ММ-640

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деміївка, вул. Голосіївська, 5, 1979 р.

ММ-640 — типова серія 9-поверхових цегляних житлових будинків готельного типу (малосімейки). Введена на зміну проєкту ММ-650. Будинки будувалися в Києві з 1974 по 1990 роки[1].

Опис[ред. | ред. код]

У першій модифікації усі квартири на поверсі, крім однієї, мали один балкон завдовжки з кімнату. Балкони суміжних помешкань сходилися під кутом. Одна кутова квартира мала вузький французький балкон. У пізнішій модифікації одна квартира на поверсі або дві (у двосекційних будинках) мають балкон шириною на всю квартиру, балконі прямі.

Також ранні ММ-640 мали планування під'їзду аналогічне проєкту ММ-650. Пізнаваною рисою проєкту є несиметрічність під'їзду відносно фасади. В пізніших будинках сходова клітина була значно зменшена в розмірах та оптимізована під установку одного пасажирського ліфта. У вивільненому місці розташували окреме приміщення для дитячих візочків.

Будинки серії мають довгий загальний коридор. У торці будинку пожежна драбина з балконною панеллю (інколи тільки з однієї сторони будинку, але як правило з двох сторін), вихід на яку має кожен поверх. Іноді пожежні балкони закриті шиферними плитами. Підлога покрита паркетною дошкою. Під'їзд односторонній.

Усього в будинку 117 помешкань, по 13 на поверх. Квартири однокімнатні, загальною площею 35 і 26 м². Вікна помешкань із більшою площею виходять у бік під'їзду, а з меншою площею у протилежний бік. Висота стель 2,5 метра.

Ванна кімната і туалет об'єднані в суміщений санвузол. Кухні ранніх будинків мають газові плитки, пізніших – електричні.

Єдиний 5-поверховий будинок[2] серії побудовано в селищі Лісорозсадник района Берковець.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]