в пристроях інших відеоформатів, в тому числі цифрових із збільшенням кількості контактів. В даний час різновиди роз'єму S-Video застосовуються в основному для виведення зображення, що формується відеокартою комп'ютера ігрових апаратів на побутові телевізори.

Технічні особливості[ред. | ред. код]

Відеосигнал в системі SECAM обмежений шириною 3,8 МГЦ, що в розрахунку 1 МГц = 80 ліній, дозволяє сформувати на екрані всього 300-320 ліній. В системі PAL спеціальний, досить складний і дорогий фільтр (гребінчастий фільтр або фільтр-гребінка) дозволяє з більшим чи меншим успіхом виділити сигнал яскравості «над» кольоровістю. Істотною перевагою даного підключення (порівняно з найпростішим композитним, на одному RCA роз'ємі)є те, що сигнали яскравості (англ. Intensity, Luminance, Y) і кольоровості (англ. Color, Chrominance, С) зображення проходять роздільно. Таким чином вони ніколи не перебувають в композитному режимі і на вертикальних гранях багатоколірних областей зображення не з'являються точки сканування крос-яскравості. Крім того, немає необхідності фільтрувати ланцюг яскравості на телевізорі, щоб позбутися від кольоровості сигналу, що дозволяє збільшувати пропускну здатність, і відповідно, розширення екрана по горизонталі. В сучасних відеокартах комп'ютерів використовуються кілька варіантів роз'єму S-Video, з різною кількістю контактів. Як правило, вихід (або відеовхід-відеовихід) відеосигналу з відеокарти за допомогою перехідника здійснюється на компонентний вихід. 4-контактний роз'єм S-Video збігається з роз'ємом mini-DIN для підключення клавіатури Mac, але це тільки механічний збіг. Перехідник «S-Video — RCA» вельми простий: для цього «земля» підключається до «землі» RCA, а сигнал яскравості Y, змішаний з шунтованим конденсатором ємністю 470 пФ сигналом кольоровості C, підключається до центральній жили.

S-video/composite adapter

Опис контактів[ред. | ред. код]

Чотирьох контактний роз'єм S-Video[ред. | ред. код]

Нумерація виводів 4-контактного роз'єму S-Video. Вигляд від гнізда
№ контакту Ім'я Опис
1 GND Загальний провід (Y) сигналу яскравості
2 GND Загальний провід (С) сигналу кольору
3 Y Сигнал (Y) яскравості
4 C Сигнал (С) кольору

Семи контактний роз'єм S-Video[ред. | ред. код]

Семи контактне гніздо S-Video.
№ контакту На відеокартах ATI На відеокартах nVidia На ноутбуках LG, продукції Intel,
Apple Power Macintosh 6100AV/7100AV/8100AV і Apple PowerBook
1
Загальний провід (Y) сигналу яскравості
2
Загальний провід (С) сигналу кольору
3
Сигнал (Y) яскравості
4 Кольоровий (С) сигнал
Кольоровий (С) сигнал або компонентний (PR) червоний
5
Загальний провід композитного (V) «Відео» сигналу
композитний сигнал (V) «Відео» або компонентний (PB) синій(для ноутбука LG)
6 Не задіяний Композитний сигнал (V) «Відео» або компонентний (PB) синій Загальний провід композитного «Відео» сигналу (для ноутбука LG)
7 Композитний сигнал (V) «Відео»
Не задіяний

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. S-Video — Definition [Архівовано 1 березня 2016 у Wayback Machine.] About.com
  2. JVC Color Television User’s Guide [Архівовано 14 березня 2012 у Wayback Machine.] resources.jvc.com