Сінкоку-Мару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва: Сінкоку-Мару (Shinkoku Maru)
Власник:
  • Naigai Kisen
  • Імперський флот Японії
Будівник: Osaka Iron Works
Закладений: 1939
Спуск на воду: 24 лютого 1940
Завершений: 12 жовтня 1940
Доля: 20 лютого 1943 потоплене на шляху від Маршаллових островів
Основні характеристики
Тип: вантажне
Тоннаж:
Довжина: 118,6 м
Ширина: 15,2 м
Осадка: 9,1 м
Двигуни: 1 парова турбіна
Швидкість: 10 (максимальна 14) вузлів
Сінкоку-Мару. Карта розташування: Океанія
20.02.43
20.02.43
Район потоплення Сінкоку-Мару

«Сінкоку-Мару» — судно, яке під час Другої світової війни взяло участь у операціях японських збройних сил на Маршаллових островах.

Передвоєнна історія[ред. | ред. код]

Сінкоку-Мару спорудили в 1940 році на верфі Osaka Iron Works у Інношимі на замовлення компанії Naigai Kisen.

18 лютого 1942-го судно реквізували для потреб Імперського флоту Японії.

Перші рейси[ред. | ред. код]

9 березня 1942-го Сінкоку-Мару вирушило з у Такао (наразі Гаосюн на Тайвані), маючи на борту вантаж авіабомб. У наступні кілька місяців воно відвідало Сінгапур, Сабанг (Суматра), Бангкок, Сайгон (наразі Хошимін у В'єтнамі) та 29 квітня повернулось до Такао.

5 травня 1942-го судно прибуло до японського порту Сасебо.

Рейси на Маршаллові острови[ред. | ред. код]

9 травня 1942-го Сінкоку-Мару полишило Сасебо, відвідало Тініан та Сайпан (Маріанські острови), а 26 травня прибуло на Маршаллові острови до атола Малоелап. До кінця місяця воно також побувало на атолі Джалуїт, а в червні вже було в Японії, де отримало захисне озброєння.

Не пізніше другої половини липня Сінкоку-Мару знову було на Маршаллових островах, де здійснило цілий ряд рейсів та відвідало (деякі не по одному разу) атоли Кваджелейн, Вотьє, Мілі, Малоелап та Джалуїт. 13 вересня судно прибуло в японський порт Йокосука.

4 жовтня 1942-го Сінкоку-Мару вийшло з Йокосуки в новий рейс до Мікронезії. Наступної доби за чотири сотні кілометрів від виходу з Токійської затоки його перехопив підводний човен USS Trigger, командир якого спершу прийняв Сінкоку-Мару за невеликий транспорт. Trigger сплив та спробував примусити судно до зупинки вогнем з кулемета, проте з Сінкоку-Мару відкрили артилерійський вогонь і довернули, щоб таранити підводний човен. Останній занурився і дав залп із двох торпед. Оскільки на Trigger чули один вибух, човен сплив і знову наразився на вогонь з транспорту. Після повторного занурення з Trigger випустили три торпеди, проте не змогли уразити ціль. У цьому зіткненні Сінкоку-Мару зазнав лише дрібних пошкоджень і попрямував далі, а в середині жовтня був уже на Маршаллових островах.

У середині лютого 1943-го Сінкоку-Мару перейшов з атола Джалуїт на Кваджелейн, а 18 лютого вирушив звідси на Сайпан. Більше про судно відомостей не надходило. Ймовірно, саме Сінкоку-Мару стало жертвою американського підводного човна USS Halibut, який здійснив атаку 20 лютого в районі за п'ять сотень кілометрів на північний захід від атола Еніветок.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Transports. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 11 січня 2020. Процитовано 12 грудня 2021.
  2. Japanese Auxiliary Transports. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 12 грудня 2021. Процитовано 12 грудня 2021.
  3. Halibut (SS-232) of the US Navy - American Submarine of the Gato class - Allied Warships of WWII - uboat.net. uboat.net. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 12 грудня 2021.