Synodontis schoutedeni

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Synodontis schoutedeni

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Пір'явусі соми (Mochokidae)
Рід: Synodontis
Вид: Synodontis schoutedeni
David, 1936
Посилання
Вікісховище: Synodontis schoutedeni
Віківиди: Synodontis schoutedeni
МСОП: 182716

Synodontis schoutedeni (Синодонтіс Шоутедена) — вид риб з роду Synodontis родини Пір'явусі соми ряду сомоподібні. Інші назви «мармуровий синодонтіс», «помаранчевосмугий синодонтіс». Названо на честь бельгійського зоолога Генріха Шоутедена.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 17,1 см (в акваріумі — 14 см). Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Є 3 пари вусів, з яких 1 пара на верхній довжині є довгою та гладенькою, 2 пари на нижній — пір'ясті та короткі. Верхня щелепа має короткі, конусоподібні зуби. Тулуб кремезний, трохи витягнутий, дещо стиснутий з боків. Шкіра міцна з слизистим шаром. Спина вигнута сильніше черева. Перший промінь спинного та грудних плавців є зазубреним. Спинний плавець високий, трикутної форми, з 1 жорстким променем. Хвостовий плавець роздвоєно.

Забарвлення коричнево-кавового з оливковим відливом з численними зигзагоподібними візерунками та яскравими жовтувато-золотавими рисками, а також вкрито темно-коричневими плямочками та зігнутими смугами. Морда світла з своєрідною «маскою» з крапочок. Плавці прозорі з рядками коричнево-жовтих плям.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліє до трохи кислої і м'якої води. Зустрічається в річках з повільною течією та темним піщаним ґрунтом. Вдень ховається під корчами, камінням та в печерах, а також рясній рослинністю. Активний вночі та у присмерку. Живиться личинками комах, іншими дрібними безхребетними.

Статева зрілість настає у віці 1 року. Нерест відбувається в сезон дощів.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річки Конго — в межах Республіки Конго та Демократичної республіки Конго.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gosse, J.-P., 1986. Mochokidae. p. 105—152. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels, MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 2.