Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 62

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2022 року

Минулі події

До 3 липня в українській Вікіпедії тривав тематичний «Тиждень Християнства». Попередні результати — 11 учасників та учасниць опрацювали 180 статей. Деталі за посиланням.

До 18 травня тривав міжнародний конкурс до Дня музеїв у Вікіданих. Україна, вперше взявши участь у цьому заході, фінішувавла на п'ятому місці за кількістю учасників та за розміром внеску. Детальніше про результати конкурсу читайте за посиланням.

У 2021/2022 навчальному році «Вікімедіа Україна» втілювала Освітню програму Вікіпедії з Інститутом сталого розвитку імені В'ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» Про її результати читайте у нашій статті

Актуальні події та можливості

До 31 липня Wikimedia CEE Hub шукає координатора/координаторку хабу вікімедійних організацій Центрально-Східної Європи. Це керівна посада; координатор(ка) допоможе створити та очолить майбутній штат працівників хабу. Детальніше про вакансію читайте тут.

До 5 серпня триває Місячник ілюстрування української природи — це проєкт, присвячений ілюструванню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами з фотоконкурсу «Вікі любить Землю». Детальніше про кампанію читайте на її сторінці у Вікіпедії.

Постійно відбувається прийом заявок на вікігранти — програму підтримки української вікіспільноти, яка допомагає покривати витрати, необхідні для розвитку вікіпроєктів. Детальніше про програму читайте у нашій статті.

Впродовж війни громадська організація «Вікімедіа Україна» надає підтримку представникам української вікіспільноти, які потерпіли від наслідків війни чи стали на захист України. Якщо вам потрібна будь-яка допомога — заповніть анкету за посиланням.

Майбутні події

З 11 по 14 серпня, вікімедійці з усього світу у онлайн-форматі зберуться на Вікіманію 2022 — щорічну міжнародну подію для вікімедійного руху. Повний розклад та детальнішу інформацію читайте за посиланням

14—16 жовтня у Охриді (Північна Македонія) відбудеться Wikimedia CEE Meeting 2022 — щорічна конференція вікіспільноти Центрально-Східної Європи. Зараз триває зголошення на участь в українській делегації у цій конференції. Щоб подати заявку на участь у відборі, заповніть цю форму. Дедлайн для зголошення — 25 липня.

22—23 липня в Ірландії на базі Мейнутського університету пройде Міжнародна бібліотечна конвенція. Ця подія об’єднає більше сотні зацікавлених бібліотекарів з усього світу, які зберуться, щоб розповісти про свій досвід та навчатися один у одного. Детальніше про конвенцію читайте тут.

Цікаві публікації та відео

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 11:17, 22 липня 2022 (UTC)

Якою є доля 585 танків з Харківський бронетанковий завод? --Vyacheslav84 (обговорення) 10:24, 23 липня 2022 (UTC)

Прокоментую лише, що в іншому мовному проєкті на дописувача накладено топік-бан на подібні звертання, тому що він не вміє працювати з джерелами, звертався до спільноти з будь-якого приводу. Більш того, наскільки мені відомо, зі запити досить часто не були навіть пов'язаними із редагуванням статей Вікіпедії. ("Давеча сабж признался, что информация нужна ему для написания статей в реферируемых журналах. — Ghirla -трёп- 09:07, 22 января 2021 (UTC)") --Good Will Hunting (обговорення) 14:55, 23 липня 2022 (UTC)
Це вже не кажучи про те, навіщо росіянин цікавиться, куди ділися 585 танків з харківського заводу. --Good Will Hunting (обговорення) 14:57, 23 липня 2022 (UTC)
Доповнити статтю у вікіпедії. --Vyacheslav84 (обговорення) 19:30, 23 липня 2022 (UTC)
Доповнюйте тим, на що маєте джерела. --Good Will Hunting (обговорення) 20:01, 23 липня 2022 (UTC)

Довгий час редактор, що має конфлік інтересів, відбілює статтю про політика, на якого накладені особисті санкції у США "за втручання в американські вибори та участь в російській мережі зовнішнього впливу". Можливо, хтось схоче навести лад у тексті. --Wanderer777 (обговорення) 16:25, 23 липня 2022 (UTC)

Movement Strategy and Governance News – Issue 7

Movement Strategy and Governance News
Issue 7, July-September 2022Read the full newsletter


Welcome to the 7th issue of Movement Strategy and Governance News! The newsletter distributes relevant news and events about the implementation of Wikimedia's Movement Strategy recommendations, other relevant topics regarding Movement governance, as well as different projects and activities supported by the Movement Strategy and Governance (MSG) team of the Wikimedia Foundation.

The MSG Newsletter is delivered quarterly, while the more frequent Movement Strategy Weekly will be delivered weekly. Please remember to subscribe here if you would like to receive future issues of this newsletter.

  • Movement sustainability: Wikimedia Foundation's annual sustainability report has been published. (continue reading)
  • Improving user experience: recent improvements on the desktop interface for Wikimedia projects. (continue reading)
  • Safety and inclusion: updates on the revision process of the Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines. (continue reading)
  • Equity in decisionmaking: reports from Hubs pilots conversations, recent progress from the Movement Charter Drafting Committee, and a new white paper for futures of participation in the Wikimedia movement. (continue reading)
  • Stakeholders coordination: launch of a helpdesk for Affiliates and volunteer communities working on content partnership. (continue reading)
  • Leadership development: updates on leadership projects by Wikimedia movement organizers in Brazil and Cape Verde. (continue reading)
  • Internal knowledge management: launch of a new portal for technical documentation and community resources. (continue reading)
  • Innovate in free knowledge: high-quality audiovisual resources for scientific experiments and a new toolkit to record oral transcripts. (continue reading)
  • Evaluate, iterate, and adapt: results from the Equity Landscape project pilot (continue reading)
  • Other news and updates: a new forum to discuss Movement Strategy implementation, upcoming Wikimedia Foundation Board of Trustees election, a new podcast to discuss Movement Strategy, and change of personnel for the Foundation's Movement Strategy and Governance team. (continue reading)

AAkhmedova (WMF)--08:10, 25 липня 2022 (UTC)

Вікіманія 2022: реєстрація на онлайн-подію, зустріч у Києві

11—14 серпня пройде фестиваль Вікіманія — щорічна глобальна подія для міжнародного вікімедійного руху. У межах заходу буде загальна віртуальна програма, а також локальні події по всьому світу.

Віртуальна програма та онлайн-участь

У програмі Вікіманії — виступи та обговорення, хакатон, розважальна програма, оголошення «вікімедійців року» і ще багато всього іншого. Зокрема у загальній віртуальній програмі передбачено кілька українських подій. Повну програму організатори опублікують незабаром.

Щоб долучитися до Вікіманії, обов’язково потрібно зареєструватися за посиланням.

Головною мовою Вікіманії буде англійська, але передбачено переклад на ще 12 мов протягом частини чи всієї події. Зокрема заходи третього і четвертого дня (субота 13 серпня і неділя 14 серпня) будуть перекладатися українською. Детальний розклад кожного дня та список підтримуваних мов дивіться тут.

Для українців, котрі відвідають Вікіманію онлайн, доступна програма підтримки від «Вікімедіа Україна»:

  • Набір сувенірів із символікою Вікіманії поштою для всіх охочих
  • Стипендія для покриття витрат на онлайн-участь (наприклад, дрібної техніки чи послуг із догляду за дітьми)

Щоб податися на отримання цієї підтримки, заповніть анкету за посиланням.

«Відвіданням» для отримання сувенірів чи/або стипендії вважається провести хоча б п’ять годин на Вікіманії в онлайн-форматі, зокрема відвідати хоча б три сесії основної програми. Для отримання сувенірів потрібно буде заповнити анкету зворотного відгуку після Вікіманії, для стипендії — заповнити анкету, а також подати короткий описовий і фінансовий звіти.

Як долучитися офлайн: подія у Києві 14 серпня

Щоб разом приєднатися до міжнародної події та зустрітися наживо, «Вікімедіа Україна» планує організувати зустріч до Вікіманії у Києві в неділю 14 серпня. У планах зустрічі — спільний перегляд частини віртуальної програми Вікіманії, а також власна мініпрограма.

Подія в Києві буде локальною, фінансової підтримки на проїзд і проживання не передбачено. На заході будуть кава-брейки та обід для учасників.

Щоб долучитися до події, обов’язково наперед зареєструйтеся за посиланням.

Зверніть увагу: якщо у Києві погіршиться безпекова ситуація чи виникнуть інші непередбачувані обставини, ми можемо скасувати подію в будь-який момент до неї. У такому разі ми повідомимо усіх зареєстрованих учасників та учасниць. У будь-якому випадку залишатиметься варіант онлайн-участі та її підтримки з боку Вікімедіа Україна. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 10:28, 26 липня 2022 (UTC)

Голосування за твердження для Виборчого компасу

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Усім привіт,

Запрошуємо волонтерів голосувати за твердження, які будуть використані у Виборчому компасі на виборах до Ради повірених у 2022 році. Ви можете проголосувати за твердження, які в би хотіли бачити доданими у Виборчий компас на Мета-вікі.

Виборчий компас – це інструмент, що допомагає виборцям обирати кандидатів, які найкраще відповідають їхнім переконанням і поглядам. Члени вікіспільноти запропонують твердження, щодо яких кандидати мають надати відповіді, використовуючи шкалу Лайкерта (погоджуюся/нейтрально/не погоджуюся). Відповіді кандидатів на твердження будуть додані до Виборчого компасу. Виборці зможуть користуватися компасом, додаючи свої відповіді стосовно тверджень (погоджуюся/нейтрально/не погоджуюся). Як результат, компас покаже кандидатів, що найкраще відповідають переконанням і поглядам виборця.

Розклад подій для Виборчого компасу:

  • 8–20 липня: Волонтери пропонують твердження для Виборчого компасу
  • 21–22 липня: Виборчий комітет переглядає твердження, чи зрозумілими вони є і чи немає таких, що не відповідають тематиці виборів
  • 23 липня – 1 серпня: волонтери голосують за твердження
  • 2–4 серпня: Виборчий комітет обирає топ-15 тверджень
  • 5–12 серпня: кандидати визначають свої позиції стосовно тверджень
  • 15 серпня: Виборчий компас відкритий для виборців, які можуть використовувати його, щоб визначитися з голосуванням

Виборчий комітет визначить топ-15 тверджень на початку серпня.

З найкращими побажаннями,

Команда Стратегії вікіруху та урядування

Це повідомлення надіслане від імені спеціальної групи з відбору до Ради та Виборчого комітету


AAkhmedova (WMF) 11:44, 27 липня 2022 (UTC)

Прохання про допомогу від користувача Yasnodark

Зі мною зв'язався користувач Yasnodark. Він зараз потрапив у скрутну ситуацію — має серйозні проблеми зі здоров'ям і проходить лікування.

Перш за все він потребує нашої моральної підтримки; знання того, що думками й молитвами ми з ним.

Крім того, є потреба у фінансовій підтримці на операцію. Якщо ви особисто могли б допомогти або знаєте, де шукати допомогу, напишіть мені приватно, будь ласка. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 20:56, 12 липня 2022 (UTC)

Ми за вас. Чи не простіше зразу кинути посилання на реквізити для допомоги? По аналогії, як волонтери завжди скидають посилання на quicknote.io. --AS 21:42, 12 липня 2022 (UTC)
AS, так, дякую. Ось реквізити для допомоги, якщо хтось може долучитися. (Наразі збираю на свої картки, бо в Яснодарка немає персональної; потім передам йому). --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 12:19, 13 липня 2022 (UTC)
@AntonProtsiuk (WMUA): доброго дня. Яким чином можу переказати кошти із Словаччини? Можливо надайте відповідь на електронну адресу? Дякую --Л. Панасюк (обговорення) 06:18, 25 липня 2022 (UTC)
Леонід Панасюк вітаю! Не знаю, які варіанти вам доступні, але я можу прийняти перевід через PayPal (ось реквізити. Потенційно також приватний перевід Western Union чи SWIFT, хоча під час повномасштабної війни ще не пробував їх отримувати, не знаю, чи є якісь обмеження зараз. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 12:31, 26 липня 2022 (UTC)

Звіти про збори коштів

  • Дякую всім за участь! Проміжний звіт: наразі силами дописувачів української Вікіпедії зібрано 7500 гривень (7 людей перевели; найбільший індивідуальний переказ — 5 тисяч гривень). Я на регулярному контакті із матір'ю Yasnodark'а, сьогодні перевів їй наразі зібрані кошти. Сім'я дуже вдячна за надану допомогу — однак потреба у підтримці ще є, бо лікування буде тривалим, тому у кого є можливість, долучайтеся. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 13:14, 15 липня 2022 (UTC)
  • Проміжний звіт #2: окрім згаданих вище коштів, станом на сьогоднішній обід я отримав 16435 гривень та перевів на карту матері Yasnodark'а. Ця сума складається із 12 переказів, з яких найбільший — розміром у 4 тисячі гривень. Дякую всім за участь! --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 19:51, 19 липня 2022 (UTC)
  • Звіт #3: після останнього оновлення надійшло ще 11100 гривень, зокрема два переводи по 5 тисячі. Сьогодні усі надіслав матері Yasnodark'а. Сумарно ми зібрали 35035 гривень, всім ще раз дуже дякую за це! Проблеми Yasnodark'а зі здоров'ям (ще) не вирішилися і ймовірно лікування буде довготерміновим, тож потреба у допомозі не втрачає актуальності; у той же час термінової / критичної потреби немає — на життя і поточні медичні витрати сім'ї вистачає. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 12:31, 26 липня 2022 (UTC)
  • З часу останнього звіту перерахував ще 1500 гривень. Сім'я дуже вдячна усім за допомогу; лікування триває, але кошти вже дуже допомогли. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:18, 10 серпня 2022 (UTC)

А ви готові до того, що Вікіпедія з дня на день змінить свій вигляд?

Перші коментарі

Я з усіх сил старалась вибрати такий заголовок для цього повідомлення, який відрізнятиметься від попередніх оголошень 🙂
Так, вигляд Вікіпедії на комп'ютері зміниться — вперше, відколи Вектор став оформленням за замовчуванням 12 років тому (ви могли це пропустити, якщо у вас Монокнига), і то доволі драматично: змінюється розташування кнопок меню, змісту, посилань на інші мови тощо. Щоб глянути, як це виглядатиме, можете увімкнути Вектор (2022) у своїх налаштуваннях або хоча б сходити у французьку Вікіпедію як анонім.
Про зміни до Векторного оформлення говорили і писали віддавна і не раз: серед іншого, на Форумі до 20-річчя Вікіпедії торік, і регулярно у Техновинах у технічній Кнайпі; тут у цій Кнайпі про новини проєкту Шимон Грабарчук минулого разу писав наприкінці червня.

Я хочу впевнитися, що ви знаєте про те, що вигляд Вікіпедії має змінитися за замовчуванням у всіх вікі у серпні—вересні 2022.
У вас буде жирна кнопка, яка дозволить повернути вигляд назад, якщо захочете. Але я дуже раджу, — особливо якщо ви вперше про це щойно почули, — дослідити нове оформлення і пам'ятати про нього повсякчас: бо коли воно буде за замовчуванням, це буде те, що бачитимуть новачки, і не можна буде, наприклад, посилати людей натискати кнопки на бічній панелі ліворуч, якщо вони не там. --Ата (обг.) 11:38, 16 липня 2022 (UTC)

Не бачу жодних проблем, я увімкнув Вектор 2022 в укрвікі вже давно. --Good Will Hunting (обговорення) 17:37, 18 липня 2022 (UTC)
Оскільки я започаткувала цю тему дещо раніше, ніж це збирались робити самі розробники, то дивіться наступний підрозділ з конкретно їхньою пропозицією плану дій ↓ --Ата (обг.) 17:38, 19 липня 2022 (UTC)

Визначмо процес обговорення того, щоб Вектор 2022 став за замовчуванням

Привіт усім!

Ми б хотіли, щоб оформлення Вектор 2022 (гляньте, як це виглядає) стало новим виглядом усіх вікі за замовчуванням, у тому числі в українській Вікіпедії. Це оформлення будуть бачити усі анонімні користувачі, а також усі залогінені користувачі, які зараз використовують Вектор (поточний вигляд за замовчуванням). Користувачі, які увійшли в свою обліковку, можуть і будуть могти перемкнутися на будь-яку з наших доступних тем, у тому числі на поточний Вектор. Ми готові будемо починати зміни наприкінці серпня (а не в липні, як оголошували раніше), коли будуть готові візуальні удосконалення та вирішені інші завади до розгортання.

Ціль цього проєкту — зробити інтерфейс більш дружнім і комфортним для читачів і корисним для досвідчених користувачів. Проєкт складається з серії покращень функцій, які полегшують читання й ознайомлення, навігацію на сторінці, пошук, перемикання між мовами, використання статті та інструментів користувача та інше. Команда працювала над цією зміною упродовж минулих трьох років, упевнюючись в тому, що кожен аспект ґрунтовно протестований і справді працює.

Впровадження цієї зміни важливе як для читачів, так і для редакторів.

Нам треба ваша допомога і відгуки щодо того, як рухатись далі. У нас є два прохання:

  1. Нам треба обговорити все у такий спосіб, який спрацює для спільноти української Вікіпедії. Який формат і терміни будуть найкращими для обговорення змін? Ми включили нижче пропозицію формату, і нам цікаво почути, що ви про це думаєте. Якщо ви згодні, ми можемо почати розмову про розгортання через тиждень. Ось наша пропозиція:
    1. Провести обговорення розгортання, яке триватиме 2 тижні. Ціль цього обговорення — визначити камені спотикання чи можливості для покращення нового оформлення. Нам важливо зменшити ризик багів чи недоліків, які були б особливо проблематичними для української Вікіпедії.
    2. Після обговорення ми повернемось до вас зі списком робіт / побажань, необхідних до впровадження
    3. Перед впровадженням:
      1. Банери, що оголошують зміну, будуть показуватись для залогінених і незалогінених користувачів
      2. Оголошення буде опубліковане у Кнайпі і в Техновинах.
    4. Ми перейдемо до розгортання тоді, коли погодимося на виправленнях.
  2. Нам треба розуміти точки зору різних частин спільноти української Вікіпедії. Які форми комунікації допоможуть зібрати відгуки і підвищити поінформованість спільноти української Вікіпедії? Ми б хотіли провести відкрите обговорення, але відкриті й до інших форм, таких як офісні години конкретно для спільноти української Вікіпедії або гостьові презентації на вікізустрічах. Якщо треба, ми також можемо підлаштувати графік обговорень під ваші потреби.

Будемо раді вашим відповідям тут чи на електронну пошту (olga@wikimedia.org, sgrabarczuk@wikimedia.org), а також під час нашої наступної офісної години (26 липня).

Дякуємо за ваш час і допомогу. (Translated by Ата) SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 16:12, 18 липня 2022 (UTC)

Це жахливо. Можливо, ці зміни й покращать вигляд на смартфонах, але на широкому екрані це жахливо. На жаль, позиція редакторів не враховується. --Юрко (обговорення) 17:08, 18 липня 2022 (UTC)
Hello. Why do you exactly think this is terrible?
Позиція редакторів не враховується - oh, we do ask editors quite a lot. My message above is an example. In addition to that, we have quite elaborate explanations on how we work with the communities. There's one explanation, there's another one. --SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 18:36, 18 липня 2022 (UTC)
Witam. Pisałem wyżej o złym wyglądzie na monitorze szerokim, po stronie prawej puste miejsce. Dlaczego "interwiki" są u góry, kto to odszuka? Na ile pamiętam wspólnota nie poparła takich zmian. --Юрко (обговорення) 07:04, 19 липня 2022 (UTC)
@Юрко Градовський. Co do prawej strony, przeniesiemy tam "narzędzia strony" - linki związane z czytaną stroną. Spójrz na prototyp. Co do interwiki, na tej stronie są zaprezentowane wszystkie dane, w tym wyniki badań na użytkownikach. --SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 14:14, 19 липня 2022 (UTC)
Nu teraz narzędzia wystają, a puste miejsce obok tak i zostało. Nie wiem, mi się to nie podoba. Przynajmniej by zostawili te intewiki w starym miejscu - tak było bardzo wygodniej. Rozumiem że nie wszyscy z nich korzystają, jednak do mnie to było wielkie ułatwienie do przełączania strony na inne języki. --Юрко (обговорення) 14:30, 19 липня 2022 (UTC)
Я, наприклад, рідко переглядаю статті на смартфоні, дуже не люблю це, бо воно взагалі не передає того що можна побачити на моніторі. Велика кількість статей не розрахована на цей дизайн, вони створювалися, оформлювалися й ілюструвалися під монітори та ноутбуки. Деякі статті створювалися роками, а новий дизайн їх понівечить, особливо великі за розміром статті. Нововведення керівництва Вікіпедії — відверта неповага до тих хто її пише. Перевага віддана не дописувачам, які є головною цінністю Вікіпедії, а смартфонам. Що для вікіпедії важливіше? Смартфони? Або втрата дописувачів? Вважаю, Укрвікі потрібно відмовитися від цього. Може французам і подобається це, то нехай там собі насолоджуються. А у нас має бути своя позиція.--Парус (обговорення) 18:06, 18 липня 2022 (UTC)
Ще раз глянув на новий дизайн — це жах, статті якісь витягнуті, сплюснуті... кому це шкідництво може сподобатись?--Парус (обговорення) 18:16, 18 липня 2022 (UTC)
@Парус, why do you think this is шкідництво, and why do you think this is dedicated for mobile devices? --SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 18:39, 18 липня 2022 (UTC)
додайте міжмовні посилання до бокової панелі, вона всеодно приховується. Нині це досить незручно, особливо для тих, хто виділяв окремі Вікіпедії через css. --白猫しろ ねこОбг. 18:16, 18 липня 2022 (UTC)

Незручна поведінка меню міжмовних посилань: коли я відкриваю посилання на новій сторінці (Ctrl + клік), меню не має закриватися. Відповідно, щоб відкрити 4 посилання, мені треба 8 кліків. Надіюся, буде можливість відключити групування (за континентами та пропоновані). --AS 17:55, 19 липня 2022 (UTC)

Все, що я хотіла сказати, вже висловив вище Парус. Вікі перетворюється на зручний у серфінгу бложик, якісні статті серед цього попсового мотлоху з кожним роком програють все більше. Сподіваюсь, що здоровий ґлузд переможе й організатори знайдуть сили відмовитись від нового дизайну за умовчанням (для поціновувачів можна зробити перехід у персональних налаштуваннях). --Nina Shenturk (обговорення) 19:23, 20 липня 2022 (UTC)

  • Можна вважати мене консерватором і відсталим, але я вважаю всі ці зміни значним погіршенням, а як заходиш у французьку чи португальську вікі, то зразу губишся. А тут що в мобільній версії, що в стаціонарній не дуже й поредагуєш. Надіюсь, що ці нововведення не запровадять в українській Вікі, а як і запровадять, то хіба за кілька років. --Yukh68 (обговорення) 19:34, 20 липня 2022 (UTC)
  • Since this is monitored: Special requests to devs: dont play with fontsize in new tplts, this is done by Ctrl & + by everyone individually. Develop dark theme pls instead, all modern browsers have all necessary CSS media queries for that. — Alex Khimich 16:59, 21 липня 2022 (UTC)
  • There is already a process, m:Requesting wiki configuration changes. Wikimedia Foundation should follow the same process for configuration changes as the communities have to if they want for the changes to be widely accepted by the communities. --塩基Base 05:45, 22 липня 2022 (UTC)

Три дні працював у новому оформленні, знайшов три плюси і кілька мінусів:

  • (+) Обмеження ширини тексту (хтось вище був цим незадоволений), вважаю, що це добре, оскільки читати текст на повну ширину екрану незручно (звичайно, залежить від розміру, але монітори стають все більшими, тут про 24 дюйми, 1920х1200, але браузер, як правило, відкритий на 60-70% ширини екрану). Це обмеження лише в окремих випадках вимагатиме перепланування широких таблиць, але впроваджує якийсь стандарт ширини на який можна орієнтуватися.
  • (+) Доступність змісту навіть якщо сторінка проскролена далеко вниз.
  • (+) Ширше поле пошуку.
  • (-) Великий, жирний (): сховані інтервікі, та ще й дивне розрідження рядків у випадному списку. Варто повернути "де взяли". Так, там тепер зміст, то його можна помістити у випадний список.
  • (-) Заміну звичного тексту посилань на "Список спостереження" і т.п. іконками можна прийняти, але звільнилось багато місця, тож варто додати принаймі "обговорення користувача" та "Внесок" які зараз сховані в меню користувача.
  • (-) Лінк редагування редагування всієї статті чомусь нижче лінку редагування шапки (частини тексту до першого заголовка секції). Кілька разів нарвався.
  • (-) А може б нарешті можливість переходу на темну тему (для необізнаних: це коли тло темне, літери ясні — менше втомлюються очі). Є додатки до браузерів які щось подібне роблять, але добре не виходить, тут треба конкретну тему під Вікіпедію. Щось подібне має, наприклад, Google, рекомендую.

Загалом, не намагатися підлаштуватися під тих хто звик до смартфонів — деколи, в дорозі, можна скористатись і зі смартфона, але загалом Вікіпедія це серйозніше ніж Фейсбук.--Rar (обговорення) 07:47, 22 липня 2022 (UTC)

  • Я тільки за минулий рік додав кількасот {{Клімат міста}}. Як воно виглядає з параметром мінімальної ширини можна подивитися тут. Моєму ноутбукові у 15.6" (доволі масова діагональ) не вистачає ширини основного блоку сторінки, аби розташувати шаблон і картку у дві колонки поряд. Новий дизайн не розрахований на таблиці у принаймні 10 стовпчиків, якщо там є навіть не дуже довгі слова: див. Українська мова в Україні. Жах...
    Це не є енциклопедично. --Fessor (обговорення) 08:21, 22 липня 2022 (UTC)

2 серпня і далі: розмови з розробниками нового векторного оформлення

Команда розробників проводить відносно регулярні зустрічі зі спільнотами: ви можете приєднатися увечері, послухати обґрунтування від них й озвучити свої міркування. Основна мова англійська, деколи є синхронний переклад: 2 серпня російською, 4-го іспанською, 5-го арабською тощо. Якщо вам раптом легше голосом, ніж текстом, то не пропустіть пожливість впасти розробникам на вуха. -- Ата (обг.) 07:48, 2 серпня 2022 (UTC)

Community delegate registration for Wikimedia CEE Meeting 2022

Wikimedia CEE Meeting 2022 will take place on October 14-16. It is determined that the Wikimedia Ukraine could be represented by 2 community delegates, who would have their expenses paid for participating in the events. The time for delegate registration is until August 15 (2 weeks left).

P.S: Sorry for You, please, You translate to the local language. --Dušan Kreheľ (обговорення) 19:49, 1 серпня 2022 (UTC)

It was already announced in Ukrainian a few topics above, and the call for participation is already closed / Уже оголошено про це українською кількома темами вище, і запис на стипендії вже завершився — NickK (обг.) 21:02, 1 серпня 2022 (UTC)
@NickK: I see something. @VitaliiPetrushko (WMUA): How is the progress now? Have You the candidates? The 25 липня is done. --Dušan Kreheľ (обговорення) 21:36, 1 серпня 2022 (UTC)
@Dušan Kreheľ: I know that we do have good candidates and we should announce the results shortly, likely this week — NickK (обг.) 21:42, 1 серпня 2022 (UTC)

Функція IP-інфо, яка є новим способом отримувати IP-інформацію, тепер у бета-версії

Функція IP-інфо дозволяє борцям зі зловживаннями отримувати інформацію про IP-адреси. Команда інструментів проти переслідувань нещодавно розгорнула її як бета-функцію у всіх вікі, після тестування упродовж кількох тижнів на test.wikipedia.org.

Будь ласка, ознайомтеся з нашим оглядом того, де її знайти і як використовувати. Будемо вдячні, якщо ви скористаєтеся посиланням для відгуків у самій функції — чекаємо на ваші думки.

— Команда інструментів для боротьби з переслідуваннями

Переклади користувача:@Ата

––– STei (WMF) (обговорення) 08:49, 5 серпня 2022 (UTC)

Серпневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 8 (100) — підсумки липня 2022

Активність

Число редагувань на початок липня: 36 398 тис., на кінець місяця: 36 708 тис. За місяць зроблено 310 тис. редагувань, що на 84 тис або на 37% більше, ніж у липні рік тому, з них 251 тис редагувань в основному просторі (81% від загальної кількості). Неботами здіснено 166 тис редагувань (53% від всіх редагувань), тоді як минулоріч користувачі зробили 148 тис редагувань (65%).

