SATA Air Açores

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SATA Air Açores
ІАТА
SP
ІКАО
SAT
Позивний
SATA
Тип авіакомпанія
Дата заснування 1941
Штаб-квартира Понта-Делгада
Сайт sata.pt
BAe ATP авіакомпанії SATA Air Açores в Міжнародному аеропорту Мадейри, 2008 рік

SATA Air Açores — португальська авіакомпанія зі штаб-квартирою у місті Понта-Делгада (Азорські острови), що працює на ринку регулярних пасажирських, вантажних і поштових авіаперевезень в аеропортах Азорських островів. Компанія також займається технічним і сервісним обслуговуванням повітряних судів.

Портом приписки авіакомпанії і її головним транзитним вузлом (хабом) є Аеропорт імені Івана Павла II в Понта-Делгада.

Історія[ред. | ред. код]

21 серпня 1941 року група інвесторів, що складалася з бізнесменів Аугусто Ребело Арруда, Хосе Бансауде, Аугусто д Атейде, Корті Ріал Суареса ді Альбергарія, Альбано-ді-Фрейста да Сільви, в партнерстві з очолюваної Антоніо де Медейрос-і-Альмейда комерційною компанією «Bensaúde & Co. Lda» утворили авіаційну компанію «Sociedade Açoreana de Estudos Aeréas Lda». Основними цілями авіаперевізника визначалися пасажирські і вантажні рейси з аеродромів Азорських островів в аеропорти континентальної частини Португалії. Перший рейс перевізника з Аеропорту Санта-Марія відбувся в червні 1947 року на двомоторному літаку Beechcraft.

15 вересня 1947 року Аугусто Ребело Арруда передав свою частку засновника в компанію «Bensaúde & Co. Lda». В кінці 1940-х років уряд Португалії уклало з авіакомпанією контракт на перевезення поштової кореспонденції, вантажів і забезпечення регулярних пасажирських перевезень між аеропортами островів Сан-Мігеля, Терсейра, Санта-Марія і континентальною частиною країни. 23 травня 1948 року авіакомпанія придбала два літака de Havilland Dove 104. У 1969 році аеропорт Нордела, який згодом перейменували в Аеропорт імені Івана Павла II, що став базовим портом для авіакомпанії SATA Air Açores. Через три роки флагманський перевізник країни TAP Air Portugal відкрив регулярне пасажирське авіасполучення між Лісабоном і Понта-Делгада, перший рейс компанії на даному маршруті був виконаний 24 серпня 1971 року.

У 1976 році військово-повітряні сили Португалії передали в SATA Air Açores два літака Douglas DC-6, вельми знадобилися перевізнику під час страйку працівників TAP Portugal, в ході якої SATA Air Açores істотно розширила власну маршрутну мережу регулярних перевезень і збільшила кількість щоденних рейсів в аеропорт Лісабона. 14 квітня 1977 року авіакомпанія вшановувала свого першого мільйонного пасажира.

Спочатку авіакомпанія створювалася як акціонерний приватний перевізник, проте до 1980 року перейшла у власність державного управління під прапором національної авіакомпанії TAP Air Portugal.

Маршрутна мережа[ред. | ред. код]

Станом на лютий 2010 року маршрутна мережа авіакомпанії SATA Air Açores складалася з наступних пунктів призначення:

Флот[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2017:[1]:

Тип В дії Пасажирів Примітки
Bombardier Dash 8-Q200 2 37
Bombardier Dash 8-Q400 4 80


Примітки[ред. | ред. код]

  1. SATA Air Açores Fleet. Архів оригіналу за 13 грудня 2010. Процитовано 25 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]