Теорема Мікеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малюнок, на якому зображено три кола, що проходять через вершини трикутника і точки , і , які лежать на сусідніх сторонах трикутника, і перетинаються у спільній точці M.
Теорема Мікеля для різних видів трикутників

Теорема Мікеля — твердження в планіметрії, пов'язане з перетином трьох кіл, кожне з яких проходить через вершину трикутника і дві точки на прилеглих до неї сторонах. Названо на честь французького математика Огюста Мікеля[fr][1]. Ця теорема — один з декількох отриманих Мікелем результатів, що стосуються кіл у геометрії, і опублікованих ним у Journal de mathématiques pures et appliquées[en].

Формулювання[ред. | ред. код]

Нехай  — трикутник із довільними точками , і на сторонах , і відповідно (або на їх продовженнях). Опишемо три кола навколо трикутників , , і Теорема Мікеля стверджує, що ці три кола перетнуться в одній точці , яку називають точкою Мікеля. Окрім того, рівні будуть також кути (позначені на малюнку).[2][3]

Окремий випадок[ред. | ред. код]

Якщо точка Мікеля — центр описаного кола трикутника, а діаметри трьох кіл Мікеля дорівнюють радіусу описаного кола трикутника, і кожне з трьох кіл Мікеля проходить через спільну для них точку — центр описаного кола, а також через дві проєкції цього центра на сторони трикутника і через одну з трьох вершин, тоді радіуси трьох кіл Мікеля однакові.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка скрипту: Функції «harvard_core» не існує.
  2. Miquel, Auguste (1838), Mémoire de Géométrie, Journal de Mathématiques Pures et Appliquées, 1: 485—487, архів оригіналу за 13 лютого 2013, процитовано 14 травня 2021
  3. Wells, 1991 — Wells refers to Miquel's theorem as the pivot theorem

Література[ред. | ред. код]