3247 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+546 або 20% до липня 2022). 786 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+120 або 18%), в тому числі 238 користувачів — 100 і більше редагувань (+22 або 10%), з них 37 користувачів — 1000 і більше редагувань (на чотири користувачі більше ніж у липні минулого року). Понад 3000 редагувань зробили 7 користувачів (як і минулоріч): Zvr (4847), Nicolas Polischuck (4053), Olbiopontik (4013), Леонід Панасюк (3590), Андрій Гриценко (3500), Bunyk (3275), Стефанко1982 (3159).

За місяць зроблено 12058 патрулювань (+3,6 % до минулого року), з них 1994 патрулювання здійснив Jphwra, 1243 — Ерідан, 584 — Леонід Панасюк.

У липні зроблено 1678 подяк (на 493 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 291 користувачів (+30 до минулого року). 415 користувачів отримали подяки (+2 до минулого року). Найбільше подякував — Jphwra — 127 разів. Подякував найбільшому числу колег — Nickispeaki — 61. Найбільше подяк отримав — Jphwra — 91. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Jphwra — 27. (Детальніше Тут).

У липні отримали статус:

У липні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1181 тис. Це 16-й показник у світі.
  • За місяць створено 17 420 статей, що на 10090 статей або у 2,37 рази більше ніж у липні минулого року (за іншими даними створено 17 411).
  • Ботами створено 10622 статті (61% від загальної кількості), тоді як минулоріч у липні ботами створено 2199 статей (30%).
  • Об'єм контенту української Вікіпедії збільшився на 129 Мб (минулоріч у липні цей показник становив 88 Мб).
  • 21 липня ми обігнали арабську Вікіпедію, 25 липня араби обігнали українську Вікіпедію, але 27 липня ми знову їх випередили.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у грудні цього року (через 5 місяців), в'єтнамців — у січні 2023-го (через 6 місяців), китайців — у червні 2023 (11 місяців), а японців у липні 2023 (через 12 місяці).

За кількістю створених у липні статей українська Вікіпедія посіла 2 місце серед усіх Вікіпедій.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за липень
1 Англійська 6 555 828 29 550
2 Українська 1 181 316 17 411
3 Ладинська 59 757 14 223
4 Німецька 2 711 598 9 116
5 Єгипетська арабська 1 595 504 8 996
6 Російська 1 841 348 8 873
7 Турецька 503 949 8 425
8 Арабська 1 180 211 7 279
9 Французька 2 441 813 6 890
10 Китайська 1 293 837 6 678
11 Узбецька 155 790 6 117
12 Іспанська 1 792 200 5 716
13 Перська 921 670 4 168
14 Італійська 1 764 897 3 923
15 Корейська 597 665 3 738

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 63,4 млн, що на 36 % більше ніж у цей місяць рік тому!

З території України за місяць здійснено 168 млн переглядів вікіпедій усіма мовами (-8 млн, або -4,5 % у порівнянні з липнем минулого року), в тому числі 50 млн переглядів української Вікіпедії (+10 млн), 95 млн російської (-17 млн), 15 млн англійської (-1 млн). Частка української виросла з 23 % до 30 %, частка російської впала з 64 % до 57 %, частка англійської залишилася на рівні 9 %, частка інших залишилась на рівні 5 відсотків. Суми не сходяться через округлення.

В липні 2020 з території України російську Вікіпедію переглядали в 3,0 рази частіше від української. В липні 2021 — в 2,8 раза частіше, в липні 2022 — лише в 1,9 раза частіше.

Українську Вікіпедію у липні переглядали з 11,5 млн унікальних пристроїв (+16 % до липня минулого року).

Частка мобільних пристроїв становила 71 %, зрісши за рік на 11%, або на 2,3 млн.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у світовому рейтингу на 17 місці.

«Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

липень 2022

1 Англійська 7 002 382 082
2 Японська 1 039 977 012
3 Російська 788 423 608
4 Німецька 763 770 412
5 Іспанська 754 600 492
6 Французька 644 006 079
7 Італійська 421 383 979
8 Китайська 389 548 411
9 Португальська 225 166 235
10 Польська 189 753 906
11 Арабська 180 268 190
12 Перська 170 731 570
13 Турецька 114 640 012
14 Нідерландська 112 405 284
15 Індонезійська 92 405 190
16 Шведська 71 818 637
17 Українська 63 427 757
18 Іврит 56 857 361
19 Чеська 56 618 810
20 В'єтнамська 56 460 855
21 Гінді 56 194 425
22 Корейська 51 652 072
24 Фінська 50 858 607
23 Тайська 49 813 385
25 Угорська 43 452 637
Найпопулярніші статті

Найпопулярніші у липні статті та порівняння їхніх переглядів з липнем минулого року:

Липень 2022 Липень 2021
  1. Російське вторгнення в Україну (2022) 162 787
  2. HIMARS 154 629
  3. Косово 129 100
  4. Україна 117 902
  5. Писанка Руслана Ігорівна 100 820
  6. Перехід церковних громад до ПЦУ 74 479
  7. Залужний Валерій Федорович 67 146
  8. Київ 65 381
  9. Єрмак Андрій Борисович 60 940
  10. Бандера Степан Андрійович 60 349
  11. M270 MLRS 59 729
  12. Збройні сили України 59 526
  13. Костін Андрій Євгенович 58 315
  14. Хоренко Віктор Олександрович 56 592
  15. Українська мова 53 535
  16. Калібр (крилаті ракети) 53 053
  17. Волинська трагедія 51 501
  18. Республіка Китай 49 570
  19. Малюк Василь Васильович 49 547
  20. Вікторія Спартц 47 748
  21. Арестович Олексій Миколайович 45 042
  22. NASAMS 44 018
  23. 2С22 «Богдана» 42 010
  24. С-300 41 913
  25. Військові звання України 41 469
  26. Bayraktar TB2 40 929
  27. Тайвань 40 403
  28. Путін Володимир Володимирович 40 245
  29. Каракалпакстан 39 786
  30. Борис Джонсон 39 480
  31. Зеленський Володимир Олександрович 38 626
  32. DeepStateMapLive 38 596
  33. Вадатурський Олексій Опанасович 38 323
  34. Сербія 37 807
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 36 797
  36. Татаров Олег Юрійович 36 446
  37. Свято Купала 36 367
  38. Росія 35 629
  39. OLX 35 336
  40. Сухопутна військова техніка України 35 061
  41. Біллі Геррінґтон 34 960
  42. Ой у лузі червона калина 34 892
  43. Гімн України 33 576
  44. Київська Русь 33 494
  45. Корбан Геннадій Олегович 33 462
  46. День Української Державності 33 142
  47. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 32 793
  48. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 32 169
  49. Список українських жіночих імен 32 107
  50. Список країн Європейського Союзу 31 540
  51. Баканов Іван Геннадійович 31 470
  52. Дивні дива 31 461
  53. 2С7 «Піон» 31 291
  54. Вільха (ракетний комплекс) 31 014
  55. Російська мова 30 357
  56. БМ-21 «Град» 29 908
  57. Буданов Кирило Олексійович 29 605
  58. Зміїний (острів) 28 413
  59. Косовська війна 28 409
  60. Повітряні сили Збройних сил України 28 128
  61. Список українських чоловічих імен 28 079
  62. Війна на сході України 27 929
  63. НАТО 27 345
  64. Друга світова війна 27 166
  65. 155-мм гаубиця M777 27 149
  66. Х-22 27 024
  67. Перша світова війна 26 939
  68. Англійська мова 26 889
  69. Поворознюк Олександр Григорович 26 329
  70. Точка (тактичний ракетний комплекс) 26 157
  71. Антонівський міст 25 831
  72. Іскандер (ОТРК) 25 678
  73. Українська Народна Республіка 25 556
  74. Лохина 25 518
  75. MGM-140 ATACMS 25 070
  76. Х-101 24 875
  77. Симоненко Олексій Юрійович 24 648
  78. Жданов Олег Володимирович 24 601
  79. Канада 24 381
  80. Українська повстанська армія 24 346
  81. Грім (ОТРК) 24 234
  82. Львів 24 006
  83. AHS Krab 23 929
  84. Прокопенко Денис Геннадійович 23 918
  85. Список президентів України 23 023
  86. Антонівський автомобільний міст 22 987
  87. Сполучені Штати Америки 22 704
  88. А-50 22 698
  89. Ратушний Роман Тарасович 22 221
  90. Шевченко Тарас Григорович 22 081
  91. Кропивницький 21 921
  92. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 21 320
  93. БМ-27 «Ураган» 21 236
  94. 24-та окрема механізована бригада (Україна) 21 213
  95. Вінниця 21 106
  96. Сухопутні війська Збройних сил України 21 090
  97. Польща 21 042
  98. Сили територіальної оборони Збройних сил України 20 676
  99. Прапор України 20 570
  100. Велика Британія 20 422
  1. Україна 63 918
  2. Монастирський Денис Анатолійович 58 442
  3. Київ 57 787
  4. Moderna (вакцина) 51 095
  5. Квір 40 976
  6. Літні Олімпійські ігри 2020 37 434
  7. Англійська мова 35 237
  8. Українська мова 35 121
  9. Шевченко Андрій Миколайович 34 466
  10. Свято Купала 33 532
  11. Чемпіонат Європи з футболу 31 314
  12. Секс 30 676
  13. Чемпіонат Європи з футболу 2020 30 109
  14. Збірна України з футболу 29 562
  15. Лохина 26 793
  16. Крістен Пазік 26 301
  17. Іспанська мова 25 862
  18. Амстердам 25 576
  19. Україна на літніх Олімпійських іграх 2020 25 408
  20. Португальська мова 24 693
  21. Naspers 24 232
  22. Комірнаті 21 945
  23. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 20 388
  24. Чорна вдова (фільм) 20 348
  25. Львів 19 625
  26. Залужний Валерій Федорович 19 278
  27. Збірна Англії з футболу 18 768
  28. Меньшов Володимир Валентинович 18 346
  29. Аваков Арсен Борисович 17 795
  30. Роксолана 17 446
  31. Світоліна Еліна Михайлівна 17 291
  32. Чорногорія 17 287
  33. Зінченко Олександр Володимирович 17 125
  34. Сполучені Штати Америки 16 879
  35. Вакцина проти COVID-19 16 582
  36. Білодід Дар'я Геннадіївна 16 422
  37. Кіновсесвіт Marvel 16 236
  38. Кріштіану Роналду 15 965
  39. Ярмоленко Андрій Миколайович 15 901
  40. Список українських чоловічих імен 15 642
  41. Список українських жіночих імен 15 610
  42. Ліонель Мессі 15 484
  43. Збірна Італії з футболу 14 809
  44. Чемпіонат світу з футболу 14 765
  45. Список померлих 2021 року 14 558
  46. Бущан Георгій Миколайович 14 558
  47. Національна поліція України 14 272
  48. Список кодів МКХ-10 14 094
  49. Код ЄДРПОУ 13 940
  50. Росія 13 840
  51. Сулейман I Пишний 13 578
  52. Довбик Артем Олександрович 13 293
  53. Українська абетка 13 253
  54. Федеріко Фелліні 13 198
  55. Pfizer 13 158
  56. Аб'юзивні стосунки 13 052
  57. Збройні сили України 12 999
  58. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з липня 2021 року) 12 910
  59. Туреччина 12 871
  60. Локі (телесеріал) 12 773
  61. Київська Русь 12 769
  62. МакSим 12 547
  63. Хрещення Русі 12 450
  64. Одеса 12 419
  65. Реєстраційний номер облікової картки платника податків 12 312
  66. Кунілінгус 12 271
  67. Спадкування 12 254
  68. Камінг-аут 12 000
  69. Чемпіонат Європи з футболу 2012 11 980
  70. Робототехніка 11 956
  71. Велика Британія 11 928
  72. Список фіналів чемпіонату Європи з футболу 11 534
  73. Нью-Йорк (смт) 11 533
  74. Morgenshtern 11 464
  75. Смартфон 11 350
  76. Мамонов Петро Миколайович 11 299
  77. Шевченко Тарас Григорович 11 286
  78. Десять заповідей 11 264
  79. Арестович Олексій Миколайович 11 174
  80. Бандера Степан Андрійович 11 118
  81. Оргазм 11 020
  82. Олімпійські ігри 10 974
  83. Єлизавета II 10 817
  84. Війна на сході України 10 812
  85. Розмір чоловічого статевого члена 10 799
  86. Величне століття. Роксолана 10 772
  87. Дніпро (місто) 10 706
  88. Список фільмів кінематографічного всесвіту Marvel 10 681
  89. Планшетний комп'ютер 10 608
  90. Зеленський Володимир Олександрович 10 448
  91. Івано-Франківськ 10 386
  92. Динамо (Київ) 10 310
  93. Юрченко Олександр Миколайович 10 248
  94. Курбан-байрам 10 154
  95. Список країн Європейського Союзу 10 022
  96. Україна на Олімпійських іграх 9 981
  97. Кіпр 9 915
  98. Військові звання України 9 914
  99. Чечоткін Владислав Володимирович 9 901
  100. Приватне підприємство 9 743

Примітки. З рейтингу виключені статті, чия відвідуваність штучно накручена: YouTube 143 811, Карлес Пучдемон 70 925, Google 63 446, Каліфорнія 61 640, Сан-Бруно 56 699, Alphabet Inc. 56 375, Радіо «Свобода» 51 951, Meta Platforms 50 969, Укр.нет 47 438, Соціальна мережа 47 192, Facebook 43 472, Марк Цукерберг 33 512, Стів Чен 24 316, Перекладач 22 209, YouTube Music 21 952, Укрінформ 20 985

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 31 липня у статті Косово (118 291 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Косово 118 291 25 липня Пов'язано із загостренням ситуації із Сербією
2 Писанка Руслана Ігорівна 69 070 19 липня Пов'язано зі смертю акторки
3 Костін Андрій Євгенович 39 303 27 липня Його призначено Генеральним прокурором України
4 Вадатурський Олексій Опанасович 37 942 31 липня Підприємець загинув з дружиною від атаки рашистською ракетою
5 Малюк Василь Васильович 32 205 18 липня Став в. о. Голови СБУ
6 Сербія 30 815 31 липня Пов'язано із загостренням ситуації із Косово
7 Хоренко Віктор Олександрович 27 833 25 липня Призначений командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ
8 Косовська війна 25 307 31 липня Пов'язано із загостренням ситуації між Сербією та Косово
9 Республіка Китай 21 050 30 липня Пов'язано із загостренням ситуації навколо Тайваню
10 Вадатурський Андрій Олексійович 19 564 31 липня Пов'язано із загибеллю його батька
11 Антонівський міст 17 343 27 липня ЗСУ пошкодили міст
12 M270 MLRS 16 775 15 липня В Україну прибули перші комплекси М270
13 Залужний Валерій Федорович 15 670 8 липня Пов'язано з днем народження командувача
14 Волинська трагедія 14 979 11 липня У Польщі відзначили День пам'яті жертв Волинської трагедії
15 Тайвань 14 832 30 липня Пов'язано із загостренням ситуації навколо Тайваню
16 Каракалпакстан 14 323 2 липня Пов'язано з протестами в цьому регіоні
17 Свято Купала 14 322 7 липня Пов'язано з актуальною датою свята
18 Корбан Геннадій Олегович 13 249 22 липня Політика позбавлено громадянства України
19 2С22 «Богдана» 13 025 1 липня Завдяки САУ Богдана вдалося вибити рашистів з острова Зміїний
20 Симоненко Олексій Юрійович 12 646 17 липня Чиновник став виконувачем обов'язків Генерального прокурора України

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --

А що в нас за ботозаливка зараз іде?--Brunei (обговорення) 08:40, 8 серпня 2022 (UTC)
@Brunei:У липні була заливка статей про населенні пункти рф.--Стефанко1982 (обговорення) 04:59, 12 серпня 2022 (UTC)
я так розумію від статистики адмінів Ви відмовилися? --白猫しろ ねこОбг. 04:35, 12 серпня 2022 (UTC)
@AlexKozur: Я перестав додавати цю статистику, тому що там треба підбивати всі підсумки вручну, а це трохи накладно для мене через брак часу. Зрештою, будь-хто, при бажанні, може долучитися та додати цей розділ, або якусь іншу цікаву статистику.--Стефанко1982 (обговорення) 04:59, 12 серпня 2022 (UTC)
@Стефанко1982 не дуже розумію яким чином "підбивати вручну". Не роздумували про бота подібного до Активні, може хтось може взятися? --白猫しろ ねこОбг. 05:21, 12 серпня 2022 (UTC)

Обговрення щодо списків

Вітаю! Долучайтесь — Обговорення_Вікіпедії:Кандидати_у_вибрані_списки#Підбиття_підсумків.--З повагою, TnoXX parle! 17:07, 8 серпня 2022 (UTC)

Вікіманія 2022 починається уже післязавтра

Уже післязавтра почнеться цьогорічна Вікіманія — щорічна зустріч для міжнародного вікіруху. У програмі — виступи та обговорення, хакатон, розважальна програма, оголошення «вікімедійців року» і ще багато всього іншого. Долучайтеся!

Вперше в історії частина сесій буде синхронно перекладатися на українську (третій і четвертий дні). Також матимемо кілька виступів про Україну та від українців.

Прохання

Вітаю! Сьогодні у мене не має змоги підбити підсумки серед кандидатів у вибрані списки. Насправді, потрібно лише змінити шаблон на головній сторінці та перевірити, чи розділи "архів" та "автори" оновлені. Дякую --З повагою, TnoXX parle! 05:23, 14 серпня 2022 (UTC)

YesТак Зроблено --Good Will Hunting (обговорення) 08:21, 14 серпня 2022 (UTC)

Фото депутатів

Я нарешті зробив те, до чого протягом років не доходили руки в багатьох користувачів, — завантажив фотографії депутатів з порталу відкритих даних Верховної Ради України. Завантажені фото для всіх скликань. Фото мають назви File:НДУ № Прізвище Ім'я По батькові.jpg (наприклад File:НДУ 4 Головатий Сергій Петрович.jpg), де № — номер скликання, Прізвище Ім'я По батькові — ПІБ депутата з сайту ВРУ (в деяких випадках можуть відрізнятися в різних скликаннях, напр. Чикал/Чікал, Таран (Терен)/Таран-Терен тощо, Агафонова/Ковальчук (в разі зміни прізвища)). Таке іменування дозволяє використовувати фото для автоматичної підстановки в шаблонах списків депутатів ВРУ (можна спробувати і картки налаштувати), прохання не перейменовувати файли без узгодження. Також можна використовувати назву File:НДУ Прізвище Ім'я По батькові.jpg (File:НДУ Головатий Сергій Петрович.jpg) — фото депутата в останньому його скликанні. Наразі бот категоризував фото лише за скликаннями депутатів. В описі перелічені всі скликання (перелік визначався за ПІБом, може бути неправильно для депутатів з різними ПІБами і повних тезок).

Потрібно: категоризувати фото у Вікісховищі, додати до статей про депутатів (в ідеалі — на Вікіданих, тоді підставиться в картку) та інших статей, де потрібно. Якщо хтось володіє добре фотошопом, можете поретушувати фото (особливо це стосується II скликання — там багато фото жахливої якості). Деякі користувачі вже долучилися, зокрема user:YarikUkraine.

P.S. При опрацюванні фото слід враховувати, що депутати можуть бути повними тезками, тоді треба виправити описи. Принаймні три таких пари я вже знайшов і виправив — Омельченко Олександр Олександрович, Бойко Юрій Анатолійович, Козак Володимир Васильович.

Фото можна знайти тут: [1], або у списках за скликаннями: Верховна Рада України I скликання, Верховна Рада України II скликання, … Верховна Рада України VIII скликання. --Анатолій (обг.) 15:28, 14 серпня 2022 (UTC)

Цей день в історії

Я пропоную скоротити розмір секції "Цей день в історії" на Головній сторінці. Наразі вона більш ніж у два рази довша, аніж будь-яка інша секція. В інших розвинутих мовних розділах (en, de, ru) такого немає, віджет більш-менш такого ж розміру. Секцію "Розділи" тоді можна буде перенести в правий стовпчик, під "Вікітиждень". Не буду приховувати, одна з причин також полягає в тому, що наразі "Цікавинки" (які я регулярно оновлюю) знаходяться під цим довжелезним списком, і до них "доскролюють" небагато читачів. --Good Will Hunting (обговорення) 11:34, 15 серпня 2022 (UTC)

Delay of the 2022 Wikimedia Foundation Board of Trustees election

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hi all,

I am reaching out to you today with an update about the timing of the voting for the Board of Trustees election.

As many of you are already aware, this year we are offering an Election Compass to help voters identify the alignment of candidates on some key topics. Several candidates requested an extension of the character limitation on their responses expanding on their positions, and the Elections Committee felt their reasoning was consistent with the goals of a fair and equitable election process.

To ensure that the longer statements can be translated in time for the election, the Elections Committee and Board Selection Task Force decided to delay the opening of the Board of Trustees election by one week - a time proposed as ideal by staff working to support the election.

Although it is not expected that everyone will want to use the Election Compass to inform their voting decision, the Elections Committee felt it was more appropriate to open the voting period with essential translations for community members across languages to use if they wish to make this important decision.

The voting will open on August 23 at 00:00 UTC and close on September 6 at 23:59 UTC.

Best regards,

Matanya, on behalf of the Elections Committee

AAkhmedova (WMF) 10:31, 17 серпня 2022 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за липень — серпень 2022 року

Минулі події

  • 20 липня статтю про місто Одесу в англомовній Вікіпедії перейменували із «Odessa» на «Odesa». Читайте більше за посиланням.
  • 21 липня українська Вікіпедія обігнала арабську та посіла 16 місце за кількістю статей серед 328 мовних розділів онлайн-енциклопедії. Детальніше читайте у нашій статті.
  • До 5 серпня проходив Місячник ілюстрування української природи, присвячений ілюструванню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами з фотоконкурсу «Вікі любить Землю». У кампанії попередньо взяли участь 13 учасників та учасниць, котрі опрацювали понад 500 елементів Вікіданих і понад 700 статей української Вікіпедії.
  • З 11 до 14 серпня тривала міжнародна Вікіманія 2022, яка обʼєднала тисячі вікімедійців та вікімедійниць з усього світу на дискусіях, зустрічах, тренінгах, семінарах та презентаціях. Цьогоріч вперше два дні фестивалю перекладалися українською мовою. Також частина виступів були присвячені Україні, українцям та українкам.
  • 14 серпня у Києві відбулася локальна вікізустріч, присвячена Вікіманії. У ній взяли участь 14 людей. Детальніше про те, як пройшла ця подія, ми розповімо згодом.
  • На початку серпня у Вікіпедії вийшов ювілейний сотий випуск Віківісника, який зібрав основні статистичні дані українського розділу онлайн-енциклопедії за липень 2022 року. Рекомендуємо з ним ознайомитися.

Актуальні події та можливості

  • До 4 вересня триває набір на курс для тренерів курсу «Reading Wikipedia in the Classroom» від Фонду Вікімедіа. Якщо ви хочете стати частиною міжнародного проєкту — заповніть заявку. 25 серпня о 16:30 (за київським часом) відбудеться вебінар для потенційних учасників та учасниць курсу тренерів.
  • Постійно відбувається прийом заявок на вікігранти — програму підтримки української вікіспільноти, яка допомагає покривати витрати, необхідні для розвитку вікіпроєктів. Детальніше про програму читайте у нашій статті.
  • Впродовж війни громадська організація «Вікімедіа Україна» надає підтримку представникам української вікіспільноти, які потерпіли від наслідків війни чи стали на захист України. Якщо вам потрібна будь-яка допомога — заповніть анкету за посиланням.

Цікаві публікації

  1. Хто переміг у номінації «Вікімедійці року»?
  2. Українець переміг у міжнародній кампанії WikiForHumanRights у Вікіпедії
  3. Чи впливає місце народження на вірогідність появи статті про вас у Вікіпедії? Аналіз на прикладі Франції
  4. Nature protection and battles at the forefront – Oleg Andros’ story

Міжнародні події

  • 14 серпня на міжнародній Вікіманії 2022 традиційно оголосили переможців номінації «Вікімедійці року». Цьогоріч головну відзнаку отримала Ольга Паредес з Болівії.
  • 26—28 серпня в Естонії відбудеться щорічна зустріч вікіпедистів «Літні дні» (Suvepäevad) 2022. Щоб зареєструватися на участь — заповніть цю форму.

Як виглядатиме Вікіконференція 2022? Опитування для вікіспільноти

Уже понад десять років ГО «Вікімедіа Україна» проводить щорічну Вікіконференцію для української спільноти. Повномасштабна російська військова агресія змінила усі аспекти життя українців. Водночас ми бачимо потребу у спілкуванні та спільному вирішенні проблем вікіспільноти, тому розглядаємо варіант в якомусь форматі все-таки провести конференцію.

Відтак просимо заповнити коротке опитування, аби допомогти прийняти рішення щодо того, чи буде у 2022 році конференція і, якщо так, як вона виглядатиме. Опитування буде відкрите до 28 серпня включно.

--Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 15:00, 20 серпня 2022 (UTC)

Invitation to join the Movement Strategy Forum

Hello everyone,

The Movement Strategy Forum (MS Forum) is a multilingual collaborative space for all conversations about Movement Strategy implementation.

We are inviting all Movement participants to collaborate on the MS Forum. The goal of the forum is to build community collaboration, using an inclusive multilingual platform.

The Movement Strategy is a collaborative effort to imagine and build the future of the Wikimedia Movement. Anyone can contribute to the Movement Strategy, from a comment to a full-time project.

Join this forum with your Wikimedia account, engage in conversations, and ask questions in your language.

The Movement Strategy and Governance team (MSG) launched the proposal for the MS Forum in May 2022. There was a 2-month community review period, which ended on 24 July 2022. The community review process included several questions that resulted in interesting conversations. You can read the Community Review Report.

We look forward to seeing you at the MS Forum!

Best regards,

Movement Strategy and Governance team

--AAkhmedova (WMF) (обговорення) 07:56, 22 серпня 2022 (UTC)

Вікіманія 2022: Матеріали, сувеніри за онлайн-участь

У кінці позаминулого тижня пройшла Вікіманія — щорічний міжнародний захід для всесвітньої вікіспільноти. Якщо вам вдалося ґрунтовно долучитися до онлайн-програми (принаймні 5 годин / 3 сесії), можете отримати сувеніри з символікою Вікіманії на пам’ять від ГО «Вікімедіа Україна». Для цього заповніть анкету.

Також у блозі і соцмережах «Вікімедіа Україна» вже доступно багато матеріалів із Вікіманії:

У наступні дні будемо продовжувати розповідати про Вікіманію і як на ній була представлена Україна, тож підписуйтеся.

Також більше матеріалів з’являтиметься у міжнародному блозі Diff. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 10:27, 23 серпня 2022 (UTC)

Розпочалося голосування спільнотою на виборах до Ради повірених

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Усім привіт,

Голосування спільнотою на виборах до Ради повірених розпочате. Наводимо кілька корисних посилань, щоб ви могли отримати необхідну для голосування інформацію:

Якщо ви готові проголосувати, то можете перейти до перейти на сторінку голосування SecurePoll. Ви можете голосувати з 23 серпня о 00:00 UTC до 6 вересня о 23:59 UTC. Щоб дізнатися, чи відповідаєте ви критеріям права голосу, будь ласка, перегляньте Критерії права голосу.

З найкращими побажаннями,

Команда Стратегії вікіруху та урядування

Це повідомлення надіслане від імені спеціальної групи з відбору до Ради та Виборчого комітету

AAkhmedova (WMF) 14:01, 23 серпня 2022 (UTC)

Книжкова Шафа 2022

А ми нашу славну Україну, гей! гей! розвеселимо! Запрошення до участі у Книжковій Шафі 2022!
Доброго дня! Запрошую Вас до конкурсу українських Вікіджерел «Книжкова Шафа» 2022, що відбудеться 25 серпня — 1 листопада 2022 року.

Сьогодні є потреба примножити українську культуру, так і інформацію українською мовою. Конкурс поділений на номінації: «Червона калина»: Українське Військо, Це написала вона, Мандри, «Україна в минулому». Дякую! ☺

--Arxivist (обговорення) 06:00, 24 серпня 2022 (UTC)

Про кнопку «підписатись» на сторінках обговорень

Оновлення: Людям допомагає нова кнопка [підписатись]. Ви можете почитати докладніше про тестування на сторінці mw:Talk pages project/Notifications#12 August 2022.

