System Shock (2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
System Shock
Розробник США Nightdive Studios
Видавець Австрія Prime Matter
Дистриб'ютор  Steam
Жанр(и) пригодницький бойовик
Платформа  Microsoft Windows
 Linux
 OS X
 PlayStation 4
 PlayStation 5
 Xbox One
 Xbox Series
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску 30 травня 2023
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська, французька, італійська, німецька, іспанська, японська, корейська, польська, російська, китайська, турецька, португальська
Українська відсутня
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 4[1]
Носій оптичний диск, цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
System Shock
Офіційний сайт(англ.)

System Shock (укр. Системний збій) — пригодницька рольова відеогра 2023 року, розроблена студією Nightdive Studios і видана компанією Prime Matter 30 травня 2023 року для Microsoft Windows, Linux, macOS, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S. Це римейк однойменної відеогри 1994 року, розробленої компанією Looking Glass Technologies.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події відеогри System Shock розгортаються у 2072 році — головного героя, безіменного хакера, спіймали при спробі, шляхом зламування корпоративної мережі, отримати доступ до файлів «Цитаделі», космічної станції, яка розташована поблизу орбіти Сатурна. Станція належить компанії «ТріОптимум», яку очолює Едвард Дієґо. Чоловік пропонує безіменному герою угоду: з нього знімаються всі звинувачення і він отримує потужний церебральний імплант, натомість хакер має зняти зі штучного інтелекту, на ім'я ШОДАН, усі моральні та етичні обмеження. Протагоніст погоджується на угоду, а після виконання завдання йому встановлюють нейроімплант. Він упадає в піврічну лікувальну кому та прокидається в медичній капсулі у стінах тієї ж «Цитаделі». Під час дослідження станції головний герой усвідомлює, що він — єдина жива людина на борту. Місією гравця є запобігти планам ШОДАН розповсюдити свій вірус на Землі та знищити людство, перетворивши їх у своїх рабів.

Огляди[ред. | ред. код]

System Shock отримала «загалом схвальні» відгуки, згідно з агрегатором рецензій Metacritic.[2]

Polygon похвалили візуальну складову, заявивши, що «це виглядає так, як ігри 1994 року». Вони також прокоментували, що «в Dishonored можна побачити лінію від Цитаделі аж до берегів Данволла».[10]

PC Gamer прокоментували, наскільки точно гра адаптувала оригінальну гру, називаючи це як позитивним, так і негативним елементом дизайну гри: «Я іноді ловив себе на думці, що в деяких частинах Nightdive намагалася адаптувати дух, а не форму оригінальної гри», але в кінцевому підсумку все одно назвали гру «найкращим способом грати в System Shock у 2023 році й надалі».[6]

Eurogamer похвалили ШОДАН і «жахливі» образи гри, водночас критикуючи елементи імерсивного симулятора, заявивши, що, хоча «зазвичай є нехитрий вихід зі складних ситуацій», наявні інструменти не «надихають на послідовне творче розв'язання проблем, яке справді змушує імерсивний симулятор співати».[4]

GamedevDou підсумовуючи, назвали римейк «непоганим, але націленим виключно на шанувальників жанру, фанатів класичної фантастики та гардкорних геймерів» та поставили оцінку 6 з 10. Сильними сторонами гри є, на думку редактора інтернет-видання, рівні, атмосфера та «винахідливі мініігри та сутички у кіберпросторі». Натомість слабкими сторонами є «примітивна» бойова система, «вторинний» сюжет і «застарілий» візуальний стиль, що може відлякати деяких користувачів.[11]

Артем Лисайчук з ITC.ua оцінив проєкт на 4 зірки з 5: «дослівний рімейк класичного System Shock зі збереженням усіх переваг та недоліків оригіналу». Загалом, на думку редактора, гра має свої унікальні переваги, такі як імерсивність, дослідження світу та піксельний стиль графіки. Проте, варто врахувати, що бойова система може не всім сподобатися, а для новачків жанру може бути складним завданням освоєння всіх механік гри.[12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Zibbo M. System Shock, il motore grafico per realizzare il remake sarà l'Unreal Engine 4: Inizialmente il gioco era in sviluppo con l'ausilio dell'engine Unity // (untranslated) — 2017.
  2. а б System Shock for PC Reviews. Metacritic. Процитовано 30 травня 2023.
  3. Handley, Zoey (29 травня 2023). Review: System Shock (2023). Destructoid. Процитовано 29 травня 2023.
  4. а б Serin, Kaan (29 травня 2023). System Shock review - SHODAN steals the show in this faithful remake. Eurogamer. Процитовано 29 травня 2023.
  5. Hurley, Leon (29 травня 2023). System Shock review: 'feels more like a remaster+ than a remake'. GamesRadar+. Процитовано 29 травня 2023.
  6. а б Wolens, Joshua (29 травня 2023). System Shock review. PC Gamer. Процитовано 29 травня 2023.
  7. Irwin, Dave (29 травня 2023). System Shock remake review – still just a rat in a maze. PCGamesN. Процитовано 29 травня 2023.
  8. Denzer, TJ (29 травня 2023). System Shock review: Big SHODAN is watching. Shacknews. Процитовано 29 травня 2023.
  9. Casey, Siobhán (29 травня 2023). System Shock Remake review. VG247. Процитовано 29 травня 2023.
  10. Jackson, Gita (29 травня 2023). The System Shock remake does something remarkable. Polygon (англ.). Процитовано 30 травня 2023.
  11. Peremot, Sashko (29 травня 2023). Розвага для поціновувачів класичної фантастики та фанатів ігор старої школи. Огляд ремейку System Shock. GamedevDou (англ.). Архів оригіналу за 30 травня 2023. Процитовано 30 травня 2023.
  12. Лисайчук, Артем (31 травня 2023). Огляд System Shock Remake. Повернення класики у кращому вигляді. ITC.ua. Процитовано 3 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]