1-204 (серія будинків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

1-204 — типова серія будинків у СРСР, яка належить до «сталінок».

Серія спроектована у 1946 році. Завданням архітекторів було перенести елементи великої архітектури (фронтони, ліпнина, балясини, консолі) у типові серійні будинки.

Поверховість: від двох до чотирьох поверхів.
Кількість кімнат у квартирах: 2, 3 або 4.
Однокімнатних квартир у цих будинках немає, бо такі будинки часто віддавалися під покімнатне розселення.

Будинок можна ідентифікувати по наявності еркерів (присутні на першій модифікації будинків цієї серії — 1-204-5, яка є найбільш розповсюдженою), а також по фронтону (він є майже у кожній модифікації цієї серії). Також у будинків з двома та більше під'їздами на крайніх під'їздах є ризаліти з балконами-терасами над входами до під'їзду. Ці балкони спираються на стовпи або арки.

Цікавою особливістю є те, що у цих бокових ризалітах вікна під'їзду виходять прямо на балкони квартир. Тобто вихід з квартири на балкон — через бокові двері, а вікно, яке можна бачити на балконі — це вікно під'їзду, а не кімнати.

Будинки в основному штукарені, але трапляються і просто з цегли. У будинках товсті несучі стіни, високі стелі. У деяких кімнатах — по два вікна. Всі кімнати — ізольовані, прохідних немає. Також є модифікація цієї серії під гуртожиток, з коридором через весь будинок (модифікація 1-204-114). Ця серія розповсюджена по всьому колишньому СРСР.

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]