Дякуємо за участь у цьому тестуванні! Оскільки цей інструмент людям корисний, Команда редагування невдовзі увімкне його для всіх. Якщо вам не подобається, ви можете зняти галочки «Увімкнути підписку на теми» і/або «Автоматично підписуватися на теми» у своїх налаштуваннях.

Дякуємо за підтримку; я сподіваюсь, новий інструмент вам подобається. --Whatamidoing (WMF) (обговорення) 03:23, 25 серпня 2022 (UTC)

Проголосуйте на виборах Ради повірених Фонду Вікімедіа

До 6 вересня тривають вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа. Це важлива подія для міжнародного вікіруху, тому досвідченим редактор(к)ам Вікіпедії варто обов’язково віддати свій голос.

Що таке Рада повірених?

Рада повірених (англ. Board of Trustees) є керівним органом Фонду Вікімедіа. Вона не займається оперативним управлінням організацією, але приймає ключові стратегічні рішення: наприклад, затверджує стратегічні плани і наймає та звільняє виконавчого директора організації.

Як підсумувала минулого року українська вікіпедистка Віра Моторко, «найважливіше можна звести до двох тверджень: Рада вирішує, на що будуть витрачені гроші Фонду, і Рада вирішує, як будуть змінюватися проєкти Вікімедіа».

Рада може налічувати 16 людей, зараз їх 11. Частину з них обирає спільнота, а частину призначає сама Рада. Історично постійне місце має засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз. Очолює Раду повірених зараз українка Наталія Тимків.

Хто може голосувати?

Голосувати можуть усі досвідчені й активні редактор(к)и проєктів Вікімедіа.

За базовими критеріями, щоб мати можливість голосувати, ваш обліковий запис повинен:

  1. не бути заблокованим у більш ніж одному вікіпроєкті;
  2. не бути ботом;
  3. мати не менше 300 редагувань, зроблених до 5 липня 2022, сумарно у вікіпроєктах;
  4. мати не менше 20 редагувань, зроблених між 5 січня та 5 липня 2022.

Щоб швидко перевірити відповідність базовим критеріям права голосу для редакторів, можна скористатися інструментом AccountEligibility.

Також є низка інших груп людей, котрі мають право голосувати навіть якщо не відповідають наведеним вище критеріям (наприклад, працівники і підрядники Фонду та афіліатів руху Вікімедіа). Детальніше про критерії права голосу читайте за посиланням.

Як виглядають вибори?

Вибори складаються із кількох стадій. Детальніше про процес можна прочитати на порталі виборів на Мета-вікі, але якщо коротко — на цьому етапі голосують члени спільноти, і вони можуть обирати із шести кандидатів:

  1. Міхал Бучинський
  2. Шані Евенштайн
  3. Тобечукву Прешес Фрайдей
  4. Кунал Мехта
  5. Фарах Джек Мустаклем
  6. Майк Піл

Це короткий список, який був сформований за результатами голосування на попередній стадії, де голоси віддавали вікімедійні організації.

За кого голосувати?

Це повністю ваш вибір. На цій сторінці доступно чимало матеріалу про кандидатів, зокрема їх відеозвернення та заяви, на основі яких можна скласти свою думку про них.

У липні — на попередній стадії виборів, де голосували організації — Правління «Вікімедіа Україна» зробило свій вибір; його ви можете переглянути за посиланням.

Як і де голосувати?

Проголосувати можна за цим посиланням; для цього обов’язково потрібно увійти у свій вікімедійний обліковий запис. Голосування завершується 6 вересня 2022 року.

При голосуванні система попросить вас проранжувати кандидатів від найбільш бажаного до найменш бажаного. Тобто у полі «Preference 1» маєте вказати людину, яку найбільше хочете бачити в Раді повірених; у полі «Preference 2» — людину, яка на другому місці у ваших вподобаннях; і так далі.

Вам не обов’язково заповнювати усі шість полів; можете проголосувати лише за кількох найбільш бажаних людей. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 07:26, 31 серпня 2022 (UTC)

Питання про конфлікт інтересів

Якщо людина має конфлікт інтересів, але не отримує вигоди, як і де про це треба декларувати? Сторінка користувача чи СО статті? Шаблонів, які б підходили наче немає. --Anntinomyобг 20:21, 31 серпня 2022 (UTC)

У нас є {{КОІ}}, який ставиться у саму статтю, та повідомляє фактично про можливе порушення ВП:НТЗ. Цей шаблон теоретично можна зняти зі статті якщо усі ознаки порушення нейтральності були виправлені, втім практики щодо декларування КОІ на СО у нас немає, оскільки це не регламентується ФВМ чи локальною політикою (на відміну від платних редагувань). --Andriy.v (обговорення) 20:33, 31 серпня 2022 (UTC)

У жовтні відбудеться щорічна Вікіконференція — долучайтеся!

Цього року вона знову відбудеться у гібридному форматі:

  • 1 жовтня проведемо онлайн-конференцію;
  • У період з 1 по 9 жовтня пройде низка місцевих вікізустрічей.

Наразі плануються зустрічі 2 жовтня у Львові і 8 жовтня у Києві. Ці дати і міста попередні — список може змінитися залежно від безпекової ситуації та кількості охочих долучитися.

Зараз ми відкриваємо реєстрацію та збір пропозицій до програми, вони триватимуть до 21 вересня.

Якщо ви хотіли б виступити на конференції або просто маєте побажання до програми, подавайте заявку чи залишайте коментар на цій сторінці.

  • Щоб подати заявку на участь у конференції — до 21 вересня заповніть анкету за посиланням.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:32, 8 вересня 2022


Поспілкуйтеся з Командою Community Tech 14 вересня 2022 + мініопитування

(Привіт. Це повідомлення публікується на різних сторінках; не вагайтеся перенести його в більш підходяще місце, якщо треба. Дякуємо!)

Рада оголосити, що наша люба Команда Community Tech (люди, які проводять Опитування побажань спільноти, яке ви, напевно, знаєте) запрошує вас на зустріч 14 вересня 2022 року у Zoom. Усі деталі є на Мета-вікі; як завжди, будемо вдячні за поширення цієї інформації.

Бонус! У них для вас є мініопитування (теж на Меті). Будь ласка, виділіть кілька хвилин часу, щоб написати їм, що ви б хотіли почути й побачити на наступних зустрічах. Ви можете залишити свої міркування на сторінці обговорення на Мета-вікі.

Про будь-що, що стосується цього оголошення і самої події, звертайтеся, будь ласка, до Каролін Зіберт — не до мене! З найкращими побажаннями, --Elitre (WMF) (обговорення) 19:09, 8 вересня 2022 (UTC)

Revised Enforcement Draft Guidelines for the Universal Code of Conduct

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

The Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines Revisions committee is requesting comments regarding the Revised Enforcement Draft Guidelines for the Universal Code of Conduct (UCoC). This review period will be open from 8 September 2022 until 8 October 2022.

The Committee collaborated to revise these draft guidelines based on input gathered from the community discussion period from May through July, as well as the community vote that concluded in March 2022. The revisions are focused on the following four areas:

  1. To identify the type, purpose, and applicability of the UCoC training;
  2. To simplify the language for more accessible translation and comprehension by non-experts;
  3. To explore the concept of affirmation, including its pros and cons;
  4. To review the balancing of the privacy of the accuser and the accused

The Committee requests comments and suggestions about these revisions by 8 October 2022. From there, the Revisions Committee anticipates further revising the guidelines based on community input.

Find the Revised Guidelines on Meta, and a comparison page in some languages.

Everyone may share comments in a number of places. Facilitators welcome comments in any language on the Revised Enforcement Guidelines talk page. Comments can also be shared on talk pages of translations, at local discussions, or during conversation hours. There are a series of conversation hours planned about the Revised Enforcement Guidelines; please see Meta for the times and details.

The facilitation team supporting this review period hopes to reach a large number of communities. If you do not see a conversation happening in your community, please organize a discussion. Facilitators can assist you in setting up the conversations. Discussions will be summarized and presented to the drafting committee every two weeks. The summaries will be published here.

AAkhmedova (WMF) - 14:08, 12 вересня 2022 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2022 року

Актуальні події та можливості

  • До 1 листопада проходить «Книжкова Шафа» — конкурс із наповнення та перевірки вмісту Вікіджерел, сестринського проєкту Вікіпедії. Детальніше про конкурс читайте у нашій статті.
  • Постійно відбувається прийом заявок на вікігранти — програму підтримки української вікіспільноти, яка допомагає покривати витрати, необхідні для розвитку вікіпроєктів. Детальніше про програму читайте у нашій статті.
  • Впродовж війни громадська організація «Вікімедіа Україна» надає підтримку представникам української вікіспільноти, які потерпіли від наслідків війни чи стали на захист України. Якщо вам потрібна будь-яка допомога — заповніть анкету за посиланням.

Майбутні події

  • З 1 по 31 жовтня відбудеться українська частина найбільшого міжнародного фотоконкурсу об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». Детальніше про конкурс читайте у нашій статті.
  • З 1 по 9 жовтня в Україні відбудеться щорічна Вікіконференція. Розповідаємо про те, як виглядатиме конференція і як до неї долучитися.

Минулі події

  • До 5 серпня в українській Вікіпедії та Вікіданих проходив Місячник ілюстрування української природи. Детальніше про результати тематичної кампанії читайте у нашій статті.
  • 11 серпня на міжнародному фестивалі Вікіманія відбулася панель під назвою «Криза і БоГеМА» (Crisis and GLAM). Розповідаємо про основні тези з цього виступу за посиланням.
  • 13 серпня під час Вікіманії ми провели виступ про те, як російська війна в Україні вплинула на українську вікіспільноту. Ми зібрали основні тези із цього виступу у статті.
  • 14 серпня у Києві відбулася вікізустріч, присвячена Вікіманії. У ній взяли участь 14 людей. Детальніше про те, як пройшла ця подія, читайте у цьому дописі.
  • До 6 вересня тривали вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа. Детальніше про важливість цієї події читайте у нашій статті.
  • 9—11 вересня українська делегація взяла участь у конференції Wikimedia Summit у Берліні та онлайн, де обговорювалося майбутнє стратегії міжнародного вікімедійного руху. Нотатки із заходу на цій сторінці.

Цікаві публікації та відео

Історії вікімедійців під час війни:

Міжнародні події

  • До 10 жовтня можна взяти участь у конкурсі на звуковий логотип для проєктів Фонду Вікімедіа. Детальніше читайте за посиланням.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:30, 14 вересня 2022 (UTC)

ГО «Вікімедіа Україна» шукає менеджера напряму «Підвищення участі у Вікіпедії»

Нагадуємо, що триває конкурс на вакансію менеджера / менеджерки напряму «Підвищення участі у Вікіпедії» до ГО «Вікімедіа Україна».

Дедлайн подання — до 25 вересня включно.

Менеджер(ка) буде координувати Освітню програму Вікіпедії, а також організовувати кампанії, які допомагають залучити нових волонтерів до Вікіпедії та сестринських проєктів (наприклад, #1Lib1Ref чи Конкурс наукових зображень).

Позиція передбачає роботу в середньому 6 годин на день (120 годин на місяць). Графік гнучкий, робота дистанційна.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:52, 19 вересня 2022 (UTC)

Growth team newsletter #22

17:19, 21 вересня 2022 (UTC)

Оголошення попередніх результатів голосування спільнотою на виборах до Ради повірених 2022

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Усім привіт,

Дякуємо кожному і кожній, хто проголосували на виборах до Ради повірених у 2022 році.

Ваша участь допомагає знайти повірених до Ради, яких прагне бачити у цьому органі вікіспільнота.

Ви можете переглянути більше інформації про Результати і Статистику цих виборів до Ради.

Правління завершить перевірку кандидатів, за яких проголосували найбільше, включно з проведенням перевірки даних. Рада планує призначити нових довірених осіб на засіданні в грудні.

З найкращими побажаннями,

Команда Стратегії вікіруху та урядування

Це повідомлення надіслане від імені спеціальної групи з відбору до Ради та Виборчого комітету

AAkhmedova (WMF) - 10:07, 22 вересня 2022 (UTC)

Статистика виборів адміністраторів

Всім привіт. По аналогії з поточною сторінкою Вікіпедія:Заявки на права адміністратора/Статистика голосувань, я цього тижня трошки зібрав дані по голосуваннях на ЗПА та створив декілька звітів. Якщо комусь цікаво розглядати статистичні дані (тим більш, що деякі з них стосуються вас особисто), то ласкаво прошу:

https://datastudio.google.com/s/lZGoVbIcCdc - наразі доступна наступна статистика:

  1. Номінації
  2. Кандидати
  3. Номінатори
  4. Каденції
  5. Адміністратори
  6. Голоси
  7. Голосувальники
  8. Профіль заявки
  9. Профіль кандидата
  10. Профіль голосувальника

Звіти побудовано на базі Google Data Studio, доступні кожному без реєстрації та СМС. --Good Will Hunting (обговорення) 20:26, 25 вересня 2022 (UTC)

Чи плануєте ви в майбутньому унезалежнити інструмент, щоб візуалізацію і дані могла підтримувати спільнота? --AS 20:49, 25 вересня 2022 (UTC)
Я збираюсь оновлювати дані самостійно, але якщо комусь цікаво, то можу надати доступи на редагування даних та/або звітів декільком редакторам via gmail.
Про повне перенесення як даних, так і візуалізацій, до Вікіпедії (MediaWiki) не думав; дані перенести в якийсь json неважко, а ось візуалізацію доведеться робити з нуля, і я не впевнений, чи воно того варте. --Good Will Hunting (обговорення) 07:38, 26 вересня 2022 (UTC)
Ясно, бачу там дуже обмежені можливості ділитися. Хай буде як є. --AS 09:29, 26 вересня 2022 (UTC)
Дякую, теж вважаю, що треба б в ідеалі зробити це якимось інструментом на Кузні інструментів, який можливо, зчитуватиме якийсь json з вікі справді, усе таки не факт, що через років 5 вам буде цікаво підтримувати це, але цікаво поклацати і як є :) --塩基Base 09:55, 26 вересня 2022 (UTC)

Знайшли щоденник вікіпедиста-Вакуленка

В Ізюмі знайшли щоденник вікіпедиста-письменника Володимира Вакуленка, якого загарбники викрали навесні [11]. В основному цей користувач, як і я, писав статті про нумізматику.--Парус (обговорення) 18:24, 28 вересня 2022 (UTC)

Онлайн-день Вікіконференції 2022

Уже 1 жовтня, відбудеться онлайн-день Вікіконференції 2022!

Під час цієї події нас чекає: привітання від співзасновника Вікіпедії Джиммі Вейлза і директорки Фонду Вікімедіа Маріани Іскандер, обговорення роботи Вікіпедії і «Вікімедіа Україна» під час війни, бліц-доповіді й технічні презентації та багато іншого.

Повну програму конференції дивіться за посиланням.

Онлайн-день конференції починається об 11:00. Якщо ви не встигли зареєструватися — ви можете слідкувати за всіма сесіями у прямій трансляції на YouTube.

До зустрічі на Вікіконференції! --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 07:47, 30 вересня 2022 (UTC)

Прапорець псевдобота

Пропоную підключити нам прапорець псевдобота. Докладніше, що це можна ознайомитися тут. Прапорець надається тимчасово, якщо потрібно зробити якісь масові дії, таким чином, наприклад, масове вилучення не буде забивати списки. Колись хотів це запропонувати після того, як багато користувачів почали масово використовувати Cat-a-lot, але після сьогоднішнього масового вилучення яке вже більше 30 хвилин забиває нові редагування таки вирішив запропонувати. На Меті цей прапорець можуть надавати самі собі адміністратори, але іншим користувачам їх надають бюрократи. Знаючи активність бюрократів, пропоную це також зробити можливостями адміністратора. Ну і звісно, зловживання цим прапорцем розглядається як зловживання будь-яким іншим інструментом адміністратора. Хотів би дізнатися думки інших щодо цього. --Mykola 19:29, 4 вересня 2022 (UTC)

Або так, або усі масові зміни здійснювати виключно за допомогою окремих обліковок з правами бота. Вважаю, що для цього потрібно створити якусь настанову. --Andriy.v (обговорення) 19:32, 4 вересня 2022 (UTC)
Теж була думка, чого б з цим не звернутися до вашого бота з адмінправа. Ну, але сьогодні це вже було занадто масово, щоб таки запронувати псевдобота. Та і не всі можуть ботів собі створити. Щодо настанови, то перше якраз хочу побачити думки інших. Потім можна написати буде. --Mykola 19:39, 4 вересня 2022 (UTC)
Є ще ВП:ЗДР. --Andriy.v (обговорення) 19:41, 4 вересня 2022 (UTC)
Та є. Останній раз коли туди когось направляв отримав звинувачення у "вичавлюванні з проєкту"). --Mykola 19:44, 4 вересня 2022 (UTC)
Саме тому й потрібна настанова. --Andriy.v (обговорення) 19:49, 4 вересня 2022 (UTC)
На сторінці зовсім не пояснено, як це працює( Якби це був прапорець, який позначає кожне редагування окремо, було б зручно для скриптів. --AS 09:42, 5 вересня 2022 (UTC)
Прапорець має одне право: автоматична обробка (bot). Тобто користувач з ним діє, як звичайний бот, його редагування і дії не будуть показуватися у нових редагуваннях. --Mykola 10:27, 5 вересня 2022 (UTC)
Боти явно позначають свої редагування як ботовчинені (параметр bot у mw:API:Edit). Тому припускаю, що право псевдобота мало б дозволити мені робити щось аналогічне. Тобто, мене цікавить принцип, за яким я зможу позначати окремі свої редагування як приховані з нових редагувань. --AS 12:30, 5 вересня 2022 (UTC)
Якщо у вас буде цей прапорець ваші редагування будуть здійснюватися ніби редагування бота доти, допоки цей прапорець з вас не знімуть. Задумка цього прапорця, щоб надати його, зробити якісь масові дії, і після того зняти його. --Mykola 16:37, 5 вересня 2022 (UTC)
Ясно. --AS 19:53, 5 вересня 2022 (UTC)
Зважаючи, що це дуже технічний і максимально неконтроверсійний прапорець, то думаю, що без проблем можна було би у нас його імплементувати, хоча випадків, коли би він використовувався, я бачу ну дуже мало.--reNVoy (обговорення) 11:33, 5 вересня 2022 (UTC)
  • Створив Вікіпедія:Псевдобот. Якщо є якісь зауваги, то висловлюйте. Якщо зауваг немає, скоро подам запит на Фабрикатор. --Mykola 17:07, 23 вересня 2022 (UTC)
    У мене є ті самі побоювання що й в Renvoy, тобто що прапорець буде дуже мало використовуватись (не хочу мати знову ситуацію як з перейменовувачами файлів), а також я не бачу дуже великої різниці між поданням запиту на ВП:ЗДР та ВП:ЗА для отримання прапорця: в обох випадках потрібно подавати запит та чекати відповіді другої особи. Я більш прихильник створення настанови яка регламентуватиме здійснювання масових редагувань. Для прикладу можна було б вказати у настанові, що використання Cat-a-lot допускається лише коли потрібно перекатегоризувати менше ніж 20 сторінок, інакше слід подавати запит на ВП:ЗДР. А те, що ми зараз створимо прапорець псевдобота і так ніякого помітного покращення не дасть без відповідної настанови, яка буде рекомендувати подавати запити на прапорець, бо у такому випадку користувачі переважно будуть продовжувати робити як як їм вигідніше (тобто дії без прапорця). --Andriy.v (обговорення) 17:27, 23 вересня 2022 (UTC)
    Це побоювання, можливо, і є вірогідна ситуація. Я помітив, що деякі користувачі ніби принципово не йдуть на ЗДР, думаю, принаймні маю надію, що вони би скористалися цим прапорцем, тому що хочуть це зробити самі, а не через ботів. Звісно я і за настанову. Вона б вирішила багато з цього, можливо до її написання і у мене руки дійдуть згодом. А сам прапорець до цього часу шкодити не буде, він якраз з того типу, який часто і не використовується, особливо, якщо знову комусь захочеться 1000+ вилучень підряд зробити. --Mykola 19:36, 23 вересня 2022 (UTC)
    Вважаю також, що такі обговорення потребують загального оголошення.--Andriy.v (обговорення) 05:47, 25 вересня 2022 (UTC)
  • Підтримую. Виглядає доцільним, інколи дійсно журнал відволікає технічними редагуваннями. — Alex Khimich 15:39, 25 вересня 2022 (UTC)
"На Меті цей прапорець можуть надавати самі собі адміністратори, але іншим користувачам їх надають бюрократи." - принаймні в політиці на Меті про це не написано, там говориться лише про надання адміністраторами цього прапорця самим собі. А бюрократи лише можуть його зняти, якщо бачать, що сісоп забув це зробити самостійно. І на сторінці запитів для бюрократів я також не бачу секції "flooder". Ви впевнені, що цей прапорець можуть надати неадміну? --Good Will Hunting (обговорення) 09:17, 26 вересня 2022 (UTC)
Рідкість, але можуть. --Mykola 15:05, 27 вересня 2022 (UTC)

Вересневий випуск Віківісника

Активність

Число редагувань на початок місяця: 36 708 тис., на кінець місяця: 36 985 тис. За місяць здійснено 277 тис. редагувань, що на 58 тис. редагувань більше (+26 %), ніж у цьому місяці рік тому.

3123 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+11,9 % до минулого року). 756 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+11,8 % до минулого року), в тому числі 221 користувач — 100 і більше редагувань (+4 користувачі), у тому числі 35 користувачів — 1000 і більше редагувань (на одного користувача більше ніж у серпні минулого року). Понад 3000 редагувань зробили 9 користувачів (як і минулоріч): Jphwra (5104), Andrew J.Kurbiko (4926), Olbiopontik (4739), Mr.Rosewater (4146), ჯეო (4021), Леонід Панасюк (3878), Андрій Гриценко (3342), Стефанко1982 (3251), Ханас Володимир (3017).

За місяць зроблено 14957 патрулювань (-11,5 % до минулого року), з них 4310 патрулювань здійснив Jphwra, 1032 — Ерідан, 646 — Леонід Панасюк.

У серпні зроблено 2021 подяка (на 57 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 268 користувачів (+7 до минулого року). 448 користувачів отримали подяки (+3 до минулого року). Найбільше подякував — Ivakode — 333 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 81. Найбільше подяк отримав — Krutyvuss — 85. Отримав подяк від найбільшого числа колег — AlexKozur — 27. (Детальніше Тут).

У серпні отримали статус

У серпні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1191 тис. Це 16-й показник у світі.
  • За місяць створено 9678 статей (за іншими даними 9684), що на 4370 статей більше ніж у серпні минулого року (+82 %).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 9657 статей і становить 74940 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми наздоженемо у квітні 2023 року (через 8 місяців), в'єтнамців у червні 2023-го (через 10 місяців), японців у лютому 2025 року (через 30 місяців), а китайців жовтні 2025-го (через 38 місяців).

За кількістю створених у серпні статей українська Вікіпедія зайняла 3 місце серед усіх вікіпедії та 1 місце серед вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за серпень
1 Узбецька 171 227 15 437
2 Турецька 514 991 11 042
3 Українська 1 191 000 9 684
4 Французька 2 451 406 9 593
5 Німецька 2 720 328 8 730
6 Російська 1 849 785 8 437
7 Китайська 1 300 622 6 785
8 Іспанська 1 798 711 6 511
9 Корейська 603 584 5 919
10 Італійська 1 770 000 5 103
11 Японська 1 340 354 4 568
12 Арабська 1 184 548 4 337
13 Перська 925 847 4 177
14 Каталонська 709 374 3 864
15 Польська 1 534 309 3 604

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 64,9 млн, що на 33,6% більше ніж у цей місяць рік тому!

В тому числі: мобільні пристрої 43,4 млн переглядів (+57%), стаціонарні ПК 20,8 млн (+1,4%), мобільний застосунок: 0,7 млн (+65%).

У серпні укранську Вікіпедію переглядали з 11,4 млн пристроїв (+1,0 млн до серпня минулого року).

За рік (серпень 2022 до серпня 2021) сукупна популярність вікіпедій усіма мовами впала в Україні з 183 до 176 млн переглядів.

З території України за місяць здійснено 176 млн переглядів статей вікіпедій усіма мовами (-7 млн до серпня минулого року), в тому числі 52 млн переглядів української Вікіпедії (+11 млн), 92 млн російської (-18 млн), 17 млн англійської. Частка української виросла з 22 % до 30 %, частка російської впала з 63 % до 55 %, частка англійської виросла з 9 до 10%.

