San Martino (1864)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Королівство Італія
Назва: Броненосець «Сан Мартіно»
Будівник: «Société Nouvelle des Forges et Chantiers de la Méditerranée», Ла-Сейн-сюр-Мер
Закладений: 22 липня 1862 року
Спуск на воду: 21 вересня 1863 року
Прийнятий: 9 листопада 1864 року
Виведений: Виключений зі складу флоту 30 серпня 1903 року
Доля: Зданий на злам
Основні характеристики
Тип: Броненосець типу «Реджина Марія Піа»
Водотоннажність:
  • 4 268 тонн (стандартна)
  • 4 600 тонн (повна)
Довжина: 81,2 м
Ширина: 15,2 м
Осадка: 6,3 м
Потужність: 2 924 к.с.
Двигуни:
  • 6 парових котлів
  • 1 парова машина
Швидкість: 13 вузлів
Дальність
плавання:
2 600 миль на швидкості 10 вузлів
Екіпаж: 484
Озброєння:
  • 4 x 203-мм гармати
  • 22 x 160-мм гармати
Бронювання:
  • Пояс: 121 мм
  • Батарея: 110 мм

«Сан Мартіно» (італ. San Martino) — броненосець типу «Реджина Марія Піа» Королівських військово-морських сил Італії другої половини 19-го століття.

Історія створення[ред. | ред. код]

Броненосець «Реджина Марія Піа» був закладений 22 липня 1862 року на верфі «Société Nouvelle des Forges et Chantiers de la Méditerranée» у місті Ла-Сейн-сюр-Мер у Франції.

Спущений на воду 21 вересня 1863 року, вступив у стрій 9 листопада 1864 року.

Свою назву корабель отримав на честь святого Мартина Турського.

Історія служби[ред. | ред. код]

Битва біля Лісси[ред. | ред. код]

Докладніше: Битва біля Лісси

Під час битви біля Лісси «Сан Мартіно» входив до складу дивізії адмірала Карло ді Персано, разом з кораблями «Ре д'Італія» (флагман) та «Палестро».

16-19 липня корабель брав участь в обстрілах берегових укріплень Лісси. 19 липня до ескадри приєднався найпотужніший італійський броненосець «Аффондаторе».

Вранці 20 липня надійшла звістка про наближення австрійського флоту. Персано почав шикувати свої кораблі у кільватерну лінію. Коли почався бій, він вирішив перенести свій прапор на «Аффондаторе». Між дивізіями італійських кораблів виник розрив, в який і спрямував удар головних австрійських сил Вільгельм фон Тегетгофф.

Спочатку «Сан-Мартіно» вступив у бій з неброньованими кораблями 2-ї австрійської дивізії, але коли «Ре д'Італія» вступив у сутичку з австрійським броненосцем «Ерцгерцог Фердинанд Макс», намагався прийти на допомогу своєму кораблю.

Пізніше у ході бою «Сан Мартіно» зіткнувся зі своїм броненосцем «Реджина Марія Піа», зазнавши пошкоджень носової частини. Загалом у ході бою «Сан Мартіно» був уражений багато разів. Один із ворожих снарядів пробив броню, але застряг у дерев'яній основі корабля. Також корабель був два рази підпалений ворожим вогнем, але в обох випадках команді вдалось загасити пожежу.

Подальша служба[ред. | ред. код]

Після війни «Сан Мартіно» був перебудований в броненосець із центральною батареєю. Дві 220-мм гармати були встановлені в носовій частині, вісім 203-мм гармат були розміщені в казематі (по чотири з кожного борту), ще одна гармата - в кормовій частині.

У 1888 році «Сан Мартіно» разом з броненосцями «Лепанто», «Італія», «Енріко Дандоло», «Кайо Дуіліо» та низкою менших кораблів брав участь у щорічних маневрах флоту ,під час яких відпрацьовувався захист Ла-Спеції.

У 1888-1890 роках корабель був модернізований та переозброєний. Тепер його озброєння складалось з вісьмох 152-мм гармат у казематі та декількох гармат меншого калібру для захисту від міноносців - п'яти 120-мм гармат, чотирьох 57-мм гармат і восьми 37-мм гармат Готчкіса. Також на кораблі були встановлені три торпедних апарати.

У 1894 році корабель увійшов до 3-ї дивізії італійського флоту, разом з нещодавно збудованими бронепалубним крейсером «Лігурія» і торпедним крейсером «Конфієнца». Того ж року він брав участь у військово-морському огляді в Генуї, який проводився на честь короля Умберто I під час введення в експлуатацію броненосця «Ре Умберто».

Надалі «Сан Мартіно» базувався в Ла-Спеції. У 1903 році він був виключений зі складу флоту і зданий на злам.

Література[ред. | ред. код]

  • Conway's All the World's Fighting Ships, 1860—1905. — London: Conway Maritime Press, 1979. — ISBN 0 85177 133 5 (англ.)
  • Энциклопедия броненосцев и линкоров. / А.Е. Тарас, Минск, 2002 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]