Негроамаро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гроно сорту негроамаро
Пляшка вина з винорграду негроамаро

Негроамаро або Негро амаро (італ. «Negroamaro» або італ. «Negro Amaro») — італійський технічний сорт червоного винограду з області Апулія. Вважається, що назва сорту походить від двох слів, що означають «чорний» — лат. «negro» латиною та грец. «maru» давньогрецькою мовою, тому що ягоди винограду мають дуже темний колір.

Історія[ред. | ред. код]

Сорт негроамаро відомий з давніх часів. Дослідники вважають, що на півдні Апеннінського півострова він з'явився ще до нашої ери завдяки давнім грекам. Після падіння Римської імперії виноробство продовжувалося тільки у монастирях. У ХХ столітті цей сорт використовувався виключно в купажах з іншими сортами для виробництва вин півночі Італії. Але з 1957 року в Апулії почали виробляти сортове вино з негроамаро. В наші часи площа виноградників цього сорту у регіоні становить 16 тисяч гектарів[1].

Географія сорту[ред. | ред. код]

Найбільші площі виноградників сорту негроамаро ростуть у італійській області Апулія між містами Бріндізі та Лечче. Там з 1976 року діє зона виробництва контрольована за походженням італ. «DOC Salice Salentino». Також цей виноград вирощують у США (Каліфорнія) та Австралії[2].

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

Сила росту кущів середня. Квітки двостатеві. Лист великий, п'ятилопатевий, має слабке розсічення, опушення на нижній частині листа відсутнє. Виноградна лоза високоврожайна, найкращі результати демонструє на вапнякових ґрунтах, але легко адаптується і до інших. Вона має гарну посухостійкість, тому добре підходить для Апулії, де спекотне літо. Виноград утворює грона вагою близько 300—350 г, ширококонічної форми, середніх і великих розмірів. Ягоди чорного кольору з фіолетовим відтінком, середнього розміру, з товстою міцною шкіркою, яка вкрита шаром кутину. Сік забарвлений. Цукристість соку ягід — до 20г/100 см³, кислотність при титруванні 5г/дм³[3]. Дозріває в кінці вересня — на початку жовтня[4]. Сорт має підвищену чутливість до грибкових захворювань.

Характеристики вина[ред. | ред. код]

Виноград використовується тільки для виноробства. З негроамаро можуть вироблятися 100 % сортові вина, але частіше він використовується, як для купажування з такими сортами, як мальвазія нера, санджовезе та монтепульчано. Більшість вин є ординарними, деякі виробники випускають марочні вина. Здебільшого виробляються сухі червоні вина, але іноді входить до складу рожевих та ігристих вин. В ароматі вин з негроамаро — відчутні тони вишні, сливи, шоколаду та кави. Як правило це вина з нечіткими танінами. Якщо на етикетці вказано італ. «Negroamaro» — вміст цього сорту у вині повинен складати не менше ніж 90 %[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Негроамаро (Negroamaro)(рос.). Архів оригіналу за 11 вересня 2018. Процитовано 11 вересня 2018. Негроамаро (Negroamaro)(рос.)]
  2. [Негроамаро(рос.). Архів оригіналу за 11 вересня 2018. Процитовано 11 вересня 2018. Негроамаро(рос.)]
  3. [Негро Амаро(рос.). Архів оригіналу за 15 вересня 2018. Процитовано 16 вересня 2018. Негро Амаро(рос.)]
  4. [Негроамаро(рос.). Архів оригіналу за 16 вересня 2018. Процитовано 16 вересня 2018. Негроамаро(рос.)]
  5. [Негроамаро: зона Salice Salento DOC(рос.). Архів оригіналу за 17 вересня 2018. Процитовано 16 вересня 2018. Негроамаро: зона Salice Salento DOC(рос.)]