В серпні 2020 з території України російську Вікіпедію переглядали в 3,0 рази частіше від української. В серпні 2021 — в 2,8 раза частіше, в серпні 2022 — лише в 1,87 раза частіше.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у світовому рейтингу на 17 місці. «Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

серпень 2022

1 Англійська 7 220 648 638
2 Японська 1 049 276 465
3 Іспанська 824 951 892
4 Російська 803 464 120
5 Німецька 778 746 964
6 Французька 758 853 681
7 Італійська 465 213 497
8 Китайська 385 526 030
9 Португальська 241 742 847
10 Арабська 200 872 576
11 Польська 196 285 235
12 Перська 186 080 527
13 Турецька 119 385 785
14 Нідерландська 114 501 132
15 Індонезійська 112 917 454
16 Шведська 70 792 252
17 Українська 64 854 282
18 В'єтнамська 60 462 211
19 Чеська 58 623 359
20 Гінді 58 516 342
21 Іврит 57 221 854
22 Корейська 54 251 013
23 Тайська 52 679 572
24 Фінська 52 678 368
25 Угорська 45 270 700

Найпопулярніші у серпні статті та порівняння їхніх переглядів з серпнем минулого року:

серпень 2022 серпень 2021
  1. Грім (ОТРК) 194 665
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 133 063
  3. Україна 123 462
  4. Усик Олександр Олександрович 112 411
  5. Тайвань 88 756
  6. Республіка Китай 86 699
  7. День Незалежності України 75 193
  8. Арестович Олексій Миколайович 68 516
  9. Косово 67 560
  10. Київ 65 185
  11. M142 HIMARS 62 667
  12. Залужний Валерій Федорович 60 425
  13. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 57 541
  14. Перехід церковних громад до ПЦУ 56 349
  15. Кемпе Лаврентій Гнатович 56 041
  16. Бандера Степан Андрійович 55 879
  17. Збройні сили України 55 274
  18. С-300 54 261
  19. Прапор України 53 797
  20. Дугін Олександр Гелійович 53 699
  21. Горбачов Михайло Сергійович 51 572
  22. Запорізька АЕС 50 087
  23. Тайсон Ф'юрі 49 323
  24. DeepStateMapLive 48 537
  25. Українська мова 48 145
  26. Гімн України 45 419
  27. Ненсі Пелосі 44 393
  28. Маковія 41 838
  29. Військові звання України 40 176
  30. Ой у лузі червона калина 39 533
  31. Путін Володимир Володимирович 38 330
  32. Спас (свято) 36 365
  33. Ентоні Джошуа 35 431
  34. Кіт 34 519
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 34 232
  36. Зеленський Володимир Олександрович 34 034
  37. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 33 732
  38. Сухопутна військова техніка України 32 719
  39. Список українських жіночих імен 32 675
  40. 2С7 «Піон» 32 619
  41. Росія 31 564
  42. Кіт свійський 31 386
  43. Київська Русь 30 813
  44. Англійська мова 28 998
  45. Повітряні сили Збройних сил України 28 941
  46. Російська мова 28 040
  47. NASAMS 27 934
  48. AGM-88 HARM 27 584
  49. Чорновіл В'ячеслав Максимович 27 053
  50. Українська абетка 26 807
  51. Кличко Віталій Володимирович 26 697
  52. Список найпоширеніших прізвищ в Україні 26 562
  53. Друга світова війна 26 489
  54. Жданов Олег Володимирович 26 414
  55. Війна на сході України 26 353
  56. Буданов Кирило Олексійович 26 238
  57. Львів 26 176
  58. Список українських чоловічих імен 25 869
  59. Перша світова війна 25 807
  60. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 25 561
  61. БФРК «Сапсан» 24 568
  62. Шевченко Тарас Григорович 24 532
  63. Амстердам 24 447
  64. Калібр (крилаті ракети) 24 404
  65. Українська Народна Республіка 23 848
  66. Кузьма Скрябін 23 716
  67. Вільха (ракетний комплекс) 23 691
  68. Сухопутні війська Збройних сил України 23 517
  69. M270 MLRS 23 466
  70. МіГ-29 23 141
  71. Єрмак Андрій Борисович 23 045
  72. Ентоні Джошуа — Олександр Усик 23 010
  73. Крим 22 952
  74. Канада 22 905
  75. Кличко Володимир Володимирович 22 847
  76. Список країн Європейського Союзу 22 560
  77. Джозефіна Джексон 22 475
  78. Вадатурський Олексій Опанасович 22 392
  79. Сектор Гази 22 334
  80. С-400 22 121
  81. 9К515 «Торнадо-С» 22 119
  82. 72-га окрема механізована бригада (Україна) 22 065
  83. Джессіка Честейн 21 948
  84. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 21 921
  85. Міст через Керченську протоку 21 514
  86. Bayraktar TB2 21 344
  87. І будуть люди (телесеріал) 21 259
  88. Польща 21 216
  89. БМ-21 «Град» 21 122
  90. Сполучені Штати Америки 20 903
  91. Іскандер (ОТРК) 20 809
  92. День Державного прапора України 20 730
  93. Націонал-соціалізм 20 664
  94. Список президентів України 20 599
  95. Кривонос Сергій Григорович 20 477
  96. 56-та окрема мотопіхотна бригада (Україна) 20 376
  97. Поворознюк Олександр Григорович 20 274
  98. Союз Радянських Соціалістичних Республік 20 228
  99. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 20 202
  100. Точка (тактичний ракетний комплекс) 19 950
  1. Талібан 123 452
  2. Україна 85 239
  3. Беленюк Жан Венсанович 72 559
  4. Київ 59 501
  5. Афганістан 58 706
  6. День Незалежності України 53 493
  7. Аргіопа тигрова 48 951
  8. Ан-225 «Мрія» 39 209
  9. Англійська мова 36 800
  10. Маковія 34 530
  11. Moderna (вакцина) 34 455
  12. Українська мова 34 046
  13. Україна на літніх Олімпійських іграх 2020 33 220
  14. Ліонель Мессі 31 381
  15. Таблиця медалей літніх Олімпійських ігор 2020 30 210
  16. Літні Олімпійські ігри 2020 30 189
  17. Спас (свято) 29 755
  18. Україна на Олімпійських іграх 29 242
  19. Марчук Євген Кирилович 28 826
  20. Роксолана 24 827
  21. Амстердам 24 604
  22. Бізнес 24 195
  23. Кріштіану Роналду 23 647
  24. Іспанська мова 23 392
  25. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 22 954
  26. Кримська платформа 22 930
  27. Сполучені Штати Америки 22 395
  28. Секс 22 124
  29. Хлопчик з Туркани 21 817
  30. Електронна пошта 21 729
  31. Конституція Пилипа Орлика 21 690
  32. Португальська мова 21 643
  33. Львів 21 381
  34. Шаріат 19 998
  35. Інтернет-портал 19 740
  36. Порошенко Петро Олексійович 18 819
  37. Лохина 18 475
  38. Спис 18 467
  39. Петраков Олександр Васильович 18 117
  40. Сулейман I Пишний 17 748
  41. Успіння Богородиці 17 711
  42. Війна в Афганістані (1979—1989) 17 647
  43. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з липня 2021 року) 17 445
  44. Збройні сили України 17 244
  45. Преображення Господнє 16 585
  46. Магучіх Ярослава Олексіївна 16 449
  47. Олімпійські ігри 16 283
  48. Зеленський Володимир Олександрович 16 273
  49. Росія 16 095
  50. Список українських чоловічих імен 15 724
  51. Павлов Костянтин Юрійович 15 506
  52. Осадча Катерина Олександрівна 15 462
  53. Кравчук Леонід Макарович 15 417
  54. Список президентів України 15 299
  55. Україна на літніх Паралімпійських іграх 2020 15 000
  56. Франко Іван Якович 14 818
  57. Бої за Іловайськ 14 765
  58. День Державного Прапора України 14 593
  59. Чорногорія 14 546
  60. Список померлих 2021 року 14 431
  61. Список українських жіночих імен 14 430
  62. Таблиця медалей літніх Паралімпійських ігор 2020 14 313
  63. Аб'юзивні стосунки 14 279
  64. Wellboy 14 064
  65. Список кодів МКХ-10 13 976
  66. Чечоткін Владислав Володимирович 13 452
  67. Величне століття. Роксолана 13 377
  68. Українська абетка 13 312
  69. Війна на сході України 13 198
  70. Літні Паралімпійські ігри 2020 13 142
  71. Кіновсесвіт Marvel 13 061
  72. Одеса 13 043
  73. Бандера Степан Андрійович 12 992
  74. Київська Русь 12 950
  75. Код ЄДРПОУ 12 907
  76. Гімн України 12 814
  77. Україна на літніх Олімпійських іграх 2016 12 784
  78. Загін самогубців: Місія навиліт 12 765
  79. Кунілінгус 12 764
  80. Інтернет-магазин 12 571
  81. Ройтбурд Олександр Анатолійович 12 554
  82. Туреччина 12 545
  83. Ботурчук Оксана Олександрівна 12 442
  84. Війна в Афганістані (з 2001) 12 280
  85. Ротару Софія Михайлівна 12 240
  86. Динаміт 12 121
  87. Шевченко Тарас Григорович 12 112
  88. Естонія 12 096
  89. Державний прапор України 11 731
  90. Тримальні конструкції 11 629
  91. Військові звання України 11 548
  92. Готичне мистецтво 11 534
  93. Дніпро (місто) 11 489
  94. Десять заповідей 11 474
  95. Аль-Каїда 11 373
  96. Комірнаті 11 295
  97. Повітряні сили Збройних сил України 11 245
  98. Олег Кензов 11 168
  99. Національна поліція України 11 152
  100. Вакцина проти COVID-19 11 117

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 9 серпня у статті Грім (ОТРК) (54 922 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Грім (ОТРК) 54 922 9 серпня Припускається, що цими ракетами завдано удари по аеродрому у Новофедоровці
2 Республіка Китай 45 264 2 серпня Пов'язано із політичною кризою навколо Тайваню
3 Косово 41 228 1 серпня Пов'язано із конфліктом з Сербією
4 День Незалежності України 37 942 24 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
5 Усик Олександр Олександрович 36 216 21 серпня Відбувся бій з Ентоні Джошуа
6 Кемпе Лаврентій Гнатович 33 914 23 серпня Мережу вразила схожість Зеленського з козаком полку Чорних запорожців, який народився більш як 120 років тому
7 Дугін Олександр Гелійович 26 403 21 серпня Пов'язано із загибеллю доньки пропагандиста
8 Маковія 25 389 14 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
9 Горбачов Михайло Сергійович 24 522 31 серпня Пов'язано зі смертю політика
10 Ненсі Пелосі 24 359 2 серпня Пов'язано з візитом американської чиновниці до Республіки Китай
11 Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 20 481 8 серпня Рашисти «Кинджалами» обстріляли Вінничину
12 Тайсон Ф'юрі 18 384 21 серпня Олександр Усик назвав Ф'юрі своїм бажаним майбутнім суперником
13 Спас (свято) 17 076 19 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
14 Джессіка Честейн 13 635 7 серпня Акторка відвідала Київ
15 Ентоні Джошуа 12 940 20 серпня Відбувся його бій з Олександром Усиком
16 День Державного прапора України 12 658 23 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
17 Успіння Богородиці 12 029 28 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
18 Ковальов Олексій Іванович 10 407 29 серпня Пов'язано з ліквідацією колаборанта
19 Ентоні Джошуа — Олександр Усик 10 363 20 серпня Пов'язано з актуальною датою бою
20 9К515 «Торнадо-С» 10 297 25 серпня Росіяни обстріляли Кривий Ріг касетними боєприпасами з «Торнадо»

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.


Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater.

Вітаю! Прошу долучатися до обговорення--З повагою, TnoXX parle! 20:35, 1 жовтня 2022 (UTC)

Прошу долучитися ще й сюди. Дякую! --З повагою, TnoXX parle! 18:22, 2 жовтня 2022 (UTC)

Global ban for Александр Мотин

Згідно з політикою щодо глобальних банів, я повідомляю проект про цей запит на коментар: RfC/Global ban for Александр Мотин. Справа стосується користувача, який займався прокремлівським пушингом щодо MH17. --Sleeps-Darkly (обговорення) 03:57, 6 жовтня 2022 (UTC)

Жовтневий випуск Віківісника

Активність

Число редагувань на початок місяця: 36 985 тис., на кінець місяця: 37 238 тис. За місяць здійснено 253 тис. редагувань, що на 31 тис. редагувань більше (+17,6 %), ніж у цьому місяці рік тому.

Це, в середньому, приблизно 8433 редагування на добу, 351 редагування на годину, 6 редагувань на хвилину, або одне редагування кожні 10 секунд.

3262 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+14,4 % до минулого року). 778 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+15 % до минулого року), в тому числі 214 користувачів — 100 і більше редагувань (+30 користувачів), у тому числі 31 користувач — 1000 і більше редагувань (+5 користувачів). Понад 3000 редагувань зробили 8 користувачів (минулоріч їх було 6): Olbiopontik (4531), Ahonc (3876), Леонід Панасюк (3587), Jphwra (3552), Юрко Градовський (3308), Андрій Гриценко (3215), Mr.Rosewater (3159), Alfashturm (3014).

За місяць зроблено 14140 патрулювань (+45 % до минулого року), з них 2379 патрулювань здійснив Юрко Градовський, 2196 - Jphwra, 2140 — Ерідан.

У вересні зроблено 1318 подяк (на 462 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 256 користувачів (+14 до минулого року). 357 користувачів отримали подяки (-93 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 114 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 74. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 44. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Yakudza — 21. (Детальніше Тут).

У вересні отримали статус:

У вересні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1198 тис. Це 16-й показник у світі.
  • За місяць створено 7423 (або 7416) статей, що на 3104 статті або 71% більше ніж у вересні минулого року.
  • Об'єм контенту української Вікіпедії збільшився на хх Мб (минулоріч у вересні цей показник становив 55 Мб).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 7404 статті і становить 67 536.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми наздоженемо у липні 2023 року (через 10 місяців), а в'єтнамців у жовтні 2023-го (через 13 місяців).

За кількістю створених у вересні статей українська Вікіпедія зайняла 8 місце серед усіх вікіпедії та 6 місце серед вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Усього статей Статей за вересень
1 Валлійська 277 455 142 254
2 Ладинська 70 281 10 321
3 Англійська 6 556 482 10 177
4 Німецька 2 729 654 9326
5 Китайська 1 308 563 7941
6 Французька 2 458 994 7588
7 Іспанська 1 806 156 7445
8 Українська 1 198 416 7416
9 Російська 1 857 176 7391
10 Турецька 522 379 7388
11 Узбецька 177 380 6153
12 Перська 931 444 5597
13 Єгипетська арабська 1 602 573 5020
14 Японська 1 345 066 4712
15 Корейська 607 843 4259

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Помісячна динаміка переглядів сторінок української Вікіпедії (млн переглядів):

Число переглядів статей за місяць склало 96,9 млн, що на 34% більше ніж у цей місяць рік тому!

Тобто в середньому, статті відкривалися для перегляду 3,2 млн разів на добу, 135 тис. разів на годину, 2,2 тис. разів на хвилину, 37 разів щосекунди.

Перегляди української Вікіпедії з-поза меж території України становили у вересні 16,9 млн, або 17% від усіх переглядів української Вікіпедії. Рік тому цей показник становив 7,5 млн, або 10%.

У вересні цього року 3 млн переглядів дала Польща, 2 млн — Німеччина, 2 млн — США, 1 млн — Росія, 838 тис. — Чехія, 800 — Великобританя, 572 — Італія, 561 — Нідерланди, 507 — Франція, 415 — Канада, 352 — Іспанія, 259 — Словаччина, 234 — Австрія, 219 — Румунія, 207 — Іран, 196 — Туреччина, 177 — Болгарія, 170 — Швейцарія, 164 — Швеція, 153 — Литва, 137 — Бельгія, 132 — Ізраїль, 131 — Фінляндія, 131 — Ірландія, 127 — Португалія, 117 — Угорщина, 105 — Японія, 103 — Данія, 103 — Білорусь, 94 — Естонія, 92 — Норвегія, 88 — Молдова.

За рік (вересень 2022 до вересня 2021) сукупна популярність вікіпедій усіма мовами виросла в Україні зі 203 до 209 млн переглядів (+3,0%).

  • Частка російської впала до 47% (-9%) — було 113 млн, стало 98 млн переглядів (-15 млн).
  • Частка української виросла до 38% (+6%) — було 65 млн, стало 80 млн переглядів (+15 млн).
  • Розрив між російською й українською скоротився з 48 млн до 18 млн переглядів. Таким чином, українська Вікіпедія максимально наблизилася до російської за час спостережень з грудня 2015. Попередній такий рекорд був зафіксований у травні цього року і становив 27 млн.
  • У вересні 2021 російську переглядали в 1,74 раза частіше від української, у вересні 2022 лише в 1,23 раза частіше. Це також є рекордним значенням. Попереднє рекордне значення — 1,33 раза і теж було зафіксоване у травні цього року.
  • Частка англійської виросла до 8,6% (+1,2%) — було 15 млн, стало 18 млн переглядів.
  • Частка всіх інших виросла до 6,2% (+1,3%) — було 10, стало 13 млн переглядів.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у вересні на 16 місці. «Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

вересень 2022

1 Англійська 7 406 114 051
2 Японська 985 065 610
3 Іспанська 919 897 379
4 Російська 872 644 289
5 Французька 813 486 664
6 Німецька 778 256 506
7 Італійська 468 008 034
8 Китайська 373 954 626
9 Португальська 264 676 634
10 Арабська 224 047 204
11 Польська 214 277 237
12 Перська 183 263 657
13 Турецька 129 443 583
14 Індонезійська 118 320 777
15 Нідерландська 118 282 082
16 Українська 96 919 895
17 Шведська 74 192 441
18 Чеська 66 681 796
19 Гінді 63 103 583
20 В'єтнамська 62 335 669
21 Корейська 58 079 856
22 Іврит 56 289 784
23 Тайська 55 986 022
24 Фінська 54 079 014
25 Угорська 49 972 043

Найпопулярніші у вересні статті та порівняння їхніх переглядів з вереснем минулого року:

вересень 2022 вересень 2021
  1. Єлизавета II 357 497
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 240 741
  3. Україна 145 612
  4. Перша світова війна 113 571
  5. DeepStateMapLive 104 770
  6. Shahed 136 99 031
  7. Залужний Валерій Федорович 93 915
  8. Збройні сили України 81 156
  9. Десять заповідей 80 566
  10. Українська мова 79 126
  11. Київ 74 960
  12. Чарльз III 71 086
  13. Нечуй-Левицький Іван Семенович 66 175
  14. Рівні організації живої матерії 64 184
  15. Українські січові стрільці 63 317
  16. Гімн України 62 539
  17. Українська абетка 60 621
  18. Діана, принцеса Уельська 58 745
  19. Філіп, герцог Единбурзький 55 902
  20. Просвітництво 55 343
  21. Біблія 54 606
  22. Георг VI 54 164
  23. Білокур Катерина Василівна 53 741
  24. Велика Британія 52 951
  25. Друга світова війна 52 339
  26. Путін Володимир Володимирович 51 378
  27. Чарльз, принц Уельський 50 567
  28. Карл III (король Великої Британії) 50 315
  29. Клітина 49 840
  30. Ізюм 49 680
  31. Київська Русь 49 066
  32. Балаклія 48 494
  33. Легка атлетика 48 042
  34. Тканина (біологія) 48 026
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 47 775
  36. Кайдашева сім'я 47 769
  37. Бандера Степан Андрійович 47 548
  38. Балада 47 510
  39. НАТО 47 433
  40. Ой у лузі червона калина 47 359
  41. Французька революція 46 378
  42. Трипільська культура 46 353
  43. Воздвиження Хреста Господнього 45 986
  44. Військові звання України 45 646
  45. Географічна карта 44 670
  46. Англійська мова 43 009
  47. Зеленський Володимир Олександрович 42 452
  48. С-300 42 278
  49. Анна (принцеса Великої Британії) 41 920
  50. ФАБ-500 41 646
  51. Великі географічні відкриття 41 591
  52. Христофор Колумб 40 500
  53. Список країн Європейського Союзу 39 725
  54. Росія 39 206
  55. Біологія 38 953
  56. Веди 38 842
  57. M142 HIMARS 38 770
  58. Сирський Олександр Станіславович 38 368
  59. Атом 37 824
  60. Південноукраїнська АЕС 37 219
  61. Вірус 36 991
  62. Шевченко Тарас Григорович 36 755
  63. Перехід церковних громад до ПЦУ 36 715
  64. Ендрю, герцог Йоркський 36 321
  65. Панас Мирний 36 167
  66. Арестович Олексій Миколайович 35 676
  67. Періодична система хімічних елементів 35 650
  68. Робін Гуд 35 620
  69. Франко Іван Якович 35 553
  70. Прокопенко Денис Геннадійович 35 344
  71. Організація Об'єднаних Націй 35 067
  72. Дім Дракона 34 989
  73. Географія 34 789
  74. Джонатан Свіфт 34 759
  75. Натуральні числа 34 682
  76. Російська мова 34 414
  77. Фольклор 34 307
  78. Маргарет (принцеса Великої Британії) 34 300
  79. Список країн НАТО 34 020
  80. Мандри Гуллівера 34 005
  81. Список країн за формою правління 33 841
  82. Європейський Союз 33 394
  83. Лиман (місто) 33 122
  84. Йоганн Вольфганг фон Гете 32 998
  85. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 32 901
  86. Едвард, граф Уессекський 32 865
  87. Список українських жіночих імен 32 807
  88. Маруся Чурай 32 704
  89. Україна в Першій світовій війні 32 587
  90. Хронологія Першої світової війни 32 438
  91. Прапор України 32 416
  92. Міф 32 393
  93. NASAMS 32 199
  94. Джозефіна Джексон 32 117
  95. Гаррі, герцог Сассекський 32 109
  96. Середньовіччя 31 899
  97. Ліз Трасс 31 753
  98. Історія України 31 623
  99. Єлизавета Боуз-Лайон 31 494
  100. Словосполучення 31 490
  1. Україна 88 759
  2. Десять заповідей 83 914
  3. Усик Олександр Олександрович 76 699
  4. Перша світова війна 64 065
  5. Білокур Катерина Василівна 62 744
  6. Київ 62 414
  7. Нечуй-Левицький Іван Семенович 60 443
  8. Дюна (фільм, 2021) 50 666
  9. Моя улюблена Страшко 50 007
  10. Українські січові стрільці 48 745
  11. Українська мова 45 930
  12. Бабин Яр 41 850
  13. Просвітництво 41 405
  14. Біблія 40 390
  15. Англійська мова 40 036
  16. Трипільська культура 39 007
  17. Жан-Поль Бельмондо 38 834
  18. Київська Русь 38 419
  19. Воздвиження Хреста Господнього 37 790
  20. Кайдашева сім'я 37 358
  21. Франко Іван Якович 37 332
  22. Ентоні Джошуа 35 963
  23. Рівні організації живої матерії 35 613
  24. Панас Мирний 34 659
  25. Вірус 33 302
  26. Йоганн Вольфганг фон Гете 32 965
  27. Клітина 32 770
  28. Дюна (роман) 32 627
  29. Географічна карта 32 201
  30. Балада 31 860
  31. Гомер 31 159
  32. Сполучені Штати Америки 30 960
  33. Тканина (біологія) 30 766
  34. Список битв та військових операцій Першої світової війни 30 426
  35. Маруся Чурай 30 124
  36. Україна в Першій світовій війні 29 914
  37. Великі географічні відкриття 29 245
  38. Біологія 29 157
  39. Періодична система хімічних елементів 28 830
  40. Українські народні пісні 28 607
  41. Христофор Колумб 27 924
  42. Джонатан Свіфт 27 021
  43. Географія 26 691
  44. Субкультура 26 608
  45. Держава 26 481
  46. Обрядові та обрядово-календарні пісні 26 225
  47. Данте Аліг'єрі 26 215
  48. Електронна пошта 25 737
  49. Українська абетка 25 399
  50. Веди 25 205
  51. Слов'яни 24 908
  52. Фольклор 24 900
  53. Французька революція 24 856
  54. Мандри Гуллівера 24 810
  55. Ілля Муромець 24 793
  56. Персональний комп'ютер 24 680
  57. Філософія 24 517
  58. Гімн України 24 102
  59. Жінки в Першій світовій війні 24 093
  60. Список країн Європейського Союзу 24 034
  61. Крістофер Рів 23 978
  62. Коран 23 795
  63. Шевченко Тарас Григорович 23 726
  64. Крипак Максим Сергійович 23 619
  65. Організація Об'єднаних Націй 23 393
  66. Адаптація 23 290
  67. Природничі науки 23 251
  68. Перекладач 23 188
  69. Хронологія Першої світової війни 23 012
  70. Друга світова війна 22 920
  71. Культура 22 902
  72. Львів 22 736
  73. Наполеон 22 585
  74. НАТО 22 448
  75. Тичина Павло Григорович 22 424
  76. Первісне суспільство 22 362
  77. Середньовіччя 22 324
  78. Розстріляне відродження 22 061
  79. Богдан Хмельницький 21 971
  80. День працівників освіти 21 930
  81. Європейський Союз 21 930
  82. Білки 21 909
  83. Економіка 21 455
  84. Причини Першої світової війни 21 140
  85. Геракл 21 072
  86. Булімія 21 052
  87. Велика Британія 20 945
  88. Ведмідь бурий 20 839
  89. Есе 20 758
  90. Історія України 20 718
  91. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 20 461
  92. Операція «Вісла» 20 400
  93. Методи біологічних досліджень 20 200
  94. Хіба ревуть воли, як ясла повні? 19 833
  95. Одіссея 19 750
  96. Список українських народних пісень 19 710
  97. Іспанська мова 19 583
  98. Інформація 19 551
  99. Ілон Маск 19 504
  100. Фразеологізм 19 395

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 8 вересня у статті Єлизавета II (141 058 відвідувань):

Місце Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Єлизавета II 141 058 8 вересня Пов'язано зі смертю королеви
2 Shahed 136 32 107 23 вересня Росія почала активно використовувати іранські дрони у війні проти України
3 Воздвиження Хреста Господнього 28 020 27 вересня Актуальна дата цього свята
4 ФАБ-500 24 083 21 вересня Цими фугасними авіабомбами рашисти обстріляли Куп'янськ
5 Список країн НАТО 20 975 30 вересня Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО
6 Чарльз III 20 925 9 вересня Чарльз став королем Великої Британії після смерті Єлизавети ІІ
7 Російське вторгнення в Україну (2022) 18 275 11 вересня Пов'язано зі стрімким та несподіваним контрнаступом ЗСУ у Харківській області
8 Журавко Олексій Валерійович 16 702 25 вересня Пов'язано з ліквідацією колаборанта
9 Ізюм 16 299 10 вересня Пов'язано з визволенням міста від окупації
10 НАТО 16 299 30 вересня Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО
11 Філіп, герцог Единбурзький 15 295 8 вересня Померла його дружина, королева Єлизавета ІІ
12 NASAMS 15 106 25 вересня Україна отримала NASAMS від США
13 День батька 14 676 18 вересня Актуальна дата свята
14 AGM-114 Hellfire 14 125 8 вересня Уряд Норвегії оголосив передачу Україні близько 160 ракет ракет Hellfire
15 Дагестан 13 554 25 вересня Відбулися протести проти мобілізації
16 DeepStateMapLive 13 511 10 вересня Пов'язано з контрнаступом ЗСУ у Харківській області
17 Буданов Кирило Олексійович 13 391 30 вересня Дав інтерв'ю, де розказав цікаві факти про війну в Україні
18 Високопілля (смт) 13 367 4 вересня Селище звільнено від окупації
19 Балаклія 12 953 8 вересня Місто звільнено від окупації
20 Мойсеєв Борис Михайлович 12 159 27 вересня Пов'язано зі смертю артиста

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater.

Але ж Чарльз, принц Уельський і Карл III (король Великої Британії) — це одна й та сама стаття.--Анатолій (обг.) 21:05, 6 жовтня 2022 (UTC)

Пропонують увімкнути інструмент перекладу вмісту і розділів

У Кнайпі адміністрування опублікували пропозицію від розробників увімкнути Content Translation не як бета-функцію, а для всіх, і увімкнути Section Translation, тобто переклад окремих розділів до статей, які вже існують. Будь ласка, ознайомтеся, це достатньо важливо і цікаво:

--Ата (обг.) 09:42, 7 жовтня 2022 (UTC)

Number of user pages loaded in 2021 for ukwiki

Month The count views
2021-01 74 609 390
2021-02 76 559 979
2021-03 85 104 786
2021-04 90 427 597
2021-05 77 212 514
2021-06 50 453 488
2021-07 46 781 901
2021-08 48 546 804
2021-09 72 478 861
2021-10 81 057 526
2021-11 98 771 131
2021-12 88 995 349
Sum 890 999 326

Source: archive.org/details/2021-day-user-pageviews --Dušan Kreheľ (обговорення) 21:12, 8 жовтня 2022 (UTC)

@Dušan Kreheľ, could you explain what that statistics is? What do you mean by a "user pages loaded"? A hit against a "User:" namespace page? --塩基Base 21:16, 8 жовтня 2022 (UTC)
@Base: "user pages loaded" is as a "user pageviews". pageviews can have more definitions. I then clarified (as a response from the server - loaded from the server html document).
User - detected that the user is a human (not a robot). --Dušan Kreheľ (обговорення) 21:23, 8 жовтня 2022 (UTC)
@Dušan Kreheľ, ah, that kind of user. As you can see from #Жовтневий випуск Віківісника, we have a few users who like more fine grained approach towards studying pageviews :) --塩基Base 21:27, 8 жовтня 2022 (UTC)

SheSaid 2022 у Вікіцитатах

Долучіться до кампанії #SheSaid! Розпочався марафон «Це сказала вона».

--Сергій Липко (обговорення) 18:56, 11 жовтня 2022 (UTC)

Mobile test for talk pages

Hello, all.

The mw:Talk pages project would like to test some new discussions tools with editors using the mobile site here (at uk.m.wikipedia.org).  

This test will give 50% of mobile editors:

  • the Відповісти button
  • the [підписатись] button

Many non-mobile editors are already using these.  You can see them all now, on the desktop (not mobile) site, by clicking on this link:  See the new system on this page.  You can learn more and talk to the Editing team at mw:Talk pages project/Mobile.

This could be offered to mobile users here in a couple of weeks.  Please tell me if your Wikipedia does not want to try this.   --Whatamidoing (WMF) (обговорення) 19:23, 14 жовтня 2022 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за вересень — жовтень 2022 року

Актуальні події та можливості

До 31 жовтня триває українська частина найбільшого міжнародного фотоконкурсу памʼяток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». У звʼязку з воєнним станом в Україні, участь у конкурсі можуть брати лише фото та відео, що були зняті до 23 лютого 2022 року включно. Детальніше читайте на сторінці конкурсу.

До 1 листопада у Вікіджерелах триває конкурс «Книжкова Шафа». Головна мета цієї акції — наповнити українські Вікіджерела вичитаними творами українською мовою. Детальніше про конкурс читайте за посиланням.

До 30 листопада в українських Вікіцитатах втретє триває марафон «Це сказала вона». Цей проєкт присвячений створенню і покращенню статей про видатних жінок. Детальніше читайте у нашій статті.

17 жовтня «Вікімедіа Україна» буде проводити вікітренінг для студентів Національного університету «Львівська політехніка». Детальніше — на сторінці події.

Минулі події

14—16 вересня відбулася четверта зустріч європейських координаторів програми БоГеМА 2022. Цю подію відвідала українська вікімедійниця Анна Хроболова. З онлайн-доповіддю також виступив координатор програм «Вікімедіа Україна» Антон Процюк. Запис виступу доступний за посиланням (англійською).

14–16 жовтня проходила одинадцята щорічна зустріч вікімедійців із Центральної та Східної Європи. Вона відбувалася в Північній Македонії, у місті Охрид; у зустрічі взяли участь шість учасників та учасниць з України. Користувач Renvoy розповів про українську вікіспільноту під час війни, а менеджерка міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» Олеся Луканюк представила цей проєкт. Детальніше про враження українських делегатів від цієї події ми розповімо згодом.

Вікіконференція 2022

1 жовтня відбувся онлайн-день Вікіконференції 2022. У ній взяли участь понад 50 вікімедійців та вікімедійниць з різних куточків України та світу.

2 жовтня у межах Вікіконференції 2022 у Львові відбулася вікізустріч. У цій події взяли участь 15 учасників та учасниць.

8 жовтня у Києві відбулася друга вікізустріч у межах цьогорічної Вікіконференції. До зустрічі долучилися понад 30 учасників та учасниць.

