Кубічна піраміда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кубічна піраміда
Тип многогранна піраміда[en]
Граней 18
12 {3}
6 {4}
Ребер 20
Вершин 9
Комірок 7
1 {4,3}
6 ( ) ∨ {4}
Символ Шлефлі ( ) ∨ {4,3}
( ) ∨ [{4} × { }]
( ) ∨ [{ } × { } × { }]
Група симетрії B3, [4,3,1], порядок 48
[4,2,1], порядок 16
[2,2,1], порядок 8
Дуальний многогранник октаедрична піраміда[en]
опуклий, правильногранний
Проєкція кубічної піраміди, що обертається, в тривимірний простір
Ортогональна двовимірна проєкція обертової правильногранної кубічної піраміди

Кубі́чна пірамі́да — чотиривимірний многогранник (багатокомірник): многогранна піраміда[en], що має основою куб.

Опис[ред. | ред. код]

Обмежена 7 тривимірними комірками — 6 квадратними пірамідами та 1 кубом. Кубічна комірка оточена всіма шістьма пірамідальними; кожна пірамідальна комірка оточена кубічною та чотирма пірамідальними.

Має 18 граней — 6 квадратів і 12 трикутників. Кожна квадратна грань поділяє кубічну та пірамідальну комірки, кожна трикутна — дві пірамідальні.

Має 20 ребер. На кожному ребрі сходяться по три грані і по три комірки: для 12 ребер це дві квадратні і трикутна грані, кубічна і дві пірамідальних комірки; для решти 8 ребер — три трикутні грані, три пірамідальні комірки.

Має 9 вершин. У 8 вершинах сходяться по 4 ребра, по 6 граней (три квадратні, три трикутні) і по 4 комірки (кубічна, три пірамідальних); у 1 вершині — 8 ребер, всі 12 трикутних граней і всі 6 пірамідальних комірок.

Правильногранна кубічна піраміда[ред. | ред. код]

Якщо всі ребра кубічної піраміди мають рівну довжину , всі її грані є правильними многокутниками. Чотиривимірний гіпероб'єм та тривимірна гіперплоща поверхні такої піраміди відповідно становлять

Висота піраміди при цьому дорівнює

радіус описаної гіперсфери (що проходить через усі вершини багатокомірника) -

радіус більшої напіввписаної гіперсфери (що дотикається до всіх ребер у їхніх серединах) -

радіус меншої напіввписаної гіперсфери (що дотикається до всіх граней)

радіус вписаної гіперсфери (що дотикається до всіх комірок) -

Центр вписаної гіперсфери розташовується всередині піраміди; центри описаної та більшої напіввписаної гіперсфер — в одній і тій самій точці поза пірамідою, симетричній вершині піраміди відносно її основи; центр меншої напіввписаної гіперсфери — в іншій точці поза пірамідою.

Таку піраміду можна отримати, взявши опуклу оболонку будь-якої вершини двадцятичотирьохкомірника і всіх 8 сусідніх вершин, з'єднаних із нею ребром.

Кут між двома суміжними пірамідальними комірками дорівнюватиме як і між суміжними октаедричними комірками у двадцятичотирьохкомірнику. Кут між кубічною коміркою і будь-якою пірамідальною становитиме

У координатах[ред. | ред. код]

Правильногранну кубічну піраміду з довжиною ребра можна розмістити в декартовій системі координат так, щоб її вершини мали координати

При цьому центри описаної та більшої напіввписаної гіперсфер розташовуватимуться в точці центр меншої напіввписаної гіперсфери — у точці центр вписаної гіперсфери — у точці

Заповнення простору[ред. | ред. код]

Тесеракт можна розрізати на 8 однакових правильногранних кубічних пірамід (з вершинами в центрі тесеракта і основами на його восьми кубічних комірках) — подібно до того, як куб розрізають на 6 квадратних пірамід (які, однак, у цьому випадку правильногранними не будуть).

А оскільки тесерактами можна замостити чотиривимірний простір без проміжків і накладень, правильногранна кубічна піраміда теж є багатокомірником, що заповнює чотиривимірний простір.

Довести це можна й інакше: розрізавши двадцятичотирьохкомірник (який також заповнює чотиривимірний простір) на 16 однакових правильногранних кубічних пірамід.

Посилання[ред. | ред. код]