Мішель де Клерк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мішель де Клерк
Michel de Klerk
Мішель де Клерк
Народження 24 листопада 1884(1884-11-24)
Смерть 24 листопада 1923(1923-11-24) (39 років)
там же
Країна Нідерланди Нідерланди
Діяльність архітектор, дизайнер поштових марок
Праця в містах Амстердам, Гаага
Архітектурний стиль Амстердамська школа
Найважливіші споруди див. тут
CMNS: Мішель де Клерк у Вікісховищі

Мішель де Клерк (нід. Michel de Klerk, МФА[ˈmiʃɛl dəˈklɛrək]; *24 листопада 1884, м. Амстердам, Нідерланди24 листопада 1923, там же) — нідерландський архітектор, один із засновників архітектурного руху, відомого як «Амстердамська школа».

З творчості[ред. | ред. код]

На початку своєї кар'єри Мішель де Клерк працював під керівництвом інших архітекторів, серед яких, зокрема Едуард Кейперс (небіж Пітера Кейперса). Працюючи в майстерні Е. Кейперса де Клерк почав співпрацювати з двома іншими основоположниками Амстердамської школиЙоганом ван дер Меєм і Пітом Крамером.

У 1912 році Мішель де Клерк узяв участь у проектуванні великого кооперативного будинку «Схепвартгейс» («Будинок судноплавства», нід. Scheepvaarthuis), призначеного для шести нідерландських судноплавних компаній, — спільно з ван дер Меєм і Крамером.

Незважаючи на чималу кількість розроблених де Клерком непересічних проектів будівель, дуже мало з них були втілені в камені. Однією з найвідоміших будівель, зведених за проектами де Клерка, є комплекс «Схіп» («Корабель», нід. Het Schip), розташований у амстердамському районі Спарндаммербюрт (нід. Spaarndammerbuurt).

За межами Амстердама де Клерком був побудований універсальний магазин «Беєнкорф» (нід. De Bijenkorf) у Гаазі (спільно з Крамером і ван дер Меєм).

Галерея робіт[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]