16 жовтня у межах Вікіконференції пройшла вікізустріч у Харкові для місцевої вікіспільноти. Детальніше про результати Вікіконференції 2022 ми розповімо уже незабаром.

Цікаві публікації та відео

Міжнародні події та публікації

28 вересня Wikimedia Deutschland опублікували серію публікацій про «Вікімедіа Україна» під час війни (німецькою мовою): Wikimedia & Wikipedia in der Ukraine #2: Portrait von Wikimedia Ukraine та Wikimedia & Wikipedia in der Ukraine #3: Wikimedia Ukraine in Zeiten des Krieges. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 11:29, 17 жовтня 2022 (UTC)

Як так вийшло?

Хто знає, що таке Портал:Китай/Нова стаття/Грузія? --Fessor (обговорення) 17:56, 21 жовтня 2022 (UTC)

[12] --Good Will Hunting (обговорення) 18:37, 21 жовтня 2022 (UTC)

Є охочі провести Місяць Азії 2022?

Не перший рік Місяць Азії проходить у листопаді, тобто до початку цьогорічного лишився тиждень. Попередні рази ним займалася я, але цьому місячнику давно треба нові люди, нові переліки статей і нові підходи до слідкування за правилами. Якщо маєте бажання, будьте рішучими. --Ата (обг.) 07:15, 24 жовтня 2022 (UTC)

Пінг Impro, NickK, Sakateka, Шиманський Василь ⬆. --Ата (обг.) 07:20, 24 жовтня 2022 (UTC)
Ви ж мене знаєте, завжди готовий список статей зробити ). Топ 10 відсутніх популярних — мені подобалась ця концепція — можна почати з цього, якщо NickK додасть, доповнити червоними посиланнями, трошки україно-азійської тематики, трошки запитів на статті, червоних посилань попередніх тижнів і буде норм. — Шиманський હાય! 08:01, 24 жовтня 2022 (UTC)
@Ата та Шиманський Василь: Дякую, ідею підтримую, але цього року, на жаль, я переважно пас. Війна сильно зіпсувала плани. До 1 листопада я навряд чи зможу витратити більше години чи двох часу (всього, не на день) на місяць Азії. Можу витратити цей час, щоб пояснити, як я це робив, якщо комусь цікаво. Ймовірно, матиму час на участь в організації місяця Азії лише в другій половині листопада — NickK (обг.) 11:35, 24 жовтня 2022 (UTC)
  • Варто припинити ганятися за новими статтями, 90% з яких виходять переклади. У нас є тисячі «азійських» статей у поганому стані: безджерельні, дуже короткі, ті ж помилки перекладу. Є зібрана статистика по Південно-Східній Азії, можна оновити; можу допомогти з Близьким Сходом. Можна обмежитися цими двома регіонами, а можна додати Туреччину, Іран, Пакистан, Індію та сусідів, Центральну Азію, Китай, Корею та Японію. Добре місячник використати для систематизації, категоризації, загального поліпшення читабельності. Пінгану тут тих, хто пише про Азію: Romanbibwiss, visem, Сергій Зінченко, Oleksandr Tahayev. --Brunei (обговорення) 10:17, 24 жовтня 2022 (UTC)
    @Brunei: Я таке робив був на Європейській весні: на кожну країну 10 червоних та 10 неякісних (переважно дуже коротких або безджерельних). Поліпшили орієнтовно вдесятеро менше, ніж написали, але все одно якийсь десяток статей поліпшили, тож ефект був. Можу пояснити, як я це робив на Євровесну, на місяць Азії торік я не знайшов на це часу, але ідея загалом існує — NickK (обг.) 11:35, 24 жовтня 2022 (UTC)
    З досвіду тематичних тижнів поліпшують дійсно в 8-10 разів менше. Але й для поліпшення пропонується не так багато тем. А користувачі прагнуть поліпшувати в своїй темі. --Brunei (обговорення) 11:40, 24 жовтня 2022 (UTC)
    Я й кажу, що цей раз якщо й робити, то робити не як завжди. (Якось недостатньо це підкреслила одразу, на жаль). --Ата (обг.) 12:34, 24 жовтня 2022 (UTC)
    Думаю, в такому разі зробити краще за тиждень до початку неможливо. Якщо щось і робити, то я б запропонував узятися за Океанію за прикладом французького fr:Wikipédia:Mois océanien Wikipédia/2022, який проходить у грудні. Менший регіон, більше часу на підготовку, в нас ще не було присвячених йому заходів, можна зробити якісніше й цікавіше — NickK (обг.) 15:11, 24 жовтня 2022 (UTC)

Тематичні випуски цікавинок після тематичних тижнів (місяців)

Я можу спробувати за підсумком тематичних місяців створити випуск цікавинок саме з тих статей, що було написано або покращено під час марафону. Наприклад, Місяць відеоігор 2022 (створено та покращено близько 100 статей) або Місяць Китаю 2022 (близько 230 статей) - з них можна зробити цікавинки про відеоігри або про Китай. З одного боку, тематичні випуски не настільки різноманітні. З іншого боку, це має більше замотивувати дописувачів під час наступних марафонів (бо їхні статті можуть опинитись на Головній); та й проходять місяці досить нечасто (лише три протягом 2022). Чи є якісь заперечення? --Good Will Hunting (обговорення) 15:27, 24 жовтня 2022 (UTC)

Додав праворуч приклад випуску, створеного за результатами Місяця відеоігор. --Good Will Hunting (обговорення) 19:51, 24 жовтня 2022 (UTC)

Зрозуміло… Ну, якщо у когось будуть заперечення чи зауваження, пишіть на сторінці проєкту: Вікіпедія:Проєкт:Чи ви знаєте/Підготовка наступного випуску#До тематичних випусків. --Good Will Hunting (обговорення) 15:55, 26 жовтня 2022 (UTC)

Панове, може хтось підкаже, де можна знайти фото решти листів Шевченка, яких бракує в статті? На сайті kobzar.ua — це все що я зміг знайти. Або не все сфотографовано? Чи може їх оригіналів не існує, а є лише переписаний з них текст? Хто розуміється на цій темі? Може відгукнуться науковці з Інституту літератури? Якщо вже піднімати таку дуже важливу тему, як Шевченкініана — то треба розписувати по всім напрямкам, щоб нам не було соромно перед іншомовними розділами щодо висвітлення теми про національних символів, враховуючи що Вікіпедія стає найпопулярнішим джерелом інформації.--Парус (обговорення) 07:25, 25 жовтня 2022 (UTC)

Вітання! Листи, скорше, розкидані по світу. Не все є в Інституті літератури. Слід дивитись повне зібрання творів та проглядати першоджерело. --Arxivist (обговорення) 10:23, 25 жовтня 2022 (UTC)
Дякую за пояснення та пораду.--Парус (обговорення) 12:10, 25 жовтня 2022 (UTC)

Загалом, чи потрібні списки, які є вибірками з певної дуже великої множини? Чи має такий список грунтуватися на конкретному джерелі, як Новий загальний каталог? --AS 21:04, 30 жовтня 2022 (UTC)

В статті "Псевдонім", звичайно, може буде розділ або його частина зі списком найвідоміших чи якихось інших "най-" псевдонімів. Така підмножина може і має грунтуватися на конкретному джерелі. Але робити окремий список, який за назвою претендує на повноту, не бачу жодного сенсу; енциклопедичної користі в нього менше, аніж у відповідних категорій; зробити такий список повним неможливо. І те, що на цю сторінку немає посилань з інших статей (не рахуючи Див. також) - досить показово. --Good Will Hunting (обговорення) 10:39, 31 жовтня 2022 (UTC)
Там є якесь джерело "1000 псевдонимов". Гадаю, як критерій для таких списків може бути "об'єкт згадується у якомусь джерелі-списку" --AS 13:02, 31 жовтня 2022 (UTC)
це буде безкінечний список, краще вже категоризація --白猫しろ ねこОбг. 13:11, 31 жовтня 2022 (UTC)
  • Як на мене, корисний список. Через категоризацію неможливо узагальнити, у основній статті буде занадто довгим. Якщо всі елементи списку значущі, то не бачу особливих проблем, крім потенційної безкінечності, але цьому списку вона поки не загрожує. --yakudza 14:30, 31 жовтня 2022 (UTC)
    wikidata:Special:WhatLinksHere/Property:P742. Один запит і буде загрожувати. Тож є сенс навести лад у категорії Псевдоніми --白猫しろ ねこОбг. 15:02, 31 жовтня 2022 (UTC)

Тільки зараз помітив, що стаття Три літа (рукописна книга 1843-1845 рр.) 2020 року описує один і той же предмет, що і стаття Три літа (книга), створена 2009 року, що не дуже добре й створює плутанину. Моя думка — Три літа (рукописна книга 1843-1845 рр.) прийдеться вилучати, бо побудова тексту там не дуже вдала, хоча і Три літа (книга) має проблеми, але їх легше усунути.--Парус (обговорення) 14:14, 31 жовтня 2022 (UTC)

Ну так і зробіть - то ж дублікат. --Юрко (обговорення) 15:26, 31 жовтня 2022 (UTC)

У Вікіпедії виявили мережу тіньових редакторів, які просували російські наративи про війну

І як Вам таке? --Jphwra (обговорення) 15:15, 20 жовтня 2022 (UTC)

Я так розумію, метою дослідження було взяти дані 86 дописувачів, які редагували статтю про війну в енвікі і яких заблокували, і спробувати знайти там якісь патерни. Проте це не означає, що ці 86 редакторів знали один одного і координували зусилля: "Of course, this does not necessarily identify coordination or strategic intent, but much like the research carried out above, it can spotlight various regions of Wikipedia that might be investigated more closely." Тобто ніякої мережі виявлено не було, принаймні за допомогою цього дослідження. --Good Will Hunting (обговорення) 15:51, 20 жовтня 2022 (UTC)
Ті з них, як були ляльками одного ляльковода, точно знали один одного :) --Perohanych (обговорення) 09:01, 22 жовтня 2022 (UTC)
Я згоден. Просто новини подібні до цієї з першого ж речення показують нерозуміння того, що насправді сталося: "Дослідникам з Великої Британії вдалося розкрити редакторів онлайн-енциклопедії "Вікіпедія", які працювали в інтересах рф."
Це дослідження - не про те, щоб розкрити якихось афілійованих редакторів; це вже було зроблено до них та замість них. Це скоріше спроба, можливо навіть вдала, показати стороннім читачам, що саме коїться в вікіпедії. Плюс спроба показати, де, окрім тієї єдиної статті, можна знайти порушників НТЗ та пушерів, які саме джерела вони використовують, щоб нібито за схожими патернами виявляти схожих порушників (і з цим вони впоралися набагато гірше, бо ті "знахідки" - доволі очевидні для більшості досвічених вікіпедистів). --Good Will Hunting (обговорення) 09:15, 22 жовтня 2022 (UTC)
Принаймні вони підтвердили, що тих діячів забанили недарма. ) --Brunei (обговорення) 20:02, 20 жовтня 2022 (UTC)
... на відміну від кейса з "12 редакторами" або ситуації з Датапультом. --Good Will Hunting (обговорення) 15:53, 20 жовтня 2022 (UTC)
У рувікі залишається ще ціла кремлівська рать, що просуває погляди приблизно 70% загального населення країни-агресора. Вражаюча історична сліпота! --Diselist (обговорення) 19:18, 21 жовтня 2022 (UTC)

Ось сам звіт «Information Warfare and Wikipedia». Запросили в телеефір прокоментувати його.

Автори звіту дякують за допомогу у його підготовці Антонові Процюку та Назару Токару.

Можливо є актуальні меседжі, які варто донести до телеглядачів. --Perohanych (обговорення) 07:54, 22 жовтня 2022 (UTC)

Див. два розділи вище. --Good Will Hunting (обговорення) 08:54, 22 жовтня 2022 (UTC)
Дякую, об'єднав в один розділ. --Perohanych (обговорення) 08:58, 22 жовтня 2022 (UTC)
А хто такий Назар Токар? --Юрко (обговорення) 09:17, 22 жовтня 2022 (UTC)
Один з адмінів укрвікі. Нік зрозумілий, але якщо він сам не хоче його називати - має повне право. --Good Will Hunting (обговорення) 09:27, 22 жовтня 2022 (UTC)
Отож. Тільки чому иньші займаються поширенням цього? --Юрко (обговорення) 10:13, 22 жовтня 2022 (UTC)
Це з відкритого джерела. Ви точно з добрими намірами питаєте? --Perohanych (обговорення) 19:06, 22 жовтня 2022 (UTC)
Послухайте, я знаю хто це, але навіщо це мусолити? Навіщо повторювати це тут, якщо тут цього імени не заявлено? Я постійно наголошую про безпеку користувачів, бо в час розвинутих технологій вирахувати щось не є жодною проблемою. Я намагався донести ці речі одному з приховувачів, але там стіна нерозуміння. --Юрко (обговорення) 19:32, 22 жовтня 2022 (UTC)
Але ж людина сама наголошує за межами проєкту, що є адміном? Чому весь світ про це має право знати (про існування адміна з таким ім‘ям), а вікіпедисти — ні? --Good Will Hunting (обговорення) 19:56, 22 жовтня 2022 (UTC)
Безпека "ще та", і це точно полегшує роботу агрегаторам щодо зацікавленості до осіб. Є посилання на звіт - можна прочитати, а у "воєнному стані" таку інформацію викладати "на тарілочці" не варто. З повагою -Всевидяче Око (обговорення) 20:37, 22 жовтня 2022 (UTC)

Процес просування наративів в Укрвікі й далі триває — стаття про полк «Азов» — тому приклад. І подивіться нижче як дехто захищає ці наративи.--Парус (обговорення) 09:41, 30 жовтня 2022 (UTC)

Ви точно не один з тих тіньових редакторів, що вирішили підтиратися правилами? --AS 11:56, 30 жовтня 2022 (UTC)

Потрібне фото плаката з Шевченком

Може хтось десь зфотографує плакат, або бігборд з Шевченком, де він у вигляді бійця російсько-української війни? Ось приклад. Вони зустрічаються на вулицях. Але треба зфотографувати крупним планом, без зайвих елементів на фото, щоб було добре видно обличчя. Дуже згодилося б до статті. Я навіть бачив їх з Франком та Лесею Українкою.--Парус (обговорення) 08:34, 29 жовтня 2022 (UTC)

Найкраще це отримати вільний відповідник, бо через відсутність свободи панорами фото з бігборду не буде вільним повноцінно. Щоби культуру поширити не лише на укрвікі. Автор: https://www.facebook.com/dimtarius --白猫しろ ねこОбг. 10:04, 29 жовтня 2022 (UTC)
Дякую! Будемо думати.--Парус (обговорення) 12:11, 29 жовтня 2022 (UTC)
Колись на вікісховищі вилучили моє фото плакату з кліматичного маршу через нібито порушення авторських прав. Яким чином порушує авторські права фото плакату, який людина намалювала від руки і принесла на публічну акцію досі загадка. А якщо робота художника захищена авторським правом, то таке фото тим більше швидко вилучать --Людмилка (обговорення) 16:06, 31 жовтня 2022 (UTC)
@Luda.slominska якщо це не Ви намалювали, то це вилучать. Якщо Ви, то через VRT думаю можна відновити. --白猫しろ ねこОбг. 18:14, 31 жовтня 2022 (UTC)
Може знайдеться художник, який після прочитання цього повідомлення — намалює цей образ Шевченка й скине у Вікісховище? А ми потім якось оформим це зображення.)--Парус (обговорення) 10:39, 10 листопада 2022 (UTC)

Добрий день всім! Конкурс новий почався. --Станислав Савченко (обговорення) 09:55, 3 листопада 2022 (UTC)

Див. #Є охочі провести Місяць Азії 2022?. Якщо коротко, не знайшлося охочих провести на гідному рівні, а проводити абияк не дуже хочеться — NickK (обг.) 16:25, 3 листопада 2022 (UTC)

Зміна умов поширення інформації з сайту president.gov.ua

Вітаю. На сайті Офісу Президента змінилися умови поширення інформації. Тепер всі матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International. Таке питання, чи можемо ми завантажувати матеріали з новою ліцензією чи ні? Mykytal (обговорення) 02:44, 4 листопада 2022 (UTC)

Не переймайтеся. То стосується їхніх статей. Вони цікаві хіба що Вікіновинам. Для Вікіпедії цікаві посилання на Укази і події.--Kamelot (обговорення) 04:02, 4 листопада 2022 (UTC)
фото теж нецікаві? --Anntinomyобг 09:31, 4 листопада 2022 (UTC)
Я поставив інше питання, чи дозволяє ця ліцензія Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International завантажувати фото до Вікіпедії з сайту Офісу Президента. І якщо ні, то що треба робити? Mykytal (обговорення) 13:49, 4 листопада 2022 (UTC)
@Mykytal є ж для таких тем ВП:Кнайпа (авторське право)... І ні, не дозволяє. Нічого не можна зробити поки вони не дозволять нормальну ліцензію. Див. ВП:Ліцензування зображень#Creative Commons --白猫しろ ねこОбг. 14:18, 4 листопада 2022 (UTC)

Привіт! Як почуваємось? :)

Привіт усім! Це директорія для звичайних обговорень, як про погоду, Ваш настрій, або щось інше. Будьте вільні відпочити від роботи над Вікісторінками і вставити свій допис! ;-) --AntonFedoras (обговорення) 08:27, 7 листопада 2022 (UTC)

Invitation to attend “Ask Me Anything about Movement Charter” Sessions

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello all,

During the 2022 Wikimedia Summit, the Movement Charter Drafting Committee (MCDC) presented the first outline of the Movement Charter, giving a glimpse on the direction of its future work, and the Charter itself. The MCDC then integrated the initial feedback collected during the Summit. Before proceeding with writing the Charter for the whole Movement, the MCDC wants to interact with community members and gather feedback on the drafts of the three sections: Preamble, Values & Principles, and Roles & Responsibilities (intentions statement). The Movement Charter drafts will be available on the Meta page here on November 14, 2022. Community wide consultation period on MC will take place from November 20 to December 18, 2022. Learn more about it here.

With the goal of ensuring that people are well informed to fully participate in the conversations and are empowered to contribute their perspective on the Movement Charter, three “Ask Me Anything about Movement Charter" sessions have been scheduled in different time zones. Everyone in the Wikimedia Movement is invited to attend these conversations. The aim is to learn about Movement Charter - its goal, purpose, why it matters, and how it impacts your community. MCDC members will attend these sessions to answer your questions and hear community feedback.

The “Ask Me Anything” sessions accommodate communities from different time zones. Only the presentation of the session is recorded and shared afterwards, no recording of conversations. Below is the list of planned events:

  • Asia/Pacific: November 4, 2022 at 09:00 UTC (your local time). Interpretation is available in Chinese and Japanese.
  • Europe/MENA/Sub Saharan Africa: November 12, 2022 at 15:00 UTC (your local time). Interpretation is available in Arabic, French and Russian.
  • North and South America/ Western Europe: November 12, 2022 at 15:00 UTC (your local time). Interpretation is available in Spanish and Portuguese.

On the Meta page you will find more details; Zoom links will be shared 48 hours ahead of the call.

Call for Movement Charter Ambassadors

Individuals or groups from all communities who wish to help include and start conversations in their communities on the Movement Charter are encouraged to become Movement Charter Ambassadors (MC Ambassadors). MC Ambassadors will carry out their own activities and get financial support for enabling conversations in their own languages. Regional facilitators from the Movement Strategy and Governance team are available to support applicants with MC Ambassadors grantmaking. If you are interested please sign up here. Should you have specific questions, please reach out to the MSG team via email: strategy2030@wikimedia.org or on the MS forum.

We thank you for your time and participation.

On behalf of the Movement Charter Drafting Committee,

AAkhmedova (WMF) 10:02, 7 листопада 2022 (UTC)

Листопадовий випуск Віківісника

Активність

Число редагувань на початок місяця: 37 238 тис. тис., на кінець місяця: 37 489 тис. За місяць здійснено 251 тис. редагувань (приблизно 8096 редагувань на добу, 337 редагувань на годину, 6 редагувань на хвилину, або одне редагування кожні 10 секунд), що на 58 тис. редагувань більше (+31 %), ніж у цьому місяці рік тому. З них 199 тис редагувань в основному просторі (79% від загальної кількості). Неботами здіснено 177 тис редагувань (70% від всіх редагувань), тоді як минулоріч користувачі зробили 157 тис редагувань (81%). Загалом за жовтень редаговано 123 тис сторінок (+38% до минулого року).

3370 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. 762 користувачі за місяць здійснили 10 і більше редагувань, в тому числі 210 користувачів — 100 і більше редагувань, у тому числі 33 користувачі — 1000 і більше редагувань. Понад 3000 редагувань зробили 9 користувачів (минулоріч їх було 8): Olbiopontik (5839), Alfashturm (5666), Ханас Володимир (5505), Jphwra (5302), Yakudza (3952), Леонід Панасюк (3943), Zvr (3663), Андрій Гриценко (3410), Mr.Rosewater (3184).

За місяць зроблено 16934 патрулювань (+58 % до минулого року), з них 5785 патрулювань здійснив Jphwra, 3390 - Ерідан, 762 — Юрко Градовський.

У жовтні зроблено 1444 подяк (на 734 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 247 користувачів (-31 до минулого року). 387 користувачів отримали подяки (-96 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 114 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 63. Найбільше подяк отримав — Good Will Hunting — 75. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Good Will Hunting — 31. (Детальніше Тут).

У жовтні отримали статус:

У жовтні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1203 тис. Це 16-й показник у світі.
  • За місяць створено 4843 (або 4847) статей, що на 319 статей або 7% більше ніж у жовтні минулого року.
  • Об'єм контенту української Вікіпедії збільшився на 81 Мб (минулоріч у вересні цей показник становив 64 Мб).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 4824 статті і становить 62 712.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми наздоженемо у листопаді 2023 року (через 13 місяців), а в'єтнамців у червні 2024-го (через 20 місяців).

За кількістю створених у вересні статей українська Вікіпедія зайняла 12 місце серед усіх вікіпедій та 8 місце серед вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Усього статей Статей за жовтень
1 Татарська 435 682 17 999
2 Англійська 6 569 425 12 943
3 Чеченська 494 997 10 513
4 Німецька 2 738 682 9 028
5 Французька 2 467 553 8 559
6 Російська 1 864 746 7 570
7 Іспанська 1 813 611 7 455
8 Італійська 1 779 805 6 137
9 Китайська 1 314 545 5 982
10 Турецька 527 522 5 143
11 Перська 936 473 5 029
12 Українська 1 203 263 4 847
13 Узбецька 181 974 4 594
14 Корейська 611 910 4 067
15 Японська 1 349 027 3 961
16 Єгипетська арабська 1 606 317 3 744

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

За рік (жовтень 2022 до жовтня 2021) сукупна популярність вікіпедій усіма мовами виросла в Україні зі 219 до 222 млн переглядів (+1,4%).

Частка російської впала до 45% (-9,7%) — було 120 млн, стало 100 млн переглядів (-20 млн). Це найнижчий результат за час спостережень з грудня 2015.

Частка української виросла до 40,5% (+8,1%) — було 71 млн, стало 90 млн переглядів (+19 млн). Це найвищий результат за час спостережень.

Розрив між російською й українською скоротився з 49 млн до 10 млн переглядів. Таким чином, українська Вікіпедія максимально наблизилася до російської за час спостережень.

В Україні у жовтні 2021 російську переглядали в 1,69 раза частіше від української, у жовтні 2022 лише в 1,11 раза частіше. Це також є рекордним значенням.

Частка англійської виросла до 8,1% (+0,8%) — було 16 млн, стало 18 млн переглядів.

Частка всіх інших виросла до 6,3% (+0,8%) — було 14, стало 16 млн переглядів.

Число переглядів статей української Вікіпедії за місяць склало 109,9 млн, що на 36% більше ніж у цей місяць рік тому!

Тобто в середньому, статті відкривалися для перегляду 3,5 млн разів на добу, 148 тис. разів на годину, 2,5 тис. разів на хвилину, 41 раз щосекунди.

Українську Вікіпедію у жовтні переглядали з 16,0 млн унікальних пристроїв, це +2,6 млн до жовтня 2021, або +19%.

Перегляди української Вікіпедії з-поза меж території України становили у жовтні 19,9 млн, або 18% від усіх переглядів української Вікіпедії. Рік тому цей показник становив 10,1 млн, або 12%.

У жовтні ц.р. 4 млн переглядів сторінок української Вікіпедії було з Польщі, 3 млн з Німеччини, 2 млн зі США, 1 млн з РФ, 995 тис. з Чехії, 805 тис. з Великої Британії, 706 тис. з Італії, 652 тис. з Нідерландів, 575 тис. з Франції, 477 тис. з Канади, 397 тис. з Іспанії, 317 ти. зі Словаччини, 288 тис. з Австрії, 267 тис. з Туреччини, 267 тис. з Румунії, 208 тис. зі Швейцарії, 191 тис. зі Швеції, 189 тис. з Болгарії, 184 тис. з Ірландії

За відвідуваністю українська Вікіпедія у жовтні на 16 місці серед усіх мовних розділів:

«Сусідні» мовні розділи:

Місце

жовтень
2022

Мовний
розділ
Переглядів

жовтень 2022

Переглядів

жовтень 2020

Місце
2020
Переглядів

жовтень 2019

Місце
2019
Переглядів

2018

Місце

2018

Переглядів
2017
Місце

2017

1 Англійська 7 490 275 580 7778,3 1
2 Японська 984 532 448 1099,3 3 (+1)
3 Іспанська 952 476 248 1215,1 2 (-1)
4 Російська 944 824 683 803,4 5 (+1)
5 Французька 880 169 731 721,1 6 (+1)
6 Німецька 827 953 737 908,2 4 (-2)
7 Італійська 471 145 205 502,2 7
8 Китайська 407 710 778 412,4 8
9 Португальська 265 508 516 349,2 9
10 Арабська 247 036 976 226,8 11 (+1)
11 Польська 222 158 056 261,0 10 (-1)
12 Перська 240 159 124 181,4 12
13 Турецька (tr) 138 159 179 107,1 (+275%) 15 (+2) 28,5
14 Нідерландська 122 002 020 154,4 14
15 Індонезійська 117 647 247 177,2 13 (-2)
16 Українська (uk) 109 930 672 73,9 (+3,6%) 21 (+5) 71,4 (+18,2%) 19 (-2) 60,4 (+8,6 %) 21 (+2) 55,6 20 (-1)
17 Шведська (sv) 76 499 856 100,1 (-1,7%) 16 (-1) 101,9 15 (-1)
18 Чеська (cs) 72 908 646 83,3 (+13,2%) 17 (-1) 73,6 (+5,7%) 18 (+1) 69,6 (+1,6 %) 17 (-1) 68,5 17 (0)
19 В'єтнамська (vi) 68 944 793 76,8 (+3,1%) 20 (+1) 74,5 (+15,0%) 17 (-3) 64,8 (+22 %) 18 (+1) 53,2 21 (+3)
20 Корейська (ko) 63 571 633 80,6 (+0,1%) 18 (-2) 80,5 (-2,1%) 16 (-2) 82,2 (+7,2 %) 16 (0) 76,7 16 (0)
21 Іврит (he) 62 649 478 79,4 (+31%) 19 (-2) 60,4 (+4,7) 22 (+3) 57,7 (+11,8 %) 23 (+1) 51,6 22 (-1)
22 Гінді (hi) 61 437 052 55,6 (-19,8%) 25 (+3) 69,4 (+10,9%) 20 (-5) 62,6 (+63 %) 19 (-1) 38,4 24 (+5)
23 Фінська (fi) 54 767 087 61,8 (+5,8%) 22 (-1) 61,7 9 (+4,4%) 21 (-1) 59,1 (-0,5 %) 22 (+1) 59,4 18 (-4)
24 Угорська (hu) 53 663 843 58,5 (+0,5%) 24 58,2 (+17,3%) 23 (-1) 49,6 (+8,1 %) 24 (+1) 45,9 23 (-1)
25 Тайська (th) 47 599 055 60,2 (+5,8%) 23 (-2) 56,9 (-6,1%) 24 (+1) 60,6 (+5,9 %) 20 (-4) 57,2 19 (-1)
26 Румунська (ro) 40 846 955 46,1 (+11,3%) 26 41,4 (+18,6%) 25 (-1) 34,9 (+8,7 %) 25 (0) 32,1 27 (+2)

Найпопулярніші у жовтні статті та порівняння їхніх переглядів з жовтнем минулого року:

