Пасаж Феллерів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пасаж Феллерів (тепер вулиця Кавова) — один зі шести львівських пасажів (пасаж Феллерів, пасаж Гаусмана, пасаж Миколяша, пасаж Андріоллі, пасаж Кляйна, пасаж Германнів)[1].

Вхід до пасажу був з боку вулиці Кароля Людвика (нині — проспект Свободи, 35) та сполучав вулицю Кароля Людвика з вулицею Різницькою (нині — вулиця Наливайка. Крамниці в ньому розташовувалися на перших поверхах (партерах) житлових будинків[2].

У пасажі очікували клієнтів адвокати, кравці, лікарі, тут знаходилось склади сукна, текстильних товарів та транспортне бюро[1]. Шимон Феллер, як і інші орендарі торгових партерів, мав тут крамницю паперових виробів та канцелярських товарів. А у невеликій друкарні пасажу видав у 1904—1906 роках відому серію поштівок, з видами Львова та інших міст Галичини[3].

У 19081909 роках пасаж перебудували під керівництвом архітектора Фердинанда Касслера. Відтоді він отримав нинішній вигляд — стилі модернізований ренесанс. Тоді ж з’являються кам’яні атланти і каріатіди в нішах вікон другого поверху та жіночі фігури на аттику — аллегорії комерції та транспорту. Автором скульптурного оздоблення, ймовірно, є скульптор Петро Війтович. На аттику в картуші читається монограма «SF» замовника будинку Шимона Феллера[3]. Частину пасажу з боку вулиці Тиктора було зруйновано під час Другої світової війни. У 1970-х роках на цьому місці споруджена будівля котельні[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мельник І. В. Довкола вулиці Різницької. postup.brama.com. Поступ. Процитовано 13 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. а б Львівські вулиці і кам'яниці, 2008, с. 252.
  3. а б Маловідомі пасажі Львова. Пасаж Феллера. photo-lviv.in.ua. Фотографії старого Львова. 23 січня 2015. Процитовано 13 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]