Будинок на вулиці Валовій, 4 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валова 4
м. Львів, Вулиця Валова, 4
Фасад будинку з боку площі Галицької
Архітектор невідомий

Збудовано ХІХ століття
Реконструйовано 1884

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі історизм

Будинок за адресою вулиця Валова, 4 у Львові — багатоквартирний житловий чотириповерховий будинок з магазинним приміщенням на першому поверсі. Пам'ятка архітектури місцевого значення номер 12.[1]Розташований будинок у периметральній забудові вулиці.

Історія[ред. | ред. код]

Зведено будинок у ХІХ столітті як триповерховий. Протягом 18781884 років у цьому будинку, який називали кам'яницею Бауровича, винаймало приміщення Політехнічне товариство.[2] Згодом до 1892 року тут розміщувалася народна школа[3].Також у 1884 році надбудовано четвертий поверх. У 1897 році за проектом архітекторів Адольфа та Казимира Вайсів запроектовано вітрини першого поверху. А вже у 1933 році архітектор Юзеф Торн проводить їх реконструкцію.

Архітектура[ред. | ред. код]

Вигляд з вулиці Валової

Чотириповерховий цегляний будинок зведений у стилі історизму з елементами неокласицизму. У плані прямокутний з симетричний фасадом. Розташування приміщень в будинку секційне та анфіладне. На першому поверсі головний портал входу та вікна правої частини з профільованим обрамуванням які завершені замковим каменем вгорі. Такі ж самі вікна на другому та на третьому поверсі, однак над вікнами другого поверху трикутні сандрики на ліпних консолях оздоблених акантовим листом.[4] На рівні першого, другого та третього поверхів фасад будинку рустований. На рівні четвертого поверху вертикальні півколони завершені капітелями іонічного ордеру, між якими чергуються вікна та декоративні вставки з грифонами. Під вікнами ліпні вставки у вигляді гротесків з маскаронами. Завершений будинок профільованим карнизом на кронштейнах та оздоблений сухариком.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перелік пам'яток архітектури та містобудування м. Львова (станом на 14.03.2011 р.). Архів оригіналу за 05.03.2016. Процитовано 31.03.2015.
  2. Księga pamiątkowa, wydana przez komisję, wybraną z łona Polskiego towarzystwa politechnicznego we Lwowie [1877—1927] / Pod. red. dr. Maksymiljana Matakiewicza. — Lwów: Nakładem Polskiego towarzystwa politechnicznego we Lwowie, 1927. — S. 7.
  3. Моє улюблене місто. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 31 березня 2015.
  4. Прадідівська слава. Валова 4. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 31 березня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]