жовтень 2022 жовтень 2021
  1. Shahed 136 226 963
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 191 790
  3. Україна 162 551
  4. Буданов Кирило Олексійович 114 756
  5. Шевченко Тарас Григорович 100 204
  6. Хелловін 92 461
  7. Путін Володимир Володимирович 86 275
  8. Покрова Пресвятої Богородиці 85 381
  9. Поворознюк Олександр Григорович 84 596
  10. Київ 84 222
  11. Залужний Валерій Федорович 76 874
  12. Українська мова 76 240
  13. Перша світова війна 74 614
  14. Міст через Керченську протоку 74 363
  15. Трипільська культура 73 827
  16. Збройні сили України 70 797
  17. Гімн України 70 316
  18. Київська Русь 69 694
  19. Джеффрі Дамер 69 647
  20. Бандера Степан Андрійович 62 327
  21. День захисників і захисниць України 62 194
  22. Список країн НАТО 58 945
  23. Клітина 58 433
  24. Святослав Ігорович 58 422
  25. Кирило-Мефодіївське товариство 55 519
  26. Ріші Сунак 55 160
  27. Ой у лузі червона калина 54 340
  28. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 53 634
  29. Список хімічних елементів 53 358
  30. Просвітництво 53 256
  31. G20 52 718
  32. Лиман (місто) 52 699
  33. Росія 50 869
  34. Десять заповідей 50 836
  35. НАТО 50 555
  36. Українська абетка 49 701
  37. Військові звання України 49 426
  38. RAM UAV 49 126
  39. Російсько-українська війна (з 2014) 48 561
  40. IRIS-T SLM 48 400
  41. Франко Іван Якович 48 387
  42. Х-101 48 266
  43. Захар Беркут (повість) 47 977
  44. Біблія 46 683
  45. Українська повстанська армія 46 468
  46. DeepStateMapLive 46 353
  47. Балада 45 486
  48. Хіба ревуть воли, як ясла повні? 45 005
  49. Зеленський Володимир Олександрович 44 714
  50. Вірус 44 557
  51. Крайні точки України 44 535
  52. С-300 44 472
  53. Адмірал Макаров (фрегат) 44 345
  54. Стародавній Єгипет 44 196
  55. Візантійська імперія 44 031
  56. Міф 43 918
  57. Універсали Української Центральної Ради 43 480
  58. Велика Британія 43 382
  59. Рослинні клітини 43 346
  60. Англійська мова 42 253
  61. Список країн Європейського Союзу 42 132
  62. Органела 42 099
  63. Європейський Союз 42 045
  64. Французька революція 42 036
  65. Ілон Маск 42 027
  66. Періодична система хімічних елементів 41 563
  67. Калібр (крилаті ракети) 41 452
  68. Німеччина 41 140
  69. Дім Дракона 40 877
  70. Брудна бомба 40 746
  71. Друга світова війна 40 647
  72. Кліматичний пояс 40 630
  73. Іран 40 464
  74. Українська Народна Республіка 39 817
  75. Леся Українка 39 771
  76. Ольга (княгиня) 39 542
  77. Українська Центральна Рада 39 325
  78. Українські січові стрільці 39 280
  79. Легка атлетика 38 823
  80. Богуслаєв Вячеслав Олександрович 37 793
  81. Фразеологізм 37 555
  82. Кільчасті черви 37 262
  83. Список країн за формою правління 37 162
  84. M142 HIMARS 36 983
  85. Російська мова 36 446
  86. Гетьман Іван Мазепа (корвет) 35 832
  87. Арестович Олексій Миколайович 35 830
  88. Стерненко Сергій В'ячеславович 34 734
  89. Львів 33 719
  90. G7 33 340
  91. Сковорода Григорій Савич 33 333
  92. Сполучені Штати Америки 33 317
  93. Діанов Михайло Олександрович 33 292
  94. Клітинна мембрана 33 202
  95. Берестейська унія 32 877
  96. Іван Карпенко-Карий 32 534
  97. Список українських жіночих імен 32 375
  98. Наполеон 32 236
  99. Франкське королівство 32 062
  100. Географічна карта 32 059
  1. Хелловін 95 732
  2. День захисників і захисниць України 91 631
  3. Гра в кальмара 90 889
  4. Україна 89 078
  5. Шевченко Тарас Григорович 76 246
  6. Поляков Антон Едуардович 63 653
  7. Київ 59 785
  8. Покрова Пресвятої Богородиці 53 781
  9. Захар Беркут (повість) 46 973
  10. Моя улюблена Страшко 44 538
  11. Перша світова війна 43 675
  12. Святослав Ігорович 42 579
  13. Франко Іван Якович 41 930
  14. Англійська мова 40 908
  15. Просвітництво 40 364
  16. Клітина 39 841
  17. Скороход Анна Костянтинівна 39 684
  18. Бандера Степан Андрійович 39 654
  19. Вірус 39 081
  20. Кирило-Мефодіївське товариство 38 970
  21. Хіба ревуть воли, як ясла повні? 38 642
  22. Київська Русь 38 356
  23. Українська мова 38 112
  24. Десять заповідей 37 786
  25. Трипільська культура 37 501
  26. Вакцина Pfizer–BioNTech проти COVID-19 34 928
  27. Українські січові стрільці 33 960
  28. Дюна (фільм, 2021) 33 940
  29. Німеччина 30 916
  30. Велика двадцятка 30 483
  31. Національний університет «Львівська політехніка» 29 870
  32. Іван Карпенко-Карий 29 413
  33. Сполучені Штати Америки 29 284
  34. Європейський Союз 28 659
  35. Балада 28 631
  36. Велика Британія 28 144
  37. Список країн Європейського Союзу 28 127
  38. Поліомієліт 27 627
  39. Права людини 27 139
  40. Берестейська унія 26 786
  41. Львівський національний університет імені Івана Франка 26 767
  42. Універсали Української Центральної Ради 26 718
  43. Українська Центральна Рада 26 496
  44. Бактерії 26 345
  45. Ясько Єлизавета Олексіївна 26 287
  46. Держава 26 046
  47. Крайні точки України 25 924
  48. Разумков Дмитро Олександрович 25 707
  49. Ольга (княгиня) 25 589
  50. Білки 25 469
  51. Візантійська імперія 25 114
  52. Біблія 24 783
  53. Франція 24 524
  54. Фразеологізм 24 282
  55. Слово о полку Ігоревім 24 268
  56. Українська повстанська армія 23 812
  57. Wellboy 23 508
  58. Французька революція 23 344
  59. Панас Мирний 23 267
  60. Театр корифеїв 23 032
  61. Періодична система хімічних елементів 22 524
  62. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 22 420
  63. Львів 22 402
  64. Наполеон 22 206
  65. Україна в Першій світовій війні 22 134
  66. Метадон 22 104
  67. Козаки 22 019
  68. Відродження 22 014
  69. Бабин Яр 21 991
  70. Географічна карта 21 932
  71. Отто Віхтерле 21 688
  72. Українське національне відродження 21 641
  73. Міф 21 603
  74. Люблінська унія 21 428
  75. Економіка Норвегії 21 403
  76. Вільям Шекспір 21 402
  77. Стародавній Єгипет 21 395
  78. Розстріляне відродження 21 217
  79. Великі географічні відкриття 21 169
  80. Грушевський Михайло Сергійович 21 138
  81. Археї 20 872
  82. Микола Хвильовий 20 735
  83. Ліпіди 20 636
  84. Гімн України 20 420
  85. Паризька мирна конференція (1919—1920) 20 303
  86. Росія 20 251
  87. Ілон Маск 20 204
  88. Збройні сили України 20 163
  89. Божественна комедія 20 097
  90. Польща 20 021
  91. Українська абетка 19 885
  92. Середньовіччя 19 865
  93. Романтизм 19 811
  94. Батько наш — Бандера 19 655
  95. Італія 19 601
  96. Рослинні клітини 19 600
  97. Стефанчук Руслан Олексійович 19 570
  98. Піддубний Іван Максимович 19 554
  99. Веном 2: Карнаж (2021) 19 524
  100. Друга світова війна 19 501

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 17 жовтня у статті Shahed 136 (51 104 відвідувань):

Місце Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина спалаху
1 Shahed 136 51 104 17 жовтня В цей день війська РФ здійснили чергову масову атаку на Україну, в тому числі застосовуючи Shahed-13
2 Покрова Пресвятої Богородиці 50 834 14 жовтня Актуальна дата цього свята
3 Міст через Керченську протоку 46 779 8 жовтня Внаслідок вибуху, ймовірно вантажівки з вибухівкою, міст був сильно пошкоджений
4 RAM UAV 29 827 10 жовтня На тлі масованого ракетного обстрілу російськими загарбниками Фонд Сергія Притули і Сергій Стерненко оголосили про збір коштів на закупівлю цих безпілотників для ЗСУ
5 Адмірал Макаров (фрегат) 26 804 29 жовтня Фрегат був пошкоджений у Севастополі внаслідок атаки надводними безпілотниками
6 Лиман (місто) 22 958 1 жовтня Місто звільнили з російської окупації
7 Ріші Сунак 22 864 24 жовтня Його обрано прем'єр-міністром Великої Британії
8 День захисників і захисниць України 22 732 14 жовтня Актуальна дата цього свята
9 Список країн НАТО 21 148 2 жовтня Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО
10 Хелловін 20 806 30 жовтня Переддень цього свята
11 Буданов Кирило Олексійович 17 508 1 жовтня Дав інтерв'ю, де розказав цікаві факти про війну в Україні
12 Путін Володимир Володимирович 16 651 7 жовтня День народження у цього російського диктатора
13 Брудна бомба 16 482 24 жовтня Рашисти розпустили фейк, що Україна хоче використати цю бомбу
14 Гетьман Іван Мазепа (корвет) 15 345 2 жовтня Відбулася церемонія спуску корвета на воду на суднобудівній верфі в Стамбулі
15 Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року 14 171 25 жовтня Актуальна подія
16 Парламентська асамблея Ради Європи 13 657 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 13 жовтня ухвалила резолюцію щодо засудження російської агресії проти України
17 Богуслаєв Вячеслав Олександрович 12 782 24 жовтня Богуслаєву оголошено підозру про державну зраду.
18 IRIS-T SLM 12 016 11 жовтня Україні передали першу систему IRIS
19 НАТО 11 070 2 жовтня Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО
20 Crotale 11 017 16 жовтня Франція оголосила передачу цих комплексів Україні

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. — Це написав, але не підписав користувач Стефанко1982 (обговореннявнесок) 12:23, 7 листопада 2022.

Переклад Contributor

Зайнявся локалізацією до укрвікі шаблону en:Template:Connected contributor.

В енвікі є поняття User і Contributor. Як краще перекласти Connected contributor? Пов'язаний користувач, як на мене, невдале рішення.

--Perohanych (обговорення) 21:18, 8 листопада 2022 (UTC)

Чому невдале? Можна ще дописувач. --AS 22:31, 8 листопада 2022 (UTC)
Дякую за вдалу, як на мене, пропозицію. Я також думав може вкладник, учасник, чи автор або співавтор --Perohanych (обговорення) 23:10, 8 листопада 2022 (UTC)
"Пов'язаний дописувач", я згоден, то найбільш вдалий варіант. Exroader (обговорення) 04:21, 9 листопада 2022 (UTC)

Марафон «Це зробила вона»

Привіт! Сьогодні почався марафон «Це зробила вона», присвячений створенню та покращенню статей про видатних жінок, зокрема захисниць України. Запрошуємо усіх охочих долучатися та змагатися за призи — сувеніри і тематичні книжки. Марафон триває до 24 листопада включно. Також повідомляю, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:40, 10 листопада 2022 (UTC)

Конкурс наукових фотографій

Привіт! Із 20 листопада до 20 грудня плануємо проводити конкурс наукових фотографій. Детальніше про те, які умови і як долучитися, читайте на сторінці конкурсу. Також планується банер у вікіпроектах українською мовою для зареєстрованих користувачів, заявку на банер можете побачити тут. Із запитаннями можете писати на SciencePhotowikimedia.org.ua або на СО конкурсу у Вікісховищі. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 10:27, 11 листопада 2022 (UTC)

Відкриваються можливості участі в Комісії омбудсів та Комітеті розгляду інцидентів

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Додаткові мовиБудь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

Привіт усім! Комісія омбудсів (КО) та Комітет розгляду інцидентів (КРІ) шукають нових членів. Заохочуємо людей номінуватися або агітувати інших, кому, на їхню думку, варто долучитися до роботи цих груп. Нижче подано більше інформації про цю можливість та потрібні навички.

Про Комісію омбудсів

Комісія омбудсів (КО) працює у всіх проєктах Вікімедіа над розслідуванням скарг на порушення політики конфіденційності, особливо під час використання інструментів чек'юзингу та приховування. Комісія виступає посередником між сторонами розслідування, і коли порушення політик виявлено, радить Фондові Вікімедіа щодо заходів, які варто вжити. Вони також можуть асистувати Головному юрисконсульту, виконавчому директорові або Раді повірених Фонду у цих розслідуваннях, коли це юридично доцільно. Більше про обов'язки та ролі КО дивіться на сторінці Комісії омбудсів у Мета-вікі.

Волонтери, що виконують цю роль, мають бути досвідченими вікімедистами, активними в будь-якому проєкті, хто раніше використовувати інструменти чек'юзингу/приховування АБО мають технічну можливість розуміти ці інструменти і бажання їх вивчити. Вони повинні могти спілкуватися англійською, спільною мовою комісії. Від них очікується могти нейтрально працювати над розслідуваннями та розуміти, коли варто відійти від роботи, якщо інші ролі і відносини можуть спричинити конфлікт. Члени комісії долучаються на дворічний термін (зверніть увагу на цю відмінність від попередніх років, коли термін роботи становив один рік).

Про Комітет розгляду інцидентів

Комітет розгляду інцидентів (КРІ) розглядає апеляції до офіційних дій Trust & Safety. КРІ є критичним шаром нагляду, який забезпечує справедливість і незаангажованість офіційних дій Фонду Вікімедіа. Також вони впевнюються, що Фонд Вікімедіа не переступає через встановлені практики чи межі. Більше про цю роль дивіться на сторінці про Комітет розгляду інцидентів на Мета-вікі.

Ми шукаємо поточних чи колишніх функціонерів та досвідчених волонтерів, зацікавлених у долученні до цієї групи. Заявники мають вільно володіти англійською (додаткові мови є великим плюсом) та погоджуватися з умовами статуту Комітету. Якщо його робота резонує з вашими бажаннями і ви відповідаєте кваліфікаціям, будь ласка, подавайтеся. Члени комітету долучаються на дворічний термін (зверніть увагу на цю відмінність від попередніх років, коли термін роботи становив один рік).

Подавання заявок на приєднання до якоїсь із цих груп

Члени зобов'язані підписати Угоду про конфіденційність непублічної інформації та мусять підпорядковуватись відповідним політикам Фонду Вікімедіа (таким як політика доступу до непублічної інформації та політика конфіденційності Фонду). Ці позиції вимагають високого рівня розсудливості та довіри. Члени також мають бути віком старше 18 років.

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб виконувати одну зі згаданих вище ролей, будь ласка, напишіть англійською команді Trust and Safety на ca(_AT_)wikimedia.org (щоб податися до КО) або юридичній команді на legal(_AT_)wikimedia.org (щоб податися до КРІ) з такою інформацією:

  • Ваші основні проєкти
  • Мови, якими ви говорите/пишете
  • Будь-який досвід роботи у комітетах, в русі чи поза рухом
  • Ваші міркування про те, чим ви можете бути корисними у КО чи КРІ
  • Будь-який досвід з інструментами чек'юзерів чи приховувачів, який у вас є (лише для КО)
  • Будь-яка інша інформація, яка, на вашу думку, є релевантною

Буде дві онлайн-зустрічі для відповідей на запитання потенційних заявників:

Крайній термін подачі заявок — 31 грудня 2022 за будь-яким часом.

Будь ласка, поділіться цим запрошенням з будь-яким користувачами, які, на вашу думку, є кваліфікованими й зацікавленими в такій роботі. Дякуємо!

Від імені команди підтримки комітету

AAkhmedova (WMF) 13:22, 11 листопада 2022 (UTC)

Вікіпедія:Майстер завантаження файлів

На сторінці Вікіпедія:Майстер завантаження файлів варто б додати інформацію про існування Вікісховища і пропозицію користувачеві спочатку розглянути можливість завантаження його фото саме туди. --Perohanych (обговорення) 08:33, 12 листопада 2022 (UTC)

Повідомлення про Вікісховище вже є у Майстрі — воно випливає, як тільки користувач натискає на опцію вільної ліцензієї. Також є фільтр 33, який сповіщає користувачів у разі завантаження вільної ліцензії наступним повідомленням MediaWiki:Abusefilter-warning-tocommons. Але як видно із журналу фільтра багато користувачів досі ігнорують ці повідомлення та продовжують завантажувати вільні файли локально. Можливо вартує обговорити заборону на завантаження вільних файлів локально. --Andriy.v (обговорення) 08:51, 12 листопада 2022 (UTC)
На мою думку варто про Вікісховище повідомити відразу на "лицьовому" екрані Майстра. І дійсно, при спробі завантаження вільних файлів переспрямовувати на Вікісховище. --Perohanych (обговорення) 09:24, 12 листопада 2022 (UTC)
Тут проблема з обранням ліцензії - користувач розуміє під вільною ліцензією власноруч зроблену світлину, але є ще заборона панорами. --Юрко (обговорення) 10:36, 12 листопада 2022 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за жовтень — листопад 2022 року

Актуальні події та можливості

До 24 листопада в українській Вікіпедії проходить щорічний марафон «Це зробила вона». Його мета — висвітлити досягнення жінок, зокрема захисниць України, у Вікіпедії. Детальніше про марафон за посиланням.

До 30 листопада у Вікіцитатах триває марафон «Це сказала вона». Мета кампанії — наповнити Вікіцитати новими статтями про видатних жінок. Більше у нашій статті.

До 30 листопада триває Тиждень української мови та літератури у Вікіпедії. Метою проєкту є створити і поліпшити якомога більше статей на тему української мови та літератури. Читайте детальніше у нашій статті.

До 11 грудня триває тематична кампанія «Фантастична осінь» 2022. Її мета — наповнити українську Вікіпедію якісними статтями на теми фантастичних книг, фільмів, серіалів та їх авторів. Більше читайте за посиланням.

До 25 листопада триває публічне обговорення плану роботи ГО «Вікімедіа Україна» на 2023 рік. Долучайтеся текстово за посиланням; також приєднуйтеся до онлайн-зустрічі о 19:30 у четвер 17 листопада (щоб отримати посилання на зустріч, напишіть на info@wikimedia.org.ua).

Майбутні події

20 листопада — 20 грудня відбудеться «Конкурс наукових фотографій» 2022. Його метою є наповнити вікіпроєкти якісними медіафайлами на наукову тематику. Детальніше про умови проведення цьогорічної кампанії ми розповімо згодом.

Минулі події

14—16 жовтня у місті Охрид, Північна Македонія, відбувся Wikimedia CEE Meeting — щорічна конференція вікіспільноти Центрально-Східної Європи. Детальніше про виступи української спільноти читайте у нашій статті.

До 31 жовтня тривала українська частина фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки» 2022.  У ній взяли участь 292 учасники та учасниці, які завантажили 13 982 робіт, завдяки чому Україна посіла четверте місце у світі за кількістю поданих світлин. Наразі журі підбиває підсумки кампанії.

8 листопада для вікіспільноти відбувся тренінг із гендерного балансу в медіа. Його провели ГО «Вікімедіа Україна» та Національний Демократичний Інститут (НДІ). Тренінг став можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.

Цікаві публікації та відео

Міжнародні події

29 жовтня Вікідані відсвяткували свій десятий день народження. До цього дня міжнародна спільнота організувала серію онлайн-подій. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:48, 14 листопада 2022 (UTC)

Долучайтеся до планування роботи «Вікімедіа Україна» на 2023 рік!

До 25 листопада триває публічне обговорення плану роботи ГО «Вікімедіа Україна» на 2023 рік. Долучитися до нього можна на сторінці wmua:Обговорення:2023.

Для цього позначте свою зацікавленість у відповідних проєктах та вкажіть свою роль (чи завдання), за які ви готові взятися. В обговоренні також можна зазначати свої ідеї, побажання і думки щодо проєктів та їх реалізації.

Чернетка загального стратегічного плану роботи «Вікімедіа Україна» на наступний рік доступна на сторінці wmua:Стратегія/2023. Запрошуємо висловлювати коментарі та пропозиції до неї на сторінці wmua:Обговорення:2023.

Також ви можете долучитися до відкритої онлайн-зустрічі із командою «Вікімедіа Україна» на тему планування. Вона відбудеться у четвер 17 листопада о 19:30. Щоб отримати посилання на зустріч, напишіть на info@wikimedia.org.ua. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:25, 15 листопада 2022 (UTC)

Долучайтеся до Конкурсу наукових зображень для Вікіпедії!

Із 20 листопада до 20 грудня ГО «Вікімедіа Україна» проведе Конкурс наукових зображень 2022.

Його мета — зібрати світлини та графічні матеріали, що документують світ науки.

Цьогоріч конкурсанти будуть змагатися у п’ятьох номінаціях: «Люди в науці», «Мікроскопія», «Живі організми», «Нефотографічні зображення», «Загальна категорія».

Подані роботи оцінюватиме кваліфіковане журі, до складу якого входять спеціалісти із різних галузей знань. У кожній номінації буде визначено до п’яти переможців. Усі вони отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір.

Зверніть увагу: з міркувань безпеки під час воєнного стану до категорій «Живі організми», «Люди в науці», «Загальна категорія» приймаються лише зображення, зроблені до 1 вересня 2022 року включно.

Рекомендуємо ознайомитися з відеоінструкцією для участі у цьогорічному конкурсі.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 09:28, 17 листопада 2022 (UTC)

Ukrainian edit-a-thon article

Hello everyone! I hope I am writing at the right place. We previously had an edit-a-thon about Shakespeare and one of the students created an article about Q1236216: Генріх VI, частина 2 in Ukrainian as well. Could you please check and move the article to the main namespace? Thank you in advance! (please ping me when you reply) --Bencemac (обговорення) 19:25, 18 листопада 2022 (UTC)

Генріх VI, частина 1 --Good Will Hunting (обговорення) 10:03, 19 листопада 2022 (UTC)
Many thanks! :) --Bencemac (обговорення) 17:29, 20 листопада 2022 (UTC)

RFC noticed

Hello everyone, Yet again. There is now a discussion on the Meta Wiki about Nazi-related content of Ukranian Wikipedia, so I would like to inform you. The link is https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_comment/Concerning_sentiments_in_a_particular_wiki. This is a procedural notice.--Lemonaka (обговорення) 15:35, 21 листопада 2022 (UTC)

Join the Movement Charter Regional Conversation Hours

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hi all,

As most of you are aware, the Movement Charter Drafting Committee (MCDC) is currently collecting community feedback about three draft sections of the Movement Charter: Preamble, Values & Principles, and Roles & Responsibilities (intentions statement).

How can you participate and share your feedback?

The MCDC is looking forward to receiving all types of feedback in different languages from the community members across the Movement and Affiliates. You can participate in the following ways:

  • Attend the community conversation hour focused on the Central and Eastern Europe and the Central Asia region on November 26, 2022 at 15.00-16.30 UTC (your local time). Details about the regional community conversation hours are published here
  • Fill out a survey (optional and anonymous)
  • Share your thoughts and feedback on the Meta talk page
  • Share your thoughts and feedback on the MS Forum:
  • Send an email to: movementcharter@wikimedia.org if you have other feedback to the MCDC.

If you want to learn more about the Movement Charter, its goals, why it matters and how it impacts your community, please watch the recording of the “Ask Me Anything about Movement Charter” sessions which took place earlier in November 2022.

Thank you for your participation.

On behalf of the Movement Charter Drafting Committee, --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 17:09, 22 листопада 2022 (UTC)

Архіви Кнайпи

Пропоную для кожного розділу Кнайпи створити сторінку з переліком частин архівування із охопленими датами. --Vlad5250 (обговорення) 15:39, 24 листопада 2022 (UTC)

Намагаються видалити файл з комонз через відсутність свободи панорами.

Ось тут намагаються видалити файл з київським муралом. Чи можна цього якось уникнути? --Igor Yalovecky (обговорення) 11:56, 27 листопада 2022 (UTC)

Ні, не можна. Втім його можна завантажити локально сюди, на це здається є консенсус. --Andriy.v (обговорення) 12:19, 27 листопада 2022 (UTC)
Igor Yalovecky так, Ти (як автор) спокійно можеш перевантажить фото локально. написала авторові стінописів — раптом він погодиться дати дозвіл на самі стінописи --アンタナナ 15:25, 27 листопада 2022 (UTC)

Підтверджена смерть Володимира Вакуленка

Підтверджена смерть письменника Володимира Вакуленка, який також дописував до Вікіпедії як Користувач:Вакуленко-К. Володимир.

https://facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0w52SDqfSxx8zz1CNWZkaRBhohuwNXhNBjsfrcDK5G7wQ7nU4MPHoArMH7cJ1rTCJl&id=100035875793948

Він зробив багато для анімації української літератури на східних теренах України. Був щирим у своїх вчинках.

У Вікіпедії з 15 червня 2010, був патрульним, зробив 3 693 редагувань. Відредаговано сторінок (загалом) 1 211, Створено сторінок 713, Завантажено файлів 539,

Створив 98 статей в Українській Вікіпедії.

Нехай душа його спочиває в мирі. --Perohanych (обговорення) 01:09, 29 листопада 2022 (UTC)

Якщо впевнені, то додайте до статті Категорія:Вікіпедисти --Kamelot (обговорення) 01:50, 29 листопада 2022 (UTC)
Я вже відкривав цю тему тут раніше, бо стикалися в Вікіпедії інтереси з цим користувачем щодо нумізматичної теми. Також знаю, що він колекціонував монети й з'являвся на нумізматичних сайтах та аукціонах. Пропоную - знову створити його вилучену сторінку користувача як пам'ятну, вказати там хоч про його загибель. Перед загибеллю він залишив ще там якийсь щоденник, який відкопали після звільнення Ізюма.--Парус (обговорення) 05:53, 29 листопада 2022 (UTC)
Також спілкувалися під час Тижня нумізматики та під час номінації серії його статей про німецькі гроші марки на добрі. --Brunei (обговорення) 10:35, 29 листопада 2022 (UTC)
Я як колекціонер монет знав за нього завдяки нумізматичним інтернет-аукціонам ще до Вікіпедії, він навіть мені там пропонував щось купити. А в Укрвікі - я голосував за його статті про монети, а він за мої.--Парус (обговорення) 11:01, 29 листопада 2022 (UTC)
якщо хтось хоче висловити свої співчуття на сторінці, яка потім не заархівується, то створила сторінку пам'яті: Обговорення користувача:Вакуленко-К. Володимир/Пам'ять --アンタナナ 21:23, 29 листопада 2022 (UTC)

Випуск новин Команди зростання № 23

Ласкаво просимо до двадцять третього випуску новин Команди зростання!

Основне в цьому випуску

Знімок екрана із покращеннями модуля позитивного підкріплення.

Позитивне підкріплення: можна тестувати покращений модуль впливу

Мета Команди зростання — заохочувати новачків пробувати редагувати вперше, а тоді заохочувати їх редагувати далі. Ми хочемо посилити мотивацію новачків, показавши їм, наскільки впливові їхні редагування.

Новачки мають доступ до модуля впливу; свій ви можете побачити на сторінці Спеціальна:Вплив. Оновлений модуль спливу дає редакторам більше контексту для їхнього впливу. Тут показуватиметься кількість редагувань, кількість отриманих подяк, час минулого редагування, кількість днів із редагуваннями підряд, а також кількість переглядів відредагованих статей.

Цей модуль невдовзі, з першого грудня, з'явиться у наших пілотних вікі. Ви вже можете потестувати цей новий модуль у бета-Вікіпедії. У цілях безпеки, не використовуйте свій звичайний обліковий запис і пароль у бета-вікі. Створіть нову, окрему обліковку для цієї вікі, з іншим паролем.

Структуровані завдання: покращення на основі відгуку від патрульних

Після впровадження структурованих завдань, ми отримали відгуки від різних спільнот про те, що патрульні почувалися перевантаженими зростанням кількості нових редагувань на перевірку, і що деякі редагування були низької якості чи нерелевантні.

