Сенсо (виноград)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сенсо
Виноград (Vitis)
Колір шкіри ягоди чорний
Також називається Picardan, Oeillade, Ottavianello, Hermitage, Blue Imperial, Black Malvoisie
Визначні регіони Франція, Північна Африка, Ліван, Чилі, США

Сенсо (фр. Cinsault) — технічний сорт червоного винограду.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Виноград сенсо
Пляшка рожевого вина з винограду сенсо

Сенсо є досить розповсюдженим сортом у Франції, особливо у регіонах Прованс та Лангедок-Русійон. У Марокко вважається головним сортом, також широко розповсюджений у всій Північній Африці — Алжирі, Тунісі, Лівані, завдяки своїй посухостійкості. Також вирощується у Новому Світі.

Характеристика сорту[ред. | ред. код]

Коронка і перше листя молодого пагону майже білі від густого повстяного опушення, з винно-червоним відтінком. Наступні листя жовто-зелені з незначним опушенням. Однорічний пагін сірувато-коричневий. Лист середньої величини, круглий, плаский, з жолобчастим лопатями, глибоко- або средньорозсічений, п'ятилопатевий. Верхні вирізи середньої глибини або глибокі, частіше відкриті, ліроподібні, з паралельними сторонами, нижні середньої глибини, відкриті, ліроподібні. Черешкова виїмка відкрита, ліроподібні. Опушення нижньої поверхні листа паутинисте, на жилках щетинисте. Квітка у Сенсо двостатева. Гроно винограду середньої величини або велике (довжиною 16-18, шириною 10-12 см), конічне, рідше циліндроконічне, іноді з лопатями, середньої щільності або щільне. Ніжка грона коротка (довжиною 3-4 см). Маса грона 154—210 г, склад у відсотках: сік — 84,4; гребені — 2,6; шкірка — 11,8; насіння — 1,2. Ягода велика (довжиною 18-20, шириною 15-16 мм), овальна, темно-синя, з густим нальотом кутину. Шкірочка середньої товщини, еластична. М'якоть соковита, злегка хрустка, приємного освіжаючого смаку. Сік безбарвний, цукристість соку близько 17 г/100 мл, кислотність 6 — 9 г/л. Маса 100 ягід 260—340 г. У ягоді 2-4 невеликих насіння. Середньопізній сорт, дозрівання ягід настає при сумі активних температур 2855 °C. Врожайність висока та постійна. Сорт чутливий до оїдіуму, мілдью, сірої гнилі, філоксери. Транспортабельні властивості гарні.[1].

Характеристика вина[ред. | ред. код]

Моносортові вина з сенсо зустрічаються досить рідко, іноді з нього виготовляють сухі рожеві вина. Зазвичай він використовується для створення купажів сухих червоних вин (надає винам аромату). Вино з сенсо має виражену кислотність.

Примітки[ред. | ред. код]