Каракозов Анатолій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Анатолій Каракозов
Анатолій Каракозов
Анатолій Каракозов
Особисті дані
Повне ім'я Анатолій Миколайович
Каракозов
Народження 1935(1935)
  Миколаїв,
УРСР
Зріст 180 см
Вага 80 кг
Громадянство СРСР СРСР
США США
Позиція воротар
Інформація про клуб
Поточний клуб завершив кар'єру
Юнацькі клуби
1955—1956 СРСР «Будівельник» (Миколаїв)
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1958—1966 СРСР СКА (Одеса) 222 (-?)
Тренерська діяльність**
Сезони Команда Місце
1971 СРСР «Динамо» (Хм.) нач.команди
ст. тренер
Звання, нагороди
Нагороди
майстер спорту СРСР

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Анатолій Миколайович Каракозов (нар. 9 квітня 1937, Миколаїв, СРСР) — радянський футболіст, воротар. Майстер спорту СРСР (1958).

Життєпис[ред. | ред. код]

Вихованець миколаївського футболу.

У складі миколаївського «Будівельника» виступав у чемпіонаті УРСР. У 1956 році став срібним призером чемпіонату та фіналістом Кубку Миколаївської області, а двома роками раніше допоміг своїй команді завоювати Кубок області.

У 1957 році Каракозов був призваний до лав Збройних Сил СРСР, службу в яких проходив в одеському СКВО, і в тому ж році разом з одеськими армійцями став чемпіоном і володарем Кубку УРСР.

У 1958 році дебютував у змаганнях команд майстрів. За підсумками цього сезону армійці Одеси зайняли четверте місце в класі Б першості СРСР, що дозволило відразу одинадцятьом футболістам основного складу СКВО, включаючи і Анатолія Каракозова, отримати звання «Майстер спорту СРСР»[1].

У 1960 році армійці Одеси вдало виступили в розіграші Кубку СРСР, в якому вперше в своїй історії і вперше в історії виступів одеських команд майстрів дійшли до півфіналу, де поступилися майбутньому володарю трофею - московському «Торпедо». Яскрава гра армійського колективу дозволила в тому році цілій низці гравців увійти в список 33-х найкращих футболістів України. Анатолій Каракозов був включений в цей список під № 2.

У 1960 році зіграв у товариському матчі збірної Одеси з міланським «Інтернаціонале», який відбувся на центральному стадіоні ЧМП 13 червня. Одесити в тому матчі здобули сенсаційну перемогу з рахунком 5:1, хоча фахівці футболу, історики й самі учасники цього матчу не схильні перебільшувати її значення, розуміючи, що футболісти «Інтера» явно несерйозно поставилися до гри.

У 1961 році СКА був дуже близький до підвищення в класі, проте в запеклому протистоянні, не дивлячись на чудову гру Каракозова, програв стикові матчі своєму головному опоненту тих років - одеському «Чорноморцю», який, втім, також не потрапив до вищого дивізіону через те, що найгіршу команду України того року, донецький «Шахтар», який завоював Кубок СРСР, звільнили від перехідних матчів[2].

У 1963 році Анатолій Каракозов став у складі СКА чемпіоном України і завоював право на перехід у клас «А». За регламентом армійці повинні були замінити в еліті найгіршу команду республіки в другій підгрупі. Довгий час у другому колі реальним претендентом був «Чорноморець». Однак «моряки» поліпшили гру, а пізніше Всесоюзна федерація в черговий раз затіяла розширення класу «А», і його взагалі ніхто не залишив[3].

31 липня 1963 року Каракозов потрапив у заявку збірної СРСР серед клубів на товариський матч зі збірною Японії, який проходив в Одесі на центральному стадіоні ЧМП. Збірна СРСР здобула розгромну перемогу з рахунком 8:0, але Каракозов на поле так і не вийшов: Лев Яшин захищав ворота радянської збірної потягом усіх 90 хвилин[4].

Зоряним сезоном у кар'єрі Каракозова став 1964 рік, за результатами якого армійці фінішували першими у другій підгрупі другої групи класу «А» і стали другими у фінальному турнірі, пропустивши вперед лише московський «Локомотив». Воротар у 23 матчах зберіг свої ворота в недоторканності. Його надійна гра у поєднанні з результативними діями партнерів по команді дозволила армійцям відсвяткувати вихід до вищого дивізіону[5].

Два вищолігові сезони в складі СКА стали для Анатолія Каракозова останніми в його кар'єрі професіонального гравця. Відігравши за одеських армійців в цілому 222 матчі за дев'ять років, голкіпер перейшов на тренерську роботу. У 1971 році він працював начальником команди і старшим тренером хмельницького «Динамо».

У 2001 році Анатолій Каракозов був включений в число найкращих футболістів Одеси ХХ століття.

В даний час Анатолій Миколайович проживає в США.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чемпіонат СРСР. 1958. Клас «Б». 1 зона. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 травня 2017.
  2. Чемпіонат СРСР. 1961. Клас «Б». 2 зона УРСР. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 травня 2017.
  3. Чемпіонат СРСР. 1963. Клас «Б». 2 зона УРСР. Архів оригіналу за 3 квітня 2017. Процитовано 10 травня 2017.
  4. Збірна Росії з футболу. Архів оригіналу за 30 травня 2017. Процитовано 10 травня 2017.
  5. Чемпіонат СРСР. 1964. 2 група класу «А». 2 підгрупа. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 травня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]