На основі отриманих відгуків ми внесли деякі покращення, які зачіпають кілька згаданих проблем:

  • Втома патрульних 
    • За замовчуванням новачки можуть виконати до 25 завдань «додати посилання» і 25 «додати зображення» на день. Якщо редагувань патрульним виявляється забагато, кожна спільнота може окремо зменшити цей ліміт на сторінці Special:EditGrowthConfig.
  • Якість редагувань. Що таке «якісне редагування» зрозуміло не до кінця. Ми ініціювали обговорення й підсумували зібрані думки. Ми також працювали над такими покращеннями:
    • Додати посилання
      • Тепер пріоритизуються статті з недостатньою кількістю внутршніх посилань, тому менш імовірно, що новачки додають посилання до статей, в яких уже є багато посилань.
      • Оцінку впевненості збільшено, тому підказки більш імовірно будуть точними.
      • Кількість пропонованих посилань за замовчуванням було зменшено до 3 на одну статтю. Це можна змінити на Спеціальна:EditGrowthConfig. Спільноти також можуть виключити з пропозицій статті, що містять певні шаблони чи категорії.
    • Додати зображення
      • Підказки «додати зображення» більше не робляться для списків.
      • Сторінки вирішення неоднозначностей більше не отримують пропозицій «додати зображення».
      • У нас є багато подальших покращень до «додати зображення», які ми плануємо на початок 2023 року. [14]

Проєкт позитивного підкріплення також працюватиме з деякими застереженнями до заохочення новачків здійснювати більшу кількість редагувань. Команда Зростання невдовзі працюватиме над стратегіями «підвищення» новачків, щоб вони переходили від легших до важчих завдань.

Недавні зміни

  • У всіх Вікіпедіях тепер однаковий початковий досвід. Раніше у кількох вікі 20% нових облікових записів не отримували функції Зростання при створенні. Ці 20% слугували контрольною групою, щоб було зрозуміли, чи функції Зростання змінюють поведінку новачків. Експерименти показали, що функції зростання покращують активацію й утримання, й оскільки ми хочемо надавати однаковий досвід усім Вікіпедіям, то вирішили прибрати контрольні групи. Ми будемо використовувати контрольні групи під час тестування нових функцій, а в німецькій Вікіпедії контрольна група залишається за запитом спільноти. [15]
  • Зміниться оцінка якості для пропозицій «додати посилання». Ми будемо пропонувати менше посилань для кожної статті, але вони стануть більш точними. Спочатку ми впровадимо це у наших пілотних вікі, а тоді у всіх вікі, де доступна ця функція. [16][17]
  • Сторінка FAQ функцій Зростання була оновлена і розширена. На цій сторінці зібрано усю інформацію про функції Зростання. Запрошуємо вас почитати її і, якщо можете, перекласти.

Новини для наставників

  • Усі Вікіпедії тепер можуть запускати програму наставництва й керувати нею в легший спосіб.
    • Ми змінили процес і зробили його більш надійним, тепер її легше покращувати й використовувати.
    • Вікіпедії, де наставництво ще не увімкнене, можуть запустити програму за новою процедурою. Коли це буде зроблено, наставники зможуть записатися на сторінці Special:MentorDashboard.
    • Вікіпедії, де список наставників уже існував, уже переведені на нову систему.
    • Список наставників тепер показує нова спеціальна сторінка — Special:ManageMentors. Цю сторінку можна включати на будь-яку іншу сторінку. Також записатися наставником чи покинути наставництво можна за новою процедурою, а ще ми покращили керування спільноти наставництвом.
  • Модуль «Ваші підопічні» на панелі наставника матиме новий підвал під назвою «Нові редагування ваших підопічних». Цей футер міститиме посилання на нові редагування, де наставники побачать відфільтрованими лише редагування власних підопічних. [18]

Розгортання

Покращення цієї розсилки

Ми плануємо більш регулярну розсилку, що два місяці. Ми також хочемо знати, чи вас влаштовує поточний формат! Дайте нам знати про те, що вам подобається, що вам не дуже подобається, і які у вас є пропозицій покращень: залиште коментар зручною для вас мовою.

Новини Команди зростання підготувала Команда зростання й опублікував ботЗалишити відгукПідписатися або відписатися. 20:58, 29 листопада 2022 (UTC)

Золкін

Цікавий кейс наїзду на спільноту і реакцію від неї https://t.me/volodymyrzolkin/5683 --Anntinomyобг 21:49, 3 грудня 2022 (UTC)

Не впевнений, що анонімних вандалів, які внесли наклепи у статтю, можна вважати спільнотою Вікіпедії. --yakudza 22:23, 3 грудня 2022 (UTC)
Я так розумію, що під спільнотою Вікіпедії у зверненні Золкіна маються на увазі не анонімні вандали, а якраз зареєстровані дописувачі, які двічі [sic!] відпатрулювали вандальні зміни (позначили їх перевіреними):
  • "але ж мають бути досвідчені користувачі, які перевіряють те що пишуть дебіли, чи ні?".
Тож камінь таки в наш город. --Olvin (обговорення) 14:14, 5 грудня 2022 (UTC)
Ху із іт, Дрінкінс? --Brunei (обговорення) 22:44, 3 грудня 2022 (UTC)

Грудневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 12 (104) — підсумки листопада 2022

Активність

Число редагувань на початок місяця: 37 489 тис., на кінець місяця: 37 706 тис. За місяць здійснено 217 тис. редагувань, що на 5 тис. редагувань більше (+2,4 %), ніж у цьому місяці рік тому.

3332 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 3,3 % менше ніж у листопаді 2021 року. 770 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (-9,9 % до минулого року), в тому числі 214 користувачів — 100 і більше редагувань (як і минулоріч), а 25 користувачів — 1000 і більше редагувань (-6 користувачів). Понад 3000 редагувань здійснили 6 користувачів: Ханас Володимир — 5035, Olbiopontik — 4696, Леонід Панасюк — 3510, Андрій Гриценко — 3489, Mr.Rosewater — 3294, Иван Дулин — 3024,. Минулоріч таких користувачів було 5.

Активними були 35 із 47 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: Good Will Hunting (438 адміндія), Andriy.v (311 адміндій), Mykola7 (155 адміндії). Загалом за місяць зроблено 2743 адміндій.

За місяць зроблено 14991 патрулювань (+42 % до листопада 2021), з них 5689 патрулювань здійснив Jphwra, 1694 — Ерідан, 638 — Юрко Градовський.

У листопаді зроблено 1210 подяк (на 546 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 258 користувачів (-60 до минулого року). 403 користувачів отримали подяки (-41 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 69 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 45. Найбільше подяк отримав — Юрко Градовський — 60. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Good Will Hunting — 16. (Детальніше Тут).

У листопаді отримали статус:

У листопаді відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1 млн 208 тис.. Це 16-й показник у світі.
  • За місяць створено 4806 (або 4805) статей, що на 73 статті або 1,5 % більше ніж у листопаді минулого року.
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 4783 статей і становить 57 929 статей.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми наздоженемо у грудні 2023 року (через 13 місяців), а в'єтнамців у липні 2024-го (через 20 місяців).

За кількістю створених у листопаді статей українська Вікіпедія зайняла 10 місце серед усіх вікіпедії та 8 місце серед вікіпедій розміром понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за листопад
1 Узбецька 208 213 26 239
2 Англійська 6 581 838 12 413
3 Німецька 2 747 840 9 158
4 Російська 1 872 717 7 971
5 Французька 2 475 119 7 566
6 Чеченська 502 252 7 255
7 Єгипетська арабська 1 612 858 6 541
8 Іспанська 1 820 087 6 476
9 Китайська 1 320 799 6 254
10 Українська 1 208 068 4 805
11 Татарська 440 436 4 754
12 Італійська 1 784 061 4 256
13 Польська 1 545 020 4 099
14 Арабська 1 195 353 4 083
15 Японська 1 352 709 3 682

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

За рік (листопад 2022 до листопада 2021) сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами впала зі 246 до 205 млн переглядів (-41 млн, або -16,7%).

Україна — 19-а в світі серед країн, в яких здійснено найбільше число переглядів вікіпедій усіма мовами. Це на п'ять щаблів нижче, аніж рік тому.

До спаду популярності Вікіпедії в Україні привели в листопаді перебої з електрикою у зв'язку з ракетними обстрілами Росією цивільних енергетичних об'єктів в Україні.

2022 2021
1 3 млрд США 1 3 млрд
2 972 млн Японія 2 1 млрд
3 950 млн Велика Британія 4 (+1) 841 млн
4 906 млн Німеччина 3 (-1) 902 млн
5 896 млн Індія 5 771 млн
6 695 млн Росія 6 733 млн
7 609 млн Франція 7 606 млн
8 536 млн Італія 8 535 млн
9 429 млн Канада 9 370 млн
10 326 млн Іспанія 11 (+1) 307 млн
11 314 млн Іран 16 (+5) 195 млн
12 309 млн Польща 10 (-2) 216 млн
13 306 млн Бразилія 12 (-1) 279 млн
14 241 млн Австралія 15 (+1) 236 млн
15 226 млн Нідерланди 19 (+4) 188 млн
16 222 млн Тайвань 13 (-3) 276 млн
17 214 млн Мексика 17 213 млн
18 208 млн Індонезія 18 194 млн
19 205 млн Україна 14 (-5) 246 млн
20 195 млн Туреччина 21 (+1) 156 млн

Частка переглядів російської Вікіпедії в Україні за рік впала з 51,6% до 43,9% (-7,7%) — було 127 млн, стало 90 млн переглядів (-37 млн). Це найнижчий результат листопада за час спостережень з грудня 2015.

Частка переглядів української Вікіпедії в Україні виросла з 35,8% до рекордних 41,0% (+5,8;%) — було 88 млн, стало 84 млн переглядів (-4 млн).

Розрив між російською й українською за рік скоротився з 39 млн до 6 млн переглядів. Таким чином, українська Вікіпедія максимально наблизилася до російської за час спостережень. В Україні у листопаді 2021 на 100 переглянутих з України сторінок української Вікіпедії, переглядалося 144 сторінки Вікіпедії російської. У листопаді 2022 на 100 переглянутих з України сторінок української Вікіпедії, переглядалося лише 107 сторінок російської. Це також є рекордним значенням.

Частка переглядів англійської Вікіпедії в Україні виросла з 7,3% до 7,8% (+0,5%) — як було, так і залишилося 16 млн переглядів.

Частка переглядів всіх інших мовних розділів Вікіпедії в Україні виросла з 5,3% до 7,3% (+2,0%) — було 13, стало 15 млн переглядів (+2 млн).

Частка переглядів з України в загальному числі переглядів російської Вікіпедії за рік зменшилася з 17,3% до 7,5%, або в 2,3 раза.

Число переглядів статей української Вікіпедії за місяць склало 104,6 млн, що на 5,9% більше ніж у цей місяць рік тому.

Тобто в середньому, статті відкривалися для перегляду 3,5 млн разів на добу, 145 тис. разів на годину, 2,4 тис. разів на хвилину, 40 раз щосекунди.

З України здійснено 84 млн переглядів української Вікіпедії, або 80%, далі країни розподілилися так: Польща — 4 млн, ФРН — 3 млн, США і РФ — по 2 млн, Чехія — 1 млн, Велика Британія — 866 тис, Італія — 716 тис, Франція — 678 тис, Нідерланди — 649 тис, Канада — 480 тис, Іспанія — 388 тис, Туреччина — 347 тис, Словаччина — 341 тис, Румунія — 300 тис, Австрія — 291 тис, Швейцарія — 217 тис, Швеція — 204 тис, Ірландія — 202 тис, Литва — 197 тис, Болгарія— 188 тис, Бельгія — 181 тис, Фінляндія — 160 тис, Угорщина — 150 тис, Ізраїль — 144 тис, Португалія — 140 тис, Норвегія — 125 тис, Данія — 124 тис, Білорусь — 124 тис, Естонія — 111 тис, Молдова — 103 тис.

Українську Вікіпедію у листопаді переглядали з 15,6 млн унікальних пристроїв, це +0,9 млн до листопада 2021, або +6,1%.

Українська Вікіпедія за підсумками місяця — 16-а в світі за відвідуваністю, як і в листопаді минулого року.

Мовний
розділ
2022 2021 2020 2019 2018 2017
Переглядів Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце
Англійська 7474 1 6754 1 7968 1 7724 1
Японська 960 2 1016 2 1057 3 (+1) 1031 3
Іспанська 956 3 860 4 (+1) 1193 2 (-2) 1108 2
Французька 934 4 702 6 (+2) 834 (+8,7 %) 6 767 6
Російська 930 5 892 (+6,6 %) 3 (-2) 837 (+1,0 %) 5 (+2) 829 5
Німецька 813 6 848 5 (-1) 956 4 (-1) 937 4
Італійська 471 7 491 8 (+1) 603 (+14 %) 7 (-1) 527 7
Китайська 402 8 516 7 (-1) 399 8 (+1) 383 8
Португальська 280 9 258 9 363 9 377 9
Перська 274 10 195 12 (+2) 195 (+83 %) 12 106,5 (-34,8 %) 14 (+2) 143 (+15,3 %) 14 (0) 124 14 (0)
Арабська 264 11 226 11 228 11 224 11
Польська 236 12 253 10 (-2) 312 (+20 %) 10 259 10
Турецька 150 13 127 14 (+1) 123 15 (+1) 26
Нідерландська 125 14 134 13 (-1) 159 14 (+1) 151 13 (-1)
Індонезійська 122 15 113 15 161 13 (-2) 173 12 (-1)
Українська (uk) 104,6 16 98,8 (+9,4 %) 16 90,2 (+21 %) 18 (+2) 74,3 (+10,0 %) 18 67,6 (+9,7 %) 19 (+1) 61,6 18 (-1)
Чеська (cs) 73,8 17 75,0 20 (+3) 96,0 (+27 %) 17 (-3) 75,8 (+5,0 %) 17 72,2 (+5,7 %) 17 (0) 68,3 17 (0)
Шведська (sv) 73,6 18 83 18 99,3 16 (-2) 94,5 (-1 %) 15 (-1) 95,5 (+3,0 %) 15 (0) 92,7 15 (0)
В'єтнамська (vi) 71 19 86,1 (+20 %) 17 (-2) 71,6 20 (+3) 68,2 (+9,6 %) 20 62,2 (+26.7 %) 20 (0) 49,1 22 (+2)
Іврит (he) 64 20 62,6 21 (+1) 71,3 (+17 %) 21 61,0 (+6,0 %) 22 (+1) 57,6 (+11,8 %) 22 (0) 51,0 21 (-1)
Гінді (hi) 63 21 50,8 25 (+4) 45,9 26 (+1) 77,2 (+37,1 %) 16 (-10) 56,3 (+37,7 %) 23 (+7) 40,9 24 (+1)
Корейська (ko) 60 22 75,1 19 (-3) 75,8 19 74,2 (-3,8 %) 19 77,0 (-2,3 %) 16 (-3) 78,8 16 (0)
Угорська (hu) 56 23 59,2 22 (-1) 66,6 22 62,0 (+19,4 %) 24 (+2) 51,9 (+9,7 %) 24 (0) 47,3 23 (-1)
Фінська (fi) 54 24 58,8 23 (-1) 61,1 23 60,2 (+0,4 %) 23 60,0 (-0,8 %) 21 (-2) 60,5 19 (-2)
Тайська (th) 53 25 58,2 (+23 %) 24 (-1) 47,3 25 (+1) 63,7 (-8,7 %) 21 (-4) 69,2 (+21,6 %) 18 (-3) 56,9 20 (+2)
Румунська (ro) 44 26 47,0 26 54,0 (+24 %) 24 (-2) 43,6

Найпопулярніші у листопаді статті та порівняння їхніх переглядів з листопадом минулого року:

листопад 2022 листопад 2021
  1. Україна 148 628
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 146 103
  3. Шевченко Тарас Григорович 120 700
  4. Київ 91 883
  5. Голодомор в Україні (1932—1933) 87 221
  6. Сковорода Григорій Савич 73 194
  7. Леся Українка 71 887
  8. FV103 Spartan 69 747
  9. Українська мова 69 273
  10. Франко Іван Якович 69 198
  11. Перша світова війна 68 116
  12. Херсон 66 226
  13. День святого Миколая 65 474
  14. Чемпіонат світу з футболу 2022 65 231
  15. Збройні сили України 60 610
  16. Київська Русь 58 777
  17. Українська абетка 56 313
  18. Залужний Валерій Федорович 55 171
  19. G20 54 985
  20. Бандера Степан Андрійович 51 748
  21. DeepStateMapLive 50 255
  22. С-300 50 179
  23. Друга світова війна 49 468
  24. Гімн України 47 253
  25. П'ятнадцятирічний капітан 45 942
  26. Російсько-українська війна (з 2014) 44 662
  27. Чемпіонат світу з футболу 44 573
  28. Ярослав Мудрий 44 155
  29. Стремоусов Кирило Сергійович 43 349
  30. Зеленський Володимир Олександрович 41 770
  31. Військові звання України 41 498
  32. Катар 41 451
  33. Велика Британія 40 890
  34. Українська Народна Республіка 40 435
  35. Фотосинтез 40 356
  36. Кінбурнська коса 40 058
  37. Список хімічних елементів 40 009
  38. Молюски 39 208
  39. Обмін речовин 39 203
  40. День Гідності та Свободи 38 684
  41. Росія 38 648
  42. Польща 38 134
  43. Майла Нурмі 37 874
  44. Універсали Української Центральної Ради 37 017
  45. Бахмут 36 883
  46. Корисні копалини України 36 643
  47. Українська Центральна Рада 36 313
  48. Баскетбол 36 171
  49. Львів 35 707
  50. Іван Мазепа 35 191
  51. Інфузорія-туфелька 34 918
  52. Сполучені Штати Америки 34 871
  53. Путін Володимир Володимирович 34 858
  54. Англійська мова 34 709
  55. Арестович Олексій Миколайович 34 428
  56. Європейський Союз 34 206
  57. Кирило-Мефодіївське товариство 34 116
  58. Російська мова 33 835
  59. День української писемності та мови 33 315
  60. Німеччина 33 199
  61. Ой у лузі червона калина 32 880
  62. Володимир Святославич 32 770
  63. Айвенго 32 507
  64. Джордж Гордон Байрон 32 021
  65. Романтизм 31 849
  66. Список українських жіночих імен 31 639
  67. Іран 31 604
  68. НАТО 31 168
  69. Енеїда (Котляревський) 31 167
  70. Союз Радянських Соціалістичних Республік 31 017
  71. Хламідомонада 30 819
  72. Пара на мільйон 30 803
  73. Єгипетський трикутник 30 743
  74. Венздей (телесеріал) 30 661
  75. Григоріанський календар 30 254
  76. Aspide 29 866
  77. Петро Конашевич-Сагайдачний 29 785
  78. Фразеологізм 29 596
  79. День пам'яті жертв голодоморів 29 534
  80. Директорія Української Народної Республіки 29 441
  81. Революція гідності 29 440
  82. Відродження 29 162
  83. Запорозька Січ 29 044
  84. Скоропадський Павло Петрович 29 016
  85. Богдан Хмельницький 28 989
  86. Секс 28 824
  87. Франція 28 605
  88. Список країн Європейського Союзу 28 559
  89. День матері 28 438
  90. Українська революція (1917—1921) 28 279
  91. Х-101 27 989
  92. Географічні координати 27 853
  93. Товариство з обмеженою відповідальністю 27 841
  94. Реформація 27 729
  95. Африка 27 564
  96. Хрущовська відлига 27 472
  97. Українська повстанська армія 27 251
  98. Одноклітинні організми 27 213
  99. Українське національне відродження 27 175
  100. Різдво Христове 27 013
  1. Шевченко Тарас Григорович 123 332
  2. Україна 105 121
  3. Франко Іван Якович 76 807
  4. Київ 69 070
  5. Леся Українка 68 310
  6. Українська мова 56 324
  7. Сковорода Григорій Савич 55 245
  8. Айвенго 55 131
  9. Голодомор в Україні (1932—1933) 54 195
  10. Молюски 49 933
  11. Обмін речовин 49 569
  12. Англійська мова 47 879
  13. Бурба Василь Васильович 47 833
  14. Вакцина Pfizer–BioNTech проти COVID-19 45 530
  15. П'ятнадцятирічний капітан 43 936
  16. Київська Русь 42 575
  17. Справа Вагнерівців 42 003
  18. Романтизм 41 611
  19. Клітина 41 063
  20. Українська Центральна Рада 41 045
  21. Ярослав Мудрий 40 877
  22. Універсали Української Центральної Ради 39 948
  23. Велика Британія 38 568
  24. Інфузорія-туфелька 38 135
  25. Пушкін Олександр Сергійович 37 951
  26. День Гідності та Свободи 37 057
  27. Хрущовська відлига 36 597
  28. Бактерії 36 592
  29. Фотосинтез 36 252
  30. Німеччина 36 065
  31. Клімат Африки 35 657
  32. Баскетбол 35 611
  33. Права людини 35 483
  34. Мартин Боруля 35 393
  35. Фразеологізм 35 295
  36. Друга світова війна 35 061
  37. Білки 34 916
  38. Джордж Гордон Байрон 34 817
  39. Кирило-Мефодіївське товариство 34 670
  40. Лерос Гео Багратович 34 054
  41. Відродження 33 636
  42. День матері 33 551
  43. Межиріччя 33 492
  44. Франція 33 492
  45. Іван Карпенко-Карий 33 287
  46. Шістдесятники 32 906
  47. Корисні копалини України 32 128
  48. Резніков Олексій Юрійович 32 118
  49. Українське національне відродження 32 112
  50. Європейський Союз 32 089
  51. Місто (роман Підмогильного) 31 952
  52. Стародавній Єгипет 31 280
  53. Сполучені Штати Америки 31 277
  54. Перша світова війна 31 228
  55. Енеїда (Котляревський) 30 581
  56. Українська Народна Республіка 30 296
  57. Італія 29 952
  58. Директорія Української Народної Республіки 29 805
  59. Збройні сили України 29 717
  60. День пам'яті жертв голодоморів 29 707
  61. Африка 29 563
  62. Періодична система хімічних елементів 29 263
  63. Польща 29 084
  64. Єрмак Андрій Борисович 28 905
  65. Маркетинг 28 902
  66. Скоропадський Павло Петрович 28 900
  67. Петро Конашевич-Сагайдачний 28 817
  68. Реформація 28 748
  69. Володимир Святославич 28 725
  70. Волейбол 28 687
  71. Вірус 28 558
  72. Українська абетка 28 404
  73. Правопорушення 28 211
  74. Еукаріоти 27 769
  75. Мавроді Сергій Пантелійович 27 757
  76. Іван Мазепа 27 743
  77. Список країн Європейського Союзу 27 531
  78. Ліпіди 27 413
  79. Державний кордон України 27 312
  80. Революція гідності 27 204
  81. Богдан Хмельницький 27 011
  82. Комахи 26 989
  83. День української писемності та мови 26 957
  84. Софійський собор (Київ) 26 781
  85. Прокаріоти 26 623
  86. Середньовіччя 26 611
  87. Руська трійця 26 579
  88. Паразитизм 26 526
  89. Одноклітинні організми 26 432
  90. Сім чудес України 26 355
  91. Театр корифеїв 26 223
  92. Закони Хаммурапі 26 212
  93. Сільське господарство України 26 095
  94. Львів 25 993
  95. Запорозька Січ 25 928
  96. Конституція України 25 747
  97. Рутківський Володимир Григорович 25 743
  98. Складносурядне речення 25 717
  99. Сільське господарство 25 674
  100. Третій Універсал Української Центральної Ради 25 592

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 28 листопада у статті Голодомор в Україні (1932—1933) (26 076 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Голодомор в Україні (1932—1933) 29 935 26 листопада Пік пов'язаний з Днем пам'яті жертв голодоморів
2 FV103 Spartan 26 719 2 листопада Фонд Притули оголосив збір коштів на 50 цих машин
3 День матері 22 076 27 листопада Пік пов'язаний з датою свята у Росії
4 Стремоусов Кирило Сергійович 21 211 9 листопада Пов'язано із загибелю колаборанта
5 Херсон 20 616 11 листопада Пов'язано із звільненням міста від російської окупації
6 День Гідності та Свободи 18 814 21 листопада Пік пов'язаний з датою свята
7 Aspide 17 371 7 листопада Україна отримала від Іспанії ЗРК Aspide
8 Південноукраїнська АЕС 15 260 23 листопада Були аварійно зупинені всі енергоблоки цієї АЕС після ракетної атаки рашистів
9 M1117 Armored Security Vehicle 14 590 4 листопада Ці БТРи стали частиною військової допомоги зі США
10 День української писемності та мови 14 564 9 листопада Пік пов'язаний з датою свята
11 Російське вторгнення в Україну (2022) 13 697 11 листопада Пов'язано з визволенням правобережньої Херсонщини від російської окупації
12 Шухевич Юрій-Богдан Романович 12 064 22 листопада Пік пов'язаний зі смертю діяча
13 С-300 11 891 16 листопада Ракета С-300 упала на території Польщі
14 День пам'яті жертв голодоморів 11 794 26 листопада Пік пов'язаний з датою вшанування
15 Катар 11 725 20 листопада Пік пов'язаний з початком Чемпіонату світу з футболу у Катарі
16 Тор (ЗРК) 11 374 28 листопада Росія перекинула в Білорусь ешелон із 15 ЗРК "Тор-М2"
17 Вакуленко Володимир Володимирович 11 174 29 листопада Було підтверджено, що рештки тіла письменника знайдено у масовому похованні в Ізюмі
18 G20 11 045 15 листопада Відбувся самміт цієї організації в Індонезії
19 Янчекрак (річка) 10 967 3 листопада На мості над цією річкою відбувся обмін полоненими, додому повернулися 107 наших захисників.
20 Чемпіонат світу з футболу 2022 9784 20 листопада Пік пов'язаний з початком події

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 18:01, 6 грудня 2022 (UTC)

Опитування побажань спільноти 2023 розпочнеться в січні!

Привіт

Опитування побажань спільноти 2023, в якому дописувачі пропонують інструменти й покращення, а потім голосують за них, починається наступного місяця, а саме у понеділок 23 січня 2023 о 18:00 UTC, і продовжуватиме проходити щорічно.

Запрошуємо вас ділитися своїми ідеями технічних покращень наших інструментів і платформ. Не обов'язково мати тривалий досвід редагування чи технічні навички: якщо ви хоч раз користувалися нашими ресурсами й у вас виникла ідея, як їх покращити, це найкраще місце, щоб поділитися цими ідеями!

Розклад стадій опитування буде таким:

  • Фаза 1: Подання обговорення й покращення пропозицій: понеділок 23 січня 2023 — понеділок 6 лютого 2023
  • Фаза 2: Розгляд і сортування пропозицій ФВМ / Community Tech: понеділок 30 січня 2023 — п'ятниця 10 лютого 2023
  • Фаза 3: Голосування за пропозиції: п'ятниця 10 лютого 2023 — п'ятниця 24 лютого 2023
  • Фаза 4: Оголошення результатів: вівторок 28 лютого 2023

Якщо ви хотіли б почати записувати свої ідеї до початку Опитування, то можете записувати свої чернетки на загальній сторінці чернетки Опитування.

Ми вдячні всім, хто брали участь минулого року. Побачимося у січні 2023!

Дякуємо! Команда Community Tech, STei (WMF) 12:59, 13 грудня 2022 (UTC)

Проголосуйте за своє улюблене звукове лого Вікімедіа

Голосування у конкурсі на звукове лого Вікімедіа розпочалося. 6—19 грудня 2022 року візьміть, будь ласка, участь і допоможіть вибрати звук, яким позначатиметься контент Вікімедіа на звукових пристроях. Більше можна почитати у блозі Diff.

Команда звукового лого вдячна усім, хто бере участь у цьому глобальному конкурсі. Ми отримали 3235 заявок від 2094 учасників зі 135 країн. Ми надзвичайно вдячні команді волонтерів відсіювання та відбірковому комітету, які, серед інших, допомогли нам дістатися сьогоднішнього дня. Тепер вибір за Вікімедіа — як звучатимуть усі знання людства.

З найкращими побажаннями, Arupako-WMF (обговорення) 16:48, 17 грудня 2022 (UTC)

Розпочалося зголошення до організаційного комітету Вікімарафону 2023

У другій половині січня 2023 року ми плануємо провести щорічний Вікімарафон — кампанію зі створення статей до дня народження української Вікіпедії.

Як провести ефективну кампанію із залучення нових людей до Вікіпедії в умовах війни? Над цим питанням працюватиме організаційний комітет, до якого можуть долучитися охочі представники і представниці вікіспільноти.

Зголошення до оргкомітету триває до неділі 25 грудня 2022 року включно.

Детальніше читайте на сторінці за посиланням. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:48, 18 грудня 2022 (UTC)

Movement Charter: End of the community consultation round 1

Hi everyone,

On behalf of the Movement Charter Drafting Committee (MCDC), we would like to thank everyone who has participated in our first community wide consultation period on the Movement Charter.

