Ультра Серія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ultraman)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ультра Серія
Англомовний логотип франшизи «Ультрамен»
Ор. твір «Ультра Q» (1966)
Фільми і серіали
Фільми 50 фільмів (див. розділ Список фільмів)
Серіали 57 серіалів (див розділ Список серіалів)
Різне
Студії Tsuburaya
Роки 1966–наш вас
Жанри Кайдзю
Супергероїка
Токусацу
Фантастика

«Ультра Серія» (яп. ウルトラシリーズ, Уротора Шірізу), також широко відома як «Ультрамен» — японська фантастична медіафраншиза в жанрі токусацу. Серіали і фільми також часто пов'язані, формуючи спільний медіавсесвіт. Після дебюту оригінального серіалу «Ультра Q», створеного Ейдзі Цубураєю, у 1966 році, «Ультра Серія» є однією із найпопулярніших кайдзю-франшиз, разом із «Ґодзіллою» Toho та «Ґамерою» Daiei. Крім того, «Ультрамен» є однією із найпопулярніших супергеройських франшиз у Японії, разом із «Камен Райдером» та «Супер Сентаєм» Toei.

З 1966 по 1987 рік бренд отримав $7,4 мільярдів від мерчандайзингу,[1] що еквівалентно понад $17 мільярдів з поправкою на інфляцію. Ультрамен був третім найбільш продаваним ліцензованим персонажем у світі у 1980-х роках, здебільшого завдяки його популярності в Азії.[2] Численні посилання на Ультрамена в японській поп-культурі еквівалентні посиланням на Супермена у культурі США.[1]

Концепція[ред. | ред. код]

«Ультрамен» розповідає про пригоди однойменних гігантських сріблястих велетнів-гуманоїдів з планети М-78, які подорожують по всесвіту і захищають різні планети від небезпечних створінь. Дія більшості серіалів відбувається на Землі.

Протагоністів у кожному серіалі про Ультрамена фактично двоє: сам титульний інопланетянин і його людський носій, який знаходиться з ним у симбіозі. За допомогою спеціального пристрою носій, коли настає така необхідність (поява чергового монстра), перетворюється на велетня. В сутичках з чудовиськами герою допомагає як правило особлива команда спецназу (в якій Ультрамен часто перебуває сам в людській іпостасі), яка на особливих футуристичних літаках також атакує монстра і рятує мирних жителів, але самих монстрів знищує вкрай рідко.

Ультрамени сріблясто-сірі. На голові у них світяться білі очі, а на потилиці розташовано гребінь. Риси обличчя схематичні, за винятком нижньої губи. Крім того, у всіх Ультраменів є енергетична атака під назвою Ультра Бім, яка зазвичай проводиться за допомогою складання рук в формі хреста.

Ультрамен може перебувати в земній атмосфері тільки обмежений час. Коли час вичерпується, на грудях Ультрамена починає блимати спеціальний світловий індикатор, сигналізуючи, що потрібно перетворюватися назад на людину. Однак часто Ультраменам доводиться продовжувати сутичку довше безпечного терміну, іноді навіть віддаючи своє життя задля безпеки Всесвіту.

Серіали[ред. | ред. код]

Сьова[ред. | ред. код]

Хейсей[ред. | ред. код]

Рейва[ред. | ред. код]

Пов'язані серіали[ред. | ред. код]

Фільми та спеціальні епізоди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Properties-Ultraman. 4kidsentertainment.com. Архів оригіналу за 28 лютого 2005. Процитовано 1 січня 2017.
  2. Warner, Brad (2005). Hardcore Zen: Punk Rock, Monster Movies and the Truth About Reality. Simon and Schuster. с. 44. ISBN 9780861719891.