People from across the Movement shared their feedback and thoughts on the content of the Movement Charter. If you have not had the chance to share your opinion yet, you are welcome to do so still by giving the drafts a read and filling out the anonymous survey, which is accessible in 12+ languages. The survey will close on January 2, 2023. You are invited to continue to share your thoughts with the MCDC via email too: movementcharter@wikimedia.org.

What’s next?

The Movement Strategy and Governance team will publish the final report with the summary of the feedback received in January 2023. It will be shared with the MCDC and the communities via different distribution channels.

After receiving the final report, the MCDC will review the suggestions and communicate the changes by providing an explanation on how and why suggestions were or were not adopted in the next versions of the drafts. There will be additional ways to engage with the Movement Charter content in 2023, including early feedback on a proposed ratification process and new drafts of different chapters in the second quarter of 2023.

We invite you to sign-up to the MCDC monthly newsletter, it will be delivered to the Talk page of your choice. Monthly updates are available on Meta to remain updated on the progress of the MCDC.

Interested people can still sign-up to become a Movement Charter Ambassador (MC Ambassador) to support their community. The MC Ambassadors Program grant program will restart accepting applications from both individuals and groups ahead of the next round of consultations in the second quarter of 2023.

We thank you for your participation, time and effort in helping to build the Charter for our Movement!

On behalf of the Movement Charter Drafting Committee, --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 11:22, 19 грудня 2022 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за листопад — грудень 2022 року

У останньому дайджесті новин 2022 року ГО «Вікімедіа Україна» розповідає про найцікавіші події, що минули, та актуальні можливості для української вікіспільноти під час війни.

Актуальні події та можливості

До 19 грудня триває голосування за звуковий логотип вікімедійного руху. Встигніть віддати свій голос та вирішити: як саме звучать усі знання людства. Сторінка голосування на Віксховищі.

До 20 грудня триває Конкурс наукових зображень 2022. Його мета — зібрати світлини та графічні матеріали, що документують світ науки. Сторінка конкурсу на Вікісховищі.

До 25 грудня триває зголошення до організаційного комітету Вікімарафону 2023. Детальніше читайте на сторінці за посиланням.

Минулі події

До 24 листопада у Вікіпедії проходив марафон «Це зробила вона». Майже тридцять учасників та учасниць створили та поліпшили близько 440 енциклопедичних статей про видатних жінок, зокрема захисниць України. Детальніше про результати кампанії читайте у нашій статті.

До 25 листопада тривало публічне обговорення плану роботи ГО «Вікімедіа Україна» на 2023 рік. Чернетка плану доступна за посиланням.

До 30 листопада у Вікіпедії тривав Тиждень української мови та літератури. Детальніше про результати кампанії читайте у статті.

1 грудня представники «Вікімедіа Україна» Микола Козленко та Антон Процюк розповіли у Європейському парламенті про роботу української Вікіпедії під час війни та досвід протистояння дезінформації. Детальніше читайте за посиланням.

2 та 3 грудня у Бельгії також відбулася восьма «Велика брюссельська зустріч» (Big Fat Brussel Meeting VIII) з питань адвокації вільних знань, до якої теж долучилися вікімедійці з України.

До 5 грудня у Вікіпедії тривала щорічна акція «Свічка пам‘яті у Вікіпедії», приурочена до Дня пам'яті жертв голодоморів.

До 15 грудня проходив другий тур змагання «Зображення року». Його мета — відзначити найкращі роботи, завантажені на Вікісховище, котрі стали «вибраними» впродовж 2021 року. Результати голосування доступні за посиланням. Друге місце зайняла світлина з міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю», який підтримує «Вікімедіа Україна».

До 18 грудня у Вікіпедії тривав «Тиждень Григорія Сковороди», присвячений 300-річчю народження філософа. Сторінка кампанії у Вікіпедії.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Міжнародні події та публікації

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:36, 19 грудня 2022 (UTC)

Feminism and Folklore 2023

Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

Dear Wiki Community,

Christmas Greetings and a Happy New Year 2023,

You are humbly invited to organize the Feminism and Folklore 2023 writing competition from February 1, 2023, to March 31, 2023 on your local Wikipedia. This year, Feminism and Folklore will focus on feminism, women's issues, and gender-focused topics for the project, with a Wiki Loves Folklore gender gap focus and a folk culture theme on Wikipedia.

You can help Wikipedia's coverage of folklore from your area by writing or improving articles about things like folk festivals, folk dances, folk music, women and queer folklore figures, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales, and more. Users can help create new articles, expand or translate from a list of suggested articles.

Organisers are requested to work on the following action items to sign up their communities for the project:

  1. Create a page for the contest on the local wiki.
  2. Set up a fountain tool or dashboard.
  3. Create the local list and mention the timeline and local and international prizes.
  4. Request local admins for site notice.
  5. Link the local page and the fountain/dashboard link on the meta project page.

This year we would be supporting the community's financial aid for Internet and childcare support. This would be provided for the local team including their jury and coordinator team. This support is opt-in and non mandatory. Kindly fill in this Google form and mark a mail to support@wikilovesfolklore.org with the subject line starting as [Stipend] Name or Username/Language. The last date to sign up for internet and childcare aid from our team is 20th of January 2023, We encourage the language coordinators to sign up their community on this link by the 25th of January 2023.

Learn more about the contest and prizes on our project page. Feel free to contact us on our meta talk page or by email us if you need any assistance.

We look forward to your immense coordination.

Thank you and Best wishes,

Feminism and Folklore 2023 International Team

Stay connected  

--MediaWiki message delivery (обговорення) 10:24, 24 грудня 2022 (UTC)

Найбільш відвідувані сайти для вікі у 2022 році

6089788 Головна_сторінка
3715590 Російське_вторгнення_в_Україну_(2022)
2867716 Спеціальна:Пошук
2202733 Арестович_Олексій_Миколайович
1916673 YouTube
1724906 Україна
1104130 Бандера_Степан_Андрійович
 984729 Збройні_сили_України
 890353 Київ
 882325 Google
 843719 Путін_Володимир_Володимирович
 803172 Залужний_Валерій_Федорович
 791714 Сан-Бруно
 774501 Карлес_Пучдемон
 764033 Радіо_«Свобода»
 753356 Alphabet_Inc.
 750894 Ukr.net
 730552 Привид_Києва
 717723 Українська_мова
 701736 Іскандер_(ОТРК)

Джерело: https://archive.org/details/2022-daily_user_pageviews

--Dušan Kreheľ (обговорення) 10:34, 3 січня 2023 (UTC)

Січневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 1 (105) — підсумки грудня і 2022 року

Активність

Число редагувань на початок місяця: 37 706 тис., на кінець місяця: 37 912 тис. За місяць зроблено 205 тис. редагувань, що на 110 тис. редагувань менше ніж у цьому місяці рік тому. З них 168 тис зроблено неботами (83% від усіх редагувань). Крім того, 156 тис редагувань зроблено в основному просторі (76% від усіх редагувань).

У 2022 році зроблено 3 668 тис. редагувань, тоді як у 2021 році зроблено 3 795 тис. редагувань (-3,3 %). Щодоби у 2022-му було в середньому 10049 редагувань, щогодини 418, або 1 редагування що 8,5 секунд.

3359 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 1,8 % більше ніж у грудні 2021 року. 795 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+0,5 % до минулого року), в тому числі 220 користувачів — 100 і більше редагувань (+18 користувачів до минулого року), а 32 користувачі — 1000 і більше редагувань (+5 користувачів до минулого року). Понад 3000 редагувань здійснили 6 користувачів: Mitte27 — 9004, Ханас Володимир — 4142, Olbiopontik — 3989, Mr.Rosewater — 3968, Леонід Панасюк — 3624, Стефанко1982 — 3255,. Минулоріч таких користувачів було 4.

Активними у грудні були 31 із 47 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: Good Will Hunting (419 адміндій), Andriy.v (388 адміндій), Fessor (313 адміндій).

За місяць зроблено 11395 патрулювань (+12 % до грудня минулого року), з них 3043 патрулювань зробив Jphwra, 938 — Юрко Градовський, 583 — Леонід Панасюк.

У грудні зроблено 2181 подяку (на 811 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 230 користувачів (-47 до минулого року). 378 користувачів отримали подяки (-50 до минулого року). Найбільше подякував — Ivakode — 901 разів. Подякував найбільшому числу колег — Kharkivian — 56. Найбільше подяк отримав — Lxlalexlxl — 150. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Good Will Hunting — 18. (Детальніше Тут).

У грудні отримали статус:

У грудні відбулися вікітижні:

Розмір

У 2022 започатковано 88 809 нових статей проти 65 057 у 2021 (+36,5 %). Щодоби в середньому створювалося 243 статті. Загальне число статей перевищило 1218 тис. Це 16-й показник у світі.

  • За грудень створено 10652 статей, що на 6211 статей більше ніж у грудні минулого року (за іншими даними створено 10656 статей).
  • Середня результативність за день — 343 статті.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 97 Мб (+47,9 % до грудня минулого року, тоді було 66,1 Мб).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 10628 статей і становить 47 301.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у травні 2023 року (через 5 місяців), в'єтнамців у липні 2023-го (через 7 місяці), японців у серпні 2024 року (через 20 місяців), а китайців у березні 2025 року (27 місяців). Також якщо татарська Вікіпедія буде заливати ботостатті такими ж темпами, то татари переженуть нас у січні 2025 року (через 25 місяців).

За кількістю створених у грудні статей українська Вікіпедія зайняла 4 місце серед усіх вікіпедій, та 2 місце серед вікіпедій об'ємом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за грудень
1 Татарська 480 984 40 548
2 Чеченська 516 289 14 037
3 Англійська 6 595 454 13 616
4 Українська 1 218 724 10 656
5 Німецька 2 757 216 9 376
6 Узбецька 217 313 9 100
7 Російська 1 881 150 8 433
8 Іспанська 1 827 675 7 588
9 Французька 2 482 225 7 106
10 Китайська 1 327 358 6 559
11 Польська 1 549 740 4 720
12 Італійська 1 788 572 4 511
13 Перська 944 188 4 263
14 Японська 1 356 155 3 446
15 Єгипетська арабська 1 616 045 3 187

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

-->

За 2022 в українській Вікіпедії здійснено 1060 млн переглядів сторінок проти 891 млн в 2021 (+19 %). Абсолютне річне зростання становить 169 млн переглядів. Вперше подолано річний рубіж в один млрд переглядів! За шість років популярність української Вікіпедії зросла на 100%, тобто удвічі!

Число переглядів сторінок за грудень становить 93,6 млн (+5 % до грудня минулого року).

За підсумками грудня українська Вікіпедія на 16 місці у світі за відвідуваністю як і в минулому році:

Мовний
розділ
2022 2021 2020 2019 2018 2017
Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце Переглядів Місце
Англійська (en) 7 301 1 6 831 (-11 %) 1 7 672 (+0,2 %) 1 7 651 1 7669 1 7471 1
Японська (ja) 939 2 985 (-4,3 %) 2 1 029 2 1029 2 1033 2 959 2
Російська (ru) 918 3 (+1) 890 (+6,7 %) 4 843 (+3 %) 5 (+1) 816 (-4,9 %) 5 858 (-5,9 %) 4 (-1) 912 4
Французька (fr) 886 4 (+2) 685 (-10 %) 6 763 (+4 %) 6 737 (+3,7 %) 6 711 6 689 6
Німецька (de) 823 5 (-2) 895 (-7,0 %) 3 962 (+3 %) 3 931 3 947 3 928 3
Іспанська (es) 735 6 (-1) 740 (-21 %) 5 932 (+8 %) 4 (-1) 863 (+7,7 %) 4 800 5 (+1) 827 5
Італійська (it) 468 7 (+1) 486 (-17 %) 8 588 (+16 %) 7 (-1) 505 7 521 7 490 7
Китайська (zh) 389 8 (-1) 510(+29 %) 7 396 8 (+1) 395 8 393 8 356 8
Перська (fa) 274 9 (+3) 194 (-4,9) 12 204 (+35 %) 12 151 12 154 12 127 13 (+1)
Арабська (ar) 238 10 (+1) 220 (-5,6 %) 11 233 (+9 %) 11 213 (+12 %) 11 190 11 187 11
Португальська (pt) 230 11 (-1) 233 (-24 %) 10 305 9 (-1) 312 9 277 9 291 9
Польська (pl) 224 12 (-3) 241 (-14 %) 9 279 (+13 %) 10 (+1) 246 10 255 10 240 10
Турецька (tr) 142 13 144 (-6,5 %) 13 154 13
Нідерландська (nl) 123 14 139 (-8,6 %) 14 152 (+5 %) 14 145 (-2,7 %) 13 (-1) 149 13 145 12 (-1)
Індонезійська (id) 101 15 103 (-31 %) 15 150 (+8 %) 15 139 (+14 %) 14 (-1) 122 14 109 14
Українська (uk) 93,6 (+5,2 %) 16 89,0 (-2,0 %) 16 90,8 (+26 %) 17 (+1) 72,2 (+9,4 %) 16 (-1) 65,9 (+14 %) 18 (+2) 58.0 19 (+1)
Шведська (sv) 74,4 17 (+1) 85,3 (-13 %) 18 97,7 (+5 %) 16 (-2) 93,9 (-2,6 %) 15 (-1) 96,3 (-1 %) 15 97,1 15
Чеська (cs) 70,1 18 (+1) 75,8 (+1,9 %) 19 74,4 (+8 %) 19 69,1 (+4,7 %) 19 66.0 (+1 %) 17 (-2) 65.4 17 (=)
В'єтнамська (vi) 67,9 19 (-2) 86,7 (+27 %) 17 68,2 21 (+4) 70,5 (+10,8 %) 17 (-4) 63,7 (+27 %) 20 (+3) 50.1 22 (+2)
Іврит (he) 64,5 20 (+1) 66,4 (-7,8 %) 21 72,0 (+20 %) 20 (-1) 60,2 (+2,9 %) 22 (+2) 58.5 (+7 %) 23 (+1) 54.5 20 (-3)
Гінді (hi) 56,3 21 (+1) 63,8 22 59,6 24 (+2) 66,5 (+10,5 %) 20 (-4) 60.2 (+38 %) 22 (+2) 43.5 24 (+2)
Корейська (ko) 55,9 22 (-2) 74,9 (-10 %) 20 83,6 (+19 %) 18 (-2) 70,0 (-9,4 %) 18 76.6 (-6 %) 16 (-2) 81.2 16 (=)
Фінська (fi) 53,4 23 (+1) 59,7 24 63,7 (+4 %) 23 (-1) 61,0 (+1 %) 21 (-2) 60.6 (+1 %) 21 60.2 18 (-3)
Угорська (hu) 51,3 24 (+1) 57,8 25 66,9 (+21 %) 22 (-3) 55,2 (+9,1 %) 24 (+2) 50.6 (+10 %) 24 46.1 23 (-1)
Тайська (th) 49,7 25 (-2) 61,9 23 51,4 25 (+2) 58,4 (-12 %) 23 (-2) 65.1 (+29 %) 19 (-4) 50.6 21 (+2)

Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, в грудні становило 15 562 516, це на 1,1 % більше, ніж у грудні 2021.

74 млн або 79 % від загального числа переглядів здійснено з території України, 4 млн з Польщі, 3 млн з ФРН, 2 млн з США, 1 млн з РФ, 1 млн з Чехії, 841 тис з Великої Британії, 653 тис. з Франції, 525 тис. з Італії, 503 тис. з Нідерландів.

Всі вікіпедії в Україні:

  • За грудень 2022 сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами становила 184 млн переглядів. Це на 40 млн, або на 18 % менше, як у грудні 2021.
  • Російська Вікіпедія в Україні втратила за рік 35 млн переглядів (було 121 млн, стало 86 млн), її частка впала на 7,3% (з 54,0% до 46,7%)
  • Українська Вікіпедія в Україні втратила за рік 3 млн переглядів (було 77 млн, стало 74 млн), проте її частка виросла на 5,8% (з 34,4% до 40,2%)
  • Англійська Вікіпедія в Україні втратила за рік 1 млн переглядів (було 16 млн, стало 15 млн), проте її частка виросла на 1,0% (з 7% до 8%).
  • Всі інші вікіпедії в Україні втратили за рік 1 млн переглядів (було 10 млн, стало 9 млн), проте їх частка виросла на 0,4% (з 4,5% до 4,9%).

Україна — 17-а в світі серед країн, в яких здійснено найбільше число переглядів вікіпедій усіма мовами. Це на три щаблі нижче, ніж у грудні 2021.

Країна Грудень 2022 Грудень 2021
Переглядів Місце Переглядів Місце
США 3 МЛРД 1 3 МЛРД 1
Японія 973МЛН 2 1 МЛРД 2
Велика Британія 931МЛН 3 (+1) 864МЛН 4
Німеччина 896МЛН 4 (-1) 945МЛН 3
Індія 822МЛН 5 841МЛН 5
Росія 681МЛН 6 660МЛН 6
Франція 586МЛН 7 599МЛН 7
Італія 528МЛН 8 528МЛН 8
Канада 425МЛН 9 372МЛН 9
Іран 326МЛН 10 (+7) 204МЛН 17
Польща 292МЛН 11 (-1) 294МЛН 10
Іспанія 291МЛН 12 (-1) 293МЛН 11
Бразилія 261МЛН 13 235МЛН 13
Австралія 221МЛН 14 (+1) 222МЛН 15
Нідерланди 215МЛН 15 (+1) 215МЛН 16
Тайвань 201МЛН 16 (-4) 277МЛН 12
Україна 184МЛН 17 (-3) 224МЛН 14
Індонезія 180МЛН 18 199МЛН 18
Туреччина 179МЛН 19 (+1) 173МЛН 20
Мексика 166МЛН 20 (-1) 177МЛН 19

Статті, найпопулярніші 2022 року (license: CC0 1.0, похідний твір з джерела: assembled by Dušan Kreheľ from file 2022-uk.wikipedia-daily_user_pageviews.dkmf.gz - from https://archive.org/details/2022-daily_user_pageviews

  1. Російське вторгнення в Україну (2022), 3715590
  2. Арестович Олексій Миколайович, 2202733
  3. YouTube, 1916673
  4. Україна, 1724906
  5. Бандера Степан Андрійович, 1104130
  6. Збройні сили України, 984729
  7. Київ, 890353
  8. Google, 882325
  9. Путін Володимир Володимирович, 843719
  10. Залужний Валерій Федорович, 803172
  11. Сан-Бруно, 791714
  12. Карлес Пучдемон, 774501
  13. Радіо «Свобода», 764033
  14. Alphabet Inc., 753356
  15. Ukr.net, 750894
  16. Привид Києва, 730552
  17. Українська мова, 717723
  18. Іскандер (ОТРК), 701736
  19. НАТО, 686506
  20. Шевченко Тарас Григорович, 659782
  21. Зеленський Володимир Олександрович, 651997
  22. Калібр (крилаті ракети), 647801
  23. Російсько-українська війна (з 2014), 645290
  24. Друга світова війна, 632758
  25. Перехід церковних громад до ПЦУ, 627500
  26. С-300, 611747
  27. Перша світова війна, 602990
  28. Каліфорнія, 594367
  29. Рашизм, 587011
  30. Bayraktar TB2, 583705
  31. Єлизавета II, 581827
  32. Facebook, 580577
  33. Гімн України, 579811
  34. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов», 577299
  35. Київська Русь, 575684
  36. Точка (тактичний ракетний комплекс), 570565
  37. Список країн Європейського Союзу, 569616
  38. Жириновський Володимир Вольфович, 549777
  39. Ой у лузі червона калина, 539975
  40. Meta Platforms, 529621
  41. Росія, 528600
  42. Війна на сході України, 510928
  43. Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія, 509663
  44. Соціальна мережа, 503380
  45. Приват24, 500090
  46. БМ-21 «Град», 489263
  47. Військові звання України, 487161
  48. Поворознюк Олександр Григорович, 480721
  49. Англійська мова, 475828
  50. Список країн НАТО, 470541
  51. Російсько-грузинська війна (2008), 467297
  52. Європейський Союз, 460231
  53. Москва (ракетний крейсер), 447601
  54. Путін — хуйло!, 443765
  55. HIMARS, 441201
  56. Грім (ОТРК), 387787
  57. OLX, 387521
  58. Google Classroom, 382426
  59. Леся Українка, 380903
  60. Повітряні сили Збройних сил України, 379431
  61. Велика Британія, 378835
  62. Збройні сили Російської Федерації, 377926
  63. Shahed 136, 370583
  64. Instagram, 370503
  65. Придністровська Молдавська Республіка, 370232
  66. Ленд-ліз, 369120
  67. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс), 369080
  68. Українська абетка, 367942
  69. DeepStateMapLive, 362478
  70. YouTube Music, 357023
  71. 2С7 «Піон», 356514
  72. МіГ-29, 354471
  73. Ядерна зброя, 352795
  74. Сполучені Штати Америки, 352549
  75. Львів, 351559
  76. Список українських жіночих імен, 349916
  77. Союз Радянських Соціалістичних Республік, 349504
  78. Telegram, 348397
  79. Українська повстанська армія, 346915
  80. Українська Народна Республіка, 345171
  81. Перекладач, 343995
  82. Буданов Кирило Олексійович, 342546
  83. Польща, 340768
  84. Нептун (крилата ракета), 339866
  85. Голодомор в Україні (1932—1933), 337207
  86. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну, 336939
  87. Батальйон, 327652
  88. Прапор України, 327432
  89. Kalush, 327143
  90. Косово, 322316
  91. Список президентів України, 322189
  92. Марк Цукерберг, 321568
  93. Балістична ракета, 318831
  94. MIM-104 Patriot, 318705
  95. Російська мова, 315211
  96. Кім Віталій Олександрович, 312581
  97. Франко Іван Якович, 311727
  98. НТВ, 311357
  99. Історія України, 306601
  100. Сухопутні війська Збройних сил України, 303816

Найпопулярніші у грудні статті:

грудень 2022
  1. Венздей (телесеріал) 209 746
  2. Україна 123 556
  3. MIM-104 Patriot 118 641
  4. Дженна Ортега 104 860
  5. Російське вторгнення в Україну (2022) 102 086
  6. День святого Миколая 89 726
  7. Лаченков Ігор Борисович 88 430
  8. Бахмут 85 322
  9. Різдво Христове 83 509
  10. Залужний Валерій Федорович 76 404
  11. Ту-141 76 392
  12. Київ 73 505
  13. Чемпіонат світу з футболу 72 752
  14. Григоріанський календар 69 484
  15. Юліанський календар 67 198
  16. Збройні сили України 66 351
  17. Ліонель Мессі 61 566
  18. Сковорода Григорій Савич 60 493
  19. Чемпіонат світу з футболу 2022 59 521
  20. Українська мова 58 805
  21. Щедрик (Леонтович) 58 150
  22. Шевченко Тарас Григорович 52 862
  23. Київська Русь 50 786
  24. Бандера Степан Андрійович 50 500
  25. День Збройних Сил України 49 014
  26. Святий Миколай 47 875
  27. Різдво в Україні 47 630
  28. Зеленський Володимир Олександрович 46 980
  29. Леся Українка 46 645
  30. Англійська мова 45 116
  31. Кріштіану Роналду 44 704
  32. Українська абетка 43 559
  33. Путін Володимир Володимирович 42 999
  34. Пеле 40 820
  35. Буданов Кирило Олексійович 40 378
  36. Франко Іван Якович 40 166
  37. Марокко 40 005
  38. Tvorchi 39 553
  39. Військові звання України 39 413
  40. Росія 39 325
  41. Джейн Ейр 39 319
  42. Перша світова війна 39 029
  43. Російсько-українська війна (з 2014) 37 406
  44. Балістична ракета 37 400
  45. Південна Америка 36 648
  46. Союз Радянських Соціалістичних Республік 36 592
  47. Поворознюк Олександр Григорович 36 560
  48. С-300 36 142
  49. Українська Народна Республіка 35 565
  50. Баскетбол 35 363

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у грудні, то найбільша добова відвідуваність була 29 грудня у статті Лаченков Ігор Борисович:

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина піку
1 Лаченков Ігор Борисович 50 272 29 грудня ?
2 MIM-104 Patriot 30 023 21 грудня США оголосили, що нададуть Україні систему ПРО Patriot
3 День Збройних Сил України 25 992 6 грудня Актуальна дата свята
4 Різдво Христове 20 816 25 грудня Актуальна дата свята
5 Венздей (телесеріал) 17 627 4 грудня ?
6 Ліонель Мессі 17 545 18 грудня Мессі став чемпіоном світу з футболу
7 Чемпіонат світу з футболу 17 534 18 грудня Відбувся фінал чемпіонату 2022
8 День святого Миколая 15 221 19 грудня Пік пов'язаний з датою свята
9 Ту-141 15 020 5 грудня Україна завдала ударів по двох російських авіабазах 5 грудня, використовуючи модифіковані радянські безпілотники Ту-141 "Стриж".
10 Тор (ЗРК) 13 796 23 грудня Росія передала Білорусі ЗРК «Тор-М2К»
11 Tvorchi 13 072 17 грудня Гурт переміг на нацвідборі до Євробачення 2023
12 День Андрія 12 964 13 грудня Пік пов'язаний з датою свята
13 Юліанський календар 12 868 25 грудня Пік пов'язаний з датою святкування Різдва
14 Григоріанський календар 12 740 25 грудня Пік пов'язаний з датою святкування Різдва
15 Пеле 12 211 29 грудня Пік пов'язаний зі смертю футболіста
16 Ілащук Олеся Костянтинівна 10 951 26 грудня Пік пов'язаний з призначенням на посаду Посла України в Болгарії, що неоднозначно сприйняли в суспільстві
17 Brimstone (ракета) 10 888 18 грудня Велика Британія заявила про передачу цих ракет Україні
18 Джеффрі Кенні 10 632 17 грудня Співак у складі гурту Tvorchi переміг на нацвідборі до Євробачення 2023
19 Сковорода Григорій Савич 10 331 3 грудня 300 років від дня народження філософа
20 Чемпіонат світу з футболу 2022 10 284 18 грудня Відбулася фінальна гра чемпіонату

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 16:06, 7 січня 2023 (UTC)

Флот України

Які нині в України залишилися бойові кораблі? --Vyacheslav84 (обговорення) 14:56, 8 січня 2023 (UTC)

Військова таємниця. Де-юре, всі, що були перед початком вторгнення. Спитайте в гіркінда, ГРУшників чи Скабєєвої. --Kharkivian (обг.) 15:48, 9 січня 2023 (UTC)

Майбутнє голосування щодо переглянутих Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки

Ви можете знайти це повідомлення в перекладі іншими мовами на Мета-вікі.

Привіт усім,

У середині січня 2023 року Настанови з правозастосування Універсального кодексу поведінки у всій спільноті пройде друге ратифікаційне голосування. Воно є наступним після голосування в березні 2022 року, в результаті якого більшість виборців підтримали ці Настанови з правозастосування. Під час голосування учасники допомогли висвітлити важливі проблеми спільноти. Комітет Ради повірених у справах спільноти звернувся з проханням переглянути ці проблемні області.

Комітет з перегляду під керівництвом волонтерів наполегливо працював, переглядаючи зауваження спільноти та вносячи зміни. Вони оновили області, які викликали занепокоєння, такі як вимоги до навчання та підтвердження, конфіденційність і прозорість у процесі, а також читабельність і можливість перекладу самого документа.

Переглянуті Настанови з правозастосування можна переглянути тут, а порівняння змін можна знайти тут.

Як проголосувати?

З 17 січня 2023 року буде відкрито голосування. Ця сторінка на Мета-вікі містить інформацію про те, як голосувати використовуючи SecurePoll.

Хто може голосувати?

Кваліфікаційні вимоги для участі в цьому голосуванні такі ж, як і для виборів до Ради повірених Вікімедіа. Перегляньте сторінку інформації для виборців, щоб дізнатися більше про право голосу. Якщо ви маєте право голосу, ви можете використовувати свій обліковий запис Вікімедіа для доступу до сервера голосування.

Що відбудеться після голосування?

Голосування буде ретельно перевірено незалежною групою волонтерів, а результати будуть опубліковані в розсилці Wikimedia-l, на Форумі стратегії руху, Diff і Мета-вікі. Виборці знову зможуть проголосувати та поділитися зауваженнями щодо настанов. Рада повірених розгляне рівень підтримки та висловлені зауваження, під час розгляду того, як слід ратифіковувати Настанови з правозастосування або надалі їх удосконалювати.

Від імені Проєктної команди УКП

AAkhmedova (WMF) - 12:23, 10 січня 2